COMPETIȚIE… Joi dimineață, magistrații vasluieni au semnat documentele de înființare ale unei noi structuri patronale la nivelul județului Vaslui. Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PIMM) Vaslui, organism care va funcționa în subordinea Confederației Patronale din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România. Noua structură este formată, pentru început, dintr-un număr de zece firme din județul Vaslui, SRL-uri și societăți pe acțiuni, însă cererea de înscriere este mult mai mare. Primul președinte al PIMM este o tânără vasluiancă de viitor, ec. drd. Diana Giantimir, fosta șefă de promoție a Colegiului Economic “Anghel Rugină”, promoția 2007. La încheierea de judecată care a consfințit înființarea PIMM a fost prezent și conf. univ. Mihai Florin, vicepreședintele Confederației, la nivel național, care a promis ajutor pentru proiectele de viitor ale Vasluiului.
Ce urmărește PIMM, la Vaslui, dar și la nivel național? Stabilitate și predictibilitate în mediul de afaceri, realizarea unor programe destinate românilor din diaspora, digitalizarea IMM-urilor, program în parteneriat cu Guvernul României, acordarea atenției cuvenite educației și înființarea de departamente de antreprenoriat în licee. Nu în ultimul rând, Patronatul IMM-urilor urmărește și creșterea absorbției de fonduri europene, dar și debirocratizarea sistemului actual. “Creșterea economică a României, din ultima perioadă, riscă să creeze cadrul unei “aterizări forțate”. Trebuie să fim corecți și să spunem că actuala creștere economică a fost generată, în principal, din consum, în timp ce investițiile sunt la un nivel modest. Consumul este stimulat de creșterile salariale din sectorul public și de reducerile de impozite indirecte”, susține președintele PIMM Vaslui, Diana Giantimir.
“Nu înțeleg cum de s-a pierdut un brand vasluian, coniacul Vasconi, iar nimeni nu a luat nicio măsură să-l salveze”
De fapt, explică noul șef al PIMM, acest patronat va fi o interfață, un nod de comunicații între mediul de afaceri și instituțiile statului, în județul Vaslui. “Apreciez globalizarea ca fiind un fenomen pozitiv, dar nu înțeleg cum de s-a ajuns ca un brand de bere românesc, Azuga, să fie fabricat în Germania. Vă rog să mă credeți că este inadmisibil ce s-a întâmplat cu mărcile românești, chiar și cele de la Vaslui, amintesc aici un brand extrem de valoros, coniacul Vasconi, care știm cu toți că s-a pierdut și nimeni nu a încercat salvarea produsului. Firește, s-au pierdut și foarte multe locuri de muncă. Foarte mulți locuitori ai județului Vaslui au fost nevoiți să plece la muncă în străinătate și multe familii s-au destrămat. Această zonă a Vasluiului se confruntă cu mari provocări, la o serie de indicatori, în timp ce sărăcia s-a extins. Ori, Patronatul IMM-urilor își propune să ridice nivelul de trai, să ofere o șansă tinerilor și să readucă acasă pe mulți dintre cei plecați afară”, spune Diana Giantimir.
Colegiul Economic “Anghel Rugină” are profesori valoroși, spune președintele PIMM
Președintele PIMM a vorbit, în premieră, și despre “tabloul de bord social pe care se bazează pilonul european”. Rezultatele foarte slabe ale sistemului de învățământ reduc perspectivele de creștere economică pe termen lung, avertizează președinta PIMM Vaslui, fostă șefă de promoție de la “Anghel Rugină”, în 2007. “Pe lângă agenda economică și socială pe care o voi urmări pas cu pas, intenționez să creez o legătură strânsă cu Colegiul Economic “Anghel Rugină”, acolo unde am fost și șefă de promoție și mă mândresc cu asta. La acest colegiu am învățat abecedarul economiei și vă mărturisesc foarte sincer că nu este o glumă faptul că societatea actuală, școala, trebuie să realizeze adaptarea absolvenților la rigorile economiei actuale. Îmi amintesc cu drag de profesorii extraordinari de la “Anghel Rugină”, de faptul că acolo am făcut practică la ANAF, am învățat cum se scrie corect un CEC și am făcut nenumărate firme de exercițiu”, ne-a spus șefa PIMM Vaslui.
Relația cu politica a noii structuri patronale?
“În acest patronat, nu facem și nu vom face politică, nu intrăm în zona politicii. Putem, însă, aprecia că în ultimii ani au fost promovați tineri cu competențe extrem de ridicate. Am convingerea că promovările s-au făcut pe criteriul meritocrației și se vor vedea în scurt timp și rezultatele proiectelor pe care aceștia le-au implementat și le conduc. Sper ca tinerii actuali, prin ceea ce vor realiza în continuare, să facă în așa fel încât să scadă numărul de șomeri din Vaslui, în paralel cu reducerea infracțiunilor de orice fel, ca legea să fie respectată cu strictețe”, a mai spus Diana Giantimir.