RUGÃMINTE… O tânãrã din Vaslui are nevoie urgentã de sânge, indiferent de grupa sanguinã. Se numeste Adelina Gîndu, iar de curând a fost diagnosticatã cu leucemie. Urmeazã un tratament specific, la Institutul Clinic Fundeni, sectia Hematologie – Leucemii acute, însã, din cauza crizei de sânge din spital, tratamentul acesteia este îngreunat. Familia tinerei a lansat un apel pe Facebook, rugându-i pe toti cei care ar putea dona, sã o facã, pentru ca Adelina sã poatã lupta cu boala nemiloasã.
„Doar cu ajutorul vostru lupta sotiei mele împotriva leucemiei poate fi mai usoarã. Adelina are mare nevoie de sange, indiferent de grupã. Cine vrea sã doneze si sã ne ajute sã meargã la Centrul de Transfuzie Sanguinã Bucuresti (strada Doctor Constantin Carcas- Victoriei), specificând: Numele – Gîndu Adelina Ionela, Institutul Clinic Fundeni, sectia Hematologie – Leucemii acute, doctor – Alexandru Bardas. Vã rog! Orice share ne poate fi de folos. Multumesc!”, este apelul sotului Adelinei.
„Ade, sã fii puternicã!”
Rude, prieteni, colegi, vecini si chiar oameni ce nu o cunosc personal au share-uit apelul. Toti îi tin pumnii si se roagã ca Dumnezeu sã-i dea puterea de a învinge boala. Iatã o parte dintre mesajele de încurajare transmise tinerei: „Dragã Adelina, treci prin una din cumpenele vietii, dar tu esti o fatã puternicã, cu credintã în Dumnezeu, vei trece cu bine peste aceastã încercare. Îti doresc sãnãtate si fii puternicã”; „Multã putere si multã sãnãtate Ade! Esti puternicã si întotdeauna ai fost. Dumnezeu e mare si te va face bine! Sãnãtate maximã”; „Ade, sã fii puternicã! Asta e doar o încercare a vietii peste care o sã trecem cu bine, ai trecut atâtea teste, stiu cã îl vei depãsi si pe ãsta, îi vei arãta tu ca s-a pus cu persoana gresitã, îi vom veni de hac si îl vom îndepãrta împreunã cât mai repede. Sunt alãturi de tine, eu stiu cã am o nãnutã mijlocie bãtãioasã, karatistã, fortoasã. Nimeni nu poate sã o învingã”.
Cine poate dona sânge?
Atentie: nu oricine poate dona sânge. Recoltarea se face în conditii stricte, iar donatorul trebuie sã respecte câteva reguli: sã aibã vârsta cuprinsã între 18-60 ani, greutate peste 50 kg (la bãrbati; la femei – peste 60 kg), puls regulat, 60 -100 bãtãi/ minut, tensiune arterialã sistolicã între 100 si 180 mmHg, sã nu fi suferit în ultimele 6 luni interventii chirurgicale, femeile sã nu fie: însãrcinate, în perioada de lãuzie, în perioada menstrualã, sã nu fi consumat grãsimi sau bãuturi alcoolice cu cel putin 48 de ore înaintea donãrii, sã nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni (hipertensiune, boli de inimã, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine). De asemenea, donatorul trebuie sã fie odihnit si bine hidratat, sã nu fi fumat cu o orã înainte si sã nu fi consumat alcool sau medicamente. Este importantã sãnãtatea fizicã si mentalã, precum si igiena personalã. Totodatã, actul de identitate trebuie sã nu lipseascã.