SUCCES…Patru elevi din judetul Vaslui au obtinut mentiuni din partea Ministerului Educatiei Nationale în urma participãrii la etapele nationale ale Olimpiadelor de Limba românã, Limbi clasice si Neogreacã. Douã mentiuni au fost adjudecate de liceenii Bianca Ioana Costin si Rãzvan Duluman, la disciplinele Lectura ca abilitate de viatã si Limba latinã, iar celelalte douã au revenit elevei Catrinel Macovei, care s-a descurcat exemplar la Limba latinã, si Dariei Serban, a cãrei pasiune este Neogreaca. Cititi în rândurile care urmeazã de la ce unitãti de învãtãmânt provin si cine sunt profesorii îndrumãtori.
Bianca Ioana Costin este elevã în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui si a fost pregãtitã pentru olimpiada Lectura ca abilitate de viatã de prof. Mihaela Dumitrita Bahman. Rãzvan Duluman, elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Emil Racovitã” Vaslui, este olimpic la Limba latinã si a fost pregãtit de prof. Anca Anuscã Popa. Acelasi cadru didactic a îndrumat-o pe cãile succesului pe Catrinel Macovei, elevã în clasa a VIII-a la Scoala Gimnazialã “Mihail Sadoveanu” Vaslui. Daria Serban este mezina lotului, elevã în clasa a III-a la Scoala Gimnazialã “George Tutoveanu” Bârlad. A fost pregãtitã la Neogreacã de prof. Siriopol Afrodita. “Îi felicit pe toti elevii participanti la olimpadã, si, bineînteles, în mod deosebit pe cei care au reusit sã obtinã o recompensã a muncii lor”, a declarat prof. Mihaela Dumitrita Bahman, inspector de limba si literatura românã.
“Particip din clasa a cincea la aceastã olimpiadã”
Bianca Ioana Costin este elevã la matematicã-informaticã, însã este pasionatã si de lecturã. “Cum nu mã asteptam sã mã calific la etapa nationalã, nu mã asteptam nici ca OLAV sã fie o experientã atât de frumoasã si care sã îmi deschidã drumul spre atâtea oportunitãti. Particip din clasa a cincea la aceastã olimpiadã a libertãtii de gândire. Am gãsit-o si o gãsesc în continuare atractivã deoarece nu presupune reproducerea unor informatii învãtate în prealabil si nu ne reduce la opiniile criticilor si ale altor autori, ci pune pãrerea noastrã pe locul întâi. Nu ne forteazã sã folosim cuvinte ce au mai fost deja spuse sau sã prezentãm rationamente care nu sunt pur originale. Atât cãlãtoria la Bucuresti, cât si oamenii pe care i-am cunoscut si probele la care am luat parte mi-au adus o vacantã minunatã, scoasã din tiparele unei sãptãmâni obisnuite. Am întâlnit multe persoane cu care am legat prietenii si m-am atasat de mica parte a Sectorului 6 pe care am descoperit-o. Cele cinci zile mi-au adus emotii, teamã, bucurie si ocazia de a evolua. Proba oralã a venit cu ceva nou, la care nu mai participasem pânã atunci, anume o dezbatere pe tema unei cãrti care m-a fãcut sã realizez cât de mult îmi place conceptul si câte feluri diferite de cititori existã. M-a ajutat de asemenea sã mã reapropii de pasiunea mea, lectura, eu fiind la profilul matematicã-informaticã si neavând mereu timp sã citesc. Cu alte cuvinte, încurajez toate persoanele care se considerã iubitori ai lecturii, ai libertãtii de exprimare si ai experientelor noi sã participe la aceastã olimpiadã deoarece nu au nimic de pierdut, ci doar de câstigat si de învãtat.”, a declarat Bianca Ioana.
“Trebuie sã ne însusim cu totii limba mamã a poporului nostru”
Rãzvan Duluman este elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Emil Racovitã” Vaslui, profil real, specializare Stiintele Naturii. A ales totusi sã meargã la Olimpiadã la limba latinã, aceasta fiind una dintre marile sale pasiuni. ,,As putea spune cã participarea la orice olimpiadã nationalã este un prilej unic în cadrul cãruia poti cunoaste persoane cu aceleasi aspiratii ca si tine. În ciuda faptului cã limba latinã nu se studiazã la profilele reale, totusi, eu am ales sã îmi urmez pasiunea indiferent de profilul pe care îl frecventez, pentru cã trebuie sã facem ceea ce ne place. Latina este, cum s-ar spune, ‘o gramaticã unicã printre gramatici’, acest lucru fiind vizibil atât în sintaxa frazei, cât si în cadrul flexiunilor cuvintelor, latina disciplinând mintea. În plus, trebuie sã ne însusim cu totii limba mamã a poporului nostru. As dori sã multumesc doamnei mele profesoare pentru cã m-a ajutat si cã mi-a insuflat pasiunea pentru aceastã limbã, cât si colegilor si prietenilor pentru sustinerea acordatã.”, a declarat Rãzvan.