spot_img
22.4 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Ungaria cumpãrã monumentele de patrimoniu din România, pentru cã statul român refuzã sã conserve istoria nationalã

- Advertisement -

SOLICITARE FERMÃ Deputatul liberal Daniel Olteanu solicitã Guvernului demararea de urgentã a unei proceduri de evaluare a monumentelor nationale de patrimoniu, care se aflã în stare de degradare si sunt oferite spre vânzare. În cadrul unei declaratii în Parlament, completatã cu o interpelare, Olteanu a sustinut cã, în anul Centenarului Marii Uniri, România trebuie sã-si apere identitatea prin actiuni concrete, nu prin vorbe, în conditiile în care inventarul national al monumentelor de patrimoniu cuprinde numeroase imobile care trebuie sã iasã din ruinã, inclusiv la nivelul judetului Vaslui.

Referindu-se la achizitia recentã a unei clãdiri de patrimoniu din Satu Mare, de cãtre o corporatie detinutã chiar de statul maghiar, deputatul liberal a subliniat cã este rusinos ca Romȃnia sã astepte interventia strãinilor pentru salvarea monumentelor nationale. Daniel Olteanu a propus Guvernului ca, în lipsa unor solutii proprii, sã se inspire din modelul statelor care alocã fonduri nu doar pentru patrimoniul de pe teritoriul tãrii, ci si pentru monumentele din afara granitelor.

„Constat, în anul Centenarului, cã unul dintre cele mai eficiente exemple în ceea ce priveste atentia acordatã monumentelor de patrimoniu din tarã ne este oferit de Ungaria, nu de institutii ale statului român. Aceastã concluzie vine dupã ce clãdirea fostului Hotel <<Dacia>> din Satu Mare a fost achizitionatã nu doar de cãtre o companie maghiarã, asa cum a apãrut informatia în public, ci de cãtre una dintre cele mai importante entitãti de management al activelor din Ungaria, o entitate detinutã chiar de statul maghiar. Obiectivul declarat al acestei entitãti a statului maghiar, MANEVI Zártkörű Részvénytársaság, controlatã de Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., Corporatia Nationalã de Management al Activelor, este de a conserva si dezvolta în beneficiul Ungariei activele tangibile si intangibile ale patrimoniului national, de la peste 450 de companii si pânã la monumente de patrimoniu si opere de artã.

Un astfel de element de patrimoniu national maghiar a fost considerat si imobilul Hotelului <<Dacia>> din Satu Mare, cãruia noul proprietar, statul maghiar, vrea sã-i redea strãlucirea de altãdatã, pe lângã prima sa denumire, <<Pannonia>>. Putem fi tristi pentru faptul cã România a refuzat sã-si exercite dreptul de preemptiune, iar Ungaria nu a ezitat sã ne demonstreze, din nou, cã patrimoniul national nu este o piatrã de moarã, ci o investitie pentru viitorul natiunii. Putem fi bucurosi, în acelasi timp, pentru faptul cã o clãdire monument de pe teritoriul României, aflatã în degradare, refuzatã de statul român, va fi reabilitatã si introdusã în spatiul cultural european”, a declarat Daniel Olteanu.

Si judetul Vaslui are monumente istorice degradate!

Deputatul liberal a mai mentionat cã este datoria Guvernului sã gãseascã o solutie pentru a opri nu doar degradarea, ci si înstrãinarea monumentelor nationale de patrimoniu.

„În anul Centenarului, remarc faptul cã România refuzã sã-si sustinã identitatea altfel decât cu vorbe, si mã gândesc acum la monumentele de patrimoniu din judetul Vaslui aflate în stare de degradare, pe care nici Ungaria nu le vrea. Fosta Bancã a Tutovei si Casa Atanasiu din Bârlad sunt doar douã dintre acestea. Ar fi rusinos sã apelãm, pentru salvarea acestora si a multor altora, la Ministerul Dezvoltãrii Nationale din Ungaria. Trebuie sã acceptãm, însã, cã vecinii nostri sunt un exemplu de determinare, seriozitate si vointã si, cel mai important, alocã fonduri nu doar pentru patrimoniul de pe teritoriul Ungariei, ci si pentru monumentele din afara tãrii. În acest context, este o datorie sfântã a Guvernului sã demareze de urgentã o evaluare a monumentelor nationale de patrimoniu aflate în degradare si oferite statului român spre vânzare si, în lipsa unor solutii proprii, sã se inspire pur si simplu din exemplul Ungariei, pentru a le salva. Monumentele de patrimoniu din judetul Vaslui asteaptã iesirea din ruinã”, a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.