TÃCERE SUSPECTÃ… Au trecut aproape sase luni de când un întreprinzãtor agricol privat de pe Valea Prutului sesiza Politiei si Parchetului Bârlad faptul cã o suprafatã de 40 de hectare cu grâu a fost întoarsã cu discul, într-o singurã noapte. Pãgubitul îi acuza atunci pe moldovenii de la Trans Oil de faptul cã i-au distrus cultura cu grâu. Omul a sustinut cã localnicii care detin terenuri în zona satului Cârja nu mai doresc sã lucreze cu Trans Oil si au preferat sã dea terenurile în administrare noului investitor, ba chiar unii au si vândut mari suprafete de teren. Moldovenii s-au rãzbunat pe faptul cã l-au preferat pe investitorul privat vasluian, în locul vechilor contracte, asa cã i-au distrus toatã munca. Au trecut atâtea luni si, culmea, Politia din Murgeni nu a miscat un deget în dosarul 5401, din noiembrie 2017. “Ce sã fac acum? Mã apuc de arat si de semãnat si iar mã trezesc cu terenurile devastate? De ce Politia nu a finalizat nici acum un dosar atât de simplu?”, se întreabã investitorul.
Trans Oil si firmele din acest grup i-au adus la disperare pe tãranii din Cârja. Supãrati cã nu si-au primit arenda de ani de zile, în 2017 acestia au decis sã dea terenurile în administrare unei firme agricole locale. Investitorul care a preluat terenurile de la Cârja si-a înregistrat contractele, în mod legal, la primãria Murgeni, fãrã nicio problemã. Investitorul agricol a investit, a fãcut o culturã de grâu pe 40 de hectare, dar munca sa a fost distrusã într-o singurã noapte, în octombrie 2017. Cei de la Trans Oil – pãgubitul sustine cã grupul de firme moldovenesc i-a distrus munca de o toamnã – au trimis tractoarele în miez de noapte, la finele lunii octombrie 2017, pentru a “mãcelãri” culturile acestei firme. “Mi-au distrus, noaptea, ca hotii, 40 de hectare de grâu. Cultura arãta atât de frumos si promitea o recoltã record. Am trecut pe la finele lunii octombrie, într-o zi de vineri, si totul era în regulã. Când am ajuns duminicã dimineatã, am înmãrmurit. Toatã cultura mea de grâu era distrusã de discuri, trecuserã cu tractoarele si mi-au distrus totul, cred cã au folosit douã-trei tractoare. Cine a fãcut asta? Moldovenii care au cumpãrat la Vaslui, spun cã este terenul lor si au actionat ca sã mã intimideze. Dacã ar fi venit ziua, i-ar fi vãzut paznicii de vânãtoare, dar nu a vãzut nimeni când au distrus toatã cultura mea. Sute de milioane de lei vechi pagubã, numai în acea noapte. M-am dus la Politie si la Parchet, le-am fãcut plângere”, spunea întreprinzãtorul privat, foarte supãrat, în noiembrie 2017.
Politistii din Murgeni actioneazã dupã interesele unor grupuri de interese?
“Au mers moldovenii la Berezeni, la Vetrisoaia, dupã ce mi-au distrus mie cultura de grâu, în locurile unde lumea este foarte nemultumitã si nu mai vroia sã lucreze cu ei, si le-au spus: “Ati vãzut ce am fãcut la Cârja? Sã nu vã puneti cu noi, cã o sã pãtiti la fel, dacã intrati în terenurile noastre”. Aici s-a ajuns. Vin moldovenii în tara noastrã si îsi bat joc de noi, ne distrug culturile, iar toate institutiile tac si nu spun nimic”, mai spunea investitorul, nemultumit. A mers la Politie, a fãcut plângere, s-a ajuns cu plângerea si la Parchetul Bârlad si… liniste. De 6 luni, politistii din Murgeni tin într-un dulap dosarul 5401/2017 si nu anuntã cã ar fi gãsit vinovatul. De fapt, nu spun nimic. Si, iatã, un nou an agricol bate la usã, iar povestea se poate repeta. „Ce interese sunt la Murgeni, de nu se gãsesc cei care mi-au distrus cultura de grâu, o pagubã de sute de milioane de lei vechi? Cum de nu au fost gãsiti nici acum cei care au fãcut aceste distrugeri? Mai pot sã mã apuc de treabã, iar aceia care au fãcut distrugerile sã-si batã iar joc de culturile mele? Nu stiu ce sã cred, parcã ar fi interese ascunse, sã nu se spunã cine este vinovatul”, spune investitorul agricol de la Cârja. Sã fie interese în zonã, persoane care sã fi speriat politistii din Murgeni, de nu s-a aflat nici acum cine sunt fãptasii? Greu de spus, cert este cã politia din oras tace, în timp ce adevãratii fãptasi îsi vãd în continuare de fapte ilegale.