- Advertisement -
TRADITII…. Pe 14 aprilie este Sâmbata Luminata, zi cu mare însemnatate pentru crestinii ortodocsi. În această zi nu se îngenuncheaza, oamenii nu fac matanii, ci doar se închina. Iisus Hristos nu îi vrea pe oameni în umilinta, ci sa se îndrepte spre cainta. Este singura sâmbata în care nu se face parastas, deoarece mortii vor fi pomeniti luni, dupa Duminica Tomei. Mainei este Duminica Tomei.
Saptamâna Luminata deschide perioada liturgică de 50 de zile până la Rusalii, numita Penticostar, în care rânduielile Bisericii se schimba. Zilele din Saptamâna Luminata au semnificatii speciale, dar si denumiri precise: Lunea Alba, Martea Alba, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpa sau Fântânita, Sâmbata Luminata si, apoi, Duminica Tomii. În Saptămâna Luminata, credinciosii trebuie sa tina cont de anumite reguli, potrivit traditiilor si obiceiurilor stravechi. Sâmbata Luminata pastreaza în credinta populara o serie de obiceiuri. Este singura sâmbata în care nu se face parastas, pentru ca mortii vor fi pomeniti la slujba speciala de Pastele Blajinilor, în lunea de dupa Duminica Tomii (ce este sarbatorita la o saptamâna dupa Paste).
Duminica Luminata si îndoilelile lui Toma
La exact o saptamâna de la Duminica Paştelui, creştinii sărbătoresc Duminica Luminată, zi cunoscută în popor drept Duminica Tomei/Tomii, fiind ziua în care Sfântului Apostol Toma i se năruie îndoielile privind Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Învierea Domnului a fost pusă la îndoială de apostolul Său Toma, rămas în religie ca „Necredinciosul“. Toma nu fusese alături de ceilalţi apostoli atunci când Hristos a venit în mijlocul lor, după Învierea Sa, astfel că întâmpinase cu scepticism relatările lor. În prima duminică de după Paşti, Iisus a venit din nou printre apostoli, iar Toma se afla printre ei. Fiul Domnului coboară încă o dată printre oameni, vrând să spulbere orice urmă de îndoială, care se cuibărise până şi în inima celor care crezuseră în El. „Adu-ţi degetul tău încoace. Şi adu mâna ta, şi nu fi necredincios, ci credincios“, îşi îndeamnă Mântuitorul ucenicul care nu-şi poate crede ochilor. Pipăind rănile lui Hristos cel coborât de pe cruce, Toma rosteşte covârşit de puterea dumnezeiască: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!“. Iisus i-a răspuns: „Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!“. Pe acest fond, a şaptea zi de la Înviere poartă deopotrivă denumirea de Duminica Tomei/Tomii şi Duminica Luminată. (sursa: crestinortodox.ro)
- Advertisement -