spot_img
22.4 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

“Regina Soldat” vine la Bârlad!

- Advertisement -

EXPOZITIE SI LANSARE Teatrul “Victor Ion Popa” din Bârlad va gãzdui vernisarea expozitiei fotografice “Regina Soldat” dar si lansarea albumului “Regina si frontul” sâmbãtã, 31 martie 2018, începând cu ora 12.00. Contributia bârlãdenilor este una la fel de importantã ca a tuturor celorlalti români care au pus în slujba realizãrii Marii Uniri nu doar bravi ostasi ci si clãdirile din oras care au gãzduit Marele Cartier General, soldati dar si o avalansã de refugiati.

Asociatia Femeilor Întreprinzãtoare (AFI) si Asociatia România Culturalã, în colaborare cu Asociatia Proiect Moldova, Primãria Municipiului Bârlad si Fundatia Colegiului National de Apãrare, organizeazã acest dublu eveniment cu scopul de a evidentia personalitatea deosebitã a Reginei Maria a României care si-a asumat dezvoltarea tãrii la cârma cãreia a ajuns. Poate unul dintre cele mai complexe personaje din istoria României este Regina Maria a României, supranumitã de cãtre românii contemporani cu ea „Mama rãnitilor” sau „Regina soldat”, în special datoritã implicãrii sale active în ajutorarea rãnitilor în Primul Rãzboi Mondial. Nãscutã în 29 octombrie 1875, în Marea Britanie, sub numele de Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, viitoarea reginã Maria a României a fost prima fiicã a principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha si duce de Edinburg, si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei, unica fiicã a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Regina Maria a fost, totodatã, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

Din prima zi a Rãzboiului, Regina a fost în permanentã în inima poporului român, constituind cea mai puternicã verigã între Dinastie si români. Aceasta si-a asumat rolul de stindard printre luptãtorii din prima linie si din spatele frontului, i-a consolat pe rãniti si i-a rãsplãtit pe cei viteji. Îmbrãcatã în haine de sorã medicalã, a organizat spitale de campanie si a fost prezentã printre cei suferinzi, împãrtind medicamente, mâncare si pãturi soldatilor rãniti pe front, bolnavilor de tifos si mângâind cu vorba pe cei care sufereau din cauza rãzboiului. Pentru atitudinea sa curajoasã din timpul Primului Rãzboi Mondial a fost numitã “Regina soldat”.

“Aceastã imagine a Reginei noastre, alãturi de rãniti, soldati, orfani si vãduve dorim sã o valorificãm prin albumul amintit si prin aceastã expozitie, care a primit Premiul pentru celebrarea CENTENARULUI – 2017, acordat de cãtre Administratia Fondului Cultural National. Expozitia si albumul au fost realizate de cãtre Asociatia România Culturalã. Meritele Reginei Maria au fost recunoscute în tarã si peste hotare în egalã mãsurã. La funeraliile somptuoase, ziarele vremii titrau <<A murit un soldat…Regina Maria a fost doar un ostas care a luptat pentru libertatea românilor”, a precizat Mioara Timofte, presedinta AFI Bârlad. Vor lua cuvântul: dr. Lãcrãmioara Stratulat, Anca Beatrice Todireanu, prof. Maria Marin, prof. dr. Laurentiu Chiriac, preot paroh Petru Silviu Giuscã. Marcel Anghel, Mioara Timofte. În cadrul proiectului cultural Regina soldat este prevãzutã si realizarea unui film documentar cu titlul “ Pe urmele pasilor unei mari Regine”. Expozitia este dechisã publicului larg.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.