DEZBATERE… În Senatul României se dezbate astãzi proiectul „miere pentru scolari si prescolari”, initiat de senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru. Alãturi de lapte si corn, elevii si prescolarii din judetul Vaslui ar urma sã primeascã, lunar, si câte un borcãnel de 350 de grame de miere. Cunoscutul si mult-discutatul proiect, prin care peste 1,5 milioane de elevi si prescolari din România urmau sã primeascã miere la scoalã, a fost trecut pe ordinea de zi a Senatului de ieri, însã azi intrã la discutii. Dupã ce va primi girul Senatului, proiectul merge la Camera Deputatilor, unde urmeazã sã primeascã aprobarea pentru ca, din toamna acestui an, sã se distribuie miere în scoli si grãdinite.
Initiatorul legii, senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru, spune cã s-a gãsit întelegere la Ministerul Agriculturii, pentru a se asigura sursa de finantare, astfel cã din anul scolar viitor, 2018-2019, toti prescolarii si elevii din clasele I-IV vor primi câte un borcãnel cu 300 de grame de miere, sãptãmânal. „Ne bucurãm cã s-a gãsit întelegere cu sursa de finantare si Ministerul Agriculturii preia cheltuielile cu acest program, fatã de proiectul initial, care prevedea ca sursã de finantare Ministerul Educatiei Nationale. S-a schimbat si modul de acordare, fatã de proiectul aprobat initial, astfel cã fiecare elev sau prescolar primeste câte un borcãnel de 350 de grame de miere pe lunã”, ne-a spus senatorul Silistru, care merge astãzi în plen sã-si sustinã proiectul. De acest proiect vor beneficia si cei peste 15.000 de prescolari si elevi din clasele I-IV din judetul Vaslui. La nivel national, alocarea mierii în scoli si grãdinite va însemna un efort bugetar de 17 milioane de lei pe trimestru, sustine Doina Silistru.
Apicultorii români ar putea primi o gurã de oxigen, prin acest program
La nivel national, apicultorii români se plâng cã întâmpinã probleme cu vânzarea mierii din cauza importurilor provenite din afara spatiului comunitar la preturi reduse, în timp ce vremea ploioasã prognozatã pentru aceastã primãvarã ar putea afecta productia de miere din acest an, mai ales la rapitã si salcâm. „Nu am avut probleme deosebite în aceastã iarnã din punct de vedere al depopulãrilor familiilor de albine, pentru cã a fost o iarnã blândã, doar cã acestea au consumat mai mult si noi, apicultorii, a trebuit sã bãgãm mâna în buzunar ca sã le satisfacem necesarul de hranã. Avem probleme cu vânzarea mierii, chiar dacã este si asa putinã. În toate supermarketurile existã numai miere UE si non UE. Nu mai gãsesti un borcan de miere româneascã curatã, pentru cã se aduce la preturi de 6 lei si 6,5 lei borcanul din Ucraina, Mexic si nu mai stiu de pe unde”, spune Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Albine din România. În ceea ce priveste programul privind acordarea de miere de albine în scoli si grãdinite, respectiv un borcan de miere româneascã de 350 de grame pe lunã, apicultorii cred cã va fi amânat pentru anul 2019. Dar, rãmâne de vãzut ce rezultate va obtine Doina Silistru în dezbaterile de la Parlament.