spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Cadrele medicale de la CPU Husi, bune de platã!

- Advertisement -

SITUATIE FÃRÃ PRECEDENT

RÃSPUNDERE….Asistentele medicale de la Compatimentul de Urgentã Husi trebuie sã dea notã explicativã si chiar ar putea scoate si bani din buzunar pentru cã au internat persoane care nu aveau acte de identitate asupra lor.

PROBLEMÃ… Din cauza unor pacienti adusi cu Ambulanta, în urma apelurilor la 112, mai multi asistenti medicali de la Camera de Primire Urgente (CPU) a Spitalului municipal Husi, au încurcat-o! Asistentii i-au internat pe oameni, chiar dacã acestia nu aveau actele de identitate asupra lor, iar cum, fãrã CNP-ul notat pe foaia de internare, serviciile nu sunt decontate de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Conducerea Spitalului i-a pus pe asistenti sã dea note explicative pentru internãrile fãcute, fiind la un pas de a deconta din buzunarele lor spitalizãrile… fãrã CNP. Paradoxul este cã, oricum ar fi, e greu de crezut cã un asistent medical ar fi putut lua decizia sã-i dea afarã din Spital pe pacientii adusi în stare criticã la CPU, doar pentru cã nu aveau cartea de identitate asupra lor. “Dreptatea este undeva la mijloc, dar dacã este sã judecãm drept, asistentii si-au fãcut datoria, cãci viata primeazã, nu birocratia. Si nici CNP-ul unui om”, spun cadrele medicale.

Câtiva asistenti care lucreazã la Camera de Primire Urgente a Spitalului municipal Husi au de dat note explicative. Mai multe foi pentru internarea de zi au fost invalidate de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate, ceea ce înseamnã cã spitalul nu îsi va putea recupera cheltuielile fãcute cu acesti bolnavi. Este vorba despre 1026 lei, contravaloarea a sase asemenea foi nedecontate. Fãcându-se verificarea, s-a constatat cã lipseau CNP-urile pacientilor, acesta fiind, de fapt, motivul invalidãrii. Primii luati la întrebãri au fost asistentii medicali, care i-au primit în Spital pe pacienti, desi acestia nu aveau cãrti de identitate asupra lor. “Prezentarea/internarea unui pacient se face doar cu Carte de Identitate. Sunteti siguri cã acesti pacienti sunt persoanele care se declarã???”, i-au întrebat cei din conducerea Spitalului pe asistentii medicali în cauzã, în adresa scrisã ce le-a fost înaintatã. De asemenea, dupã ce le-a prezentat situatia matematicã, prin care s-a stabilit paguba totalã de peste 1000 de lei si, împãrtitã pe fiecare, de 171 de lei, conducerea institutiei le-a solicitat: “Vã rugãm sã ne precizati în scris, care sunt motivele pentru care nu au fost trecute în sistemul informatic datele corecte (CNP-ul) ale pacientilor”.

“Când vezi un om mai mult mort decât viu cauti sã îl ajuiti, sã îl internezi. Nu mai conteazã CNP-ul”

Bietii asistenti se tem cã vor fi obligati sã achite din buzunare contravaloarea internãrilor fãcute, desi, practic, nu aveau cum sã aleagã în a primi un pacient în Spital, indiferent de situatie sau a-l da afarã, pe motiv cã nu are buletinul la el. Într-unul din aceste cazuri, Ambulanta a adus pe 26 februarie 2018, putin dupã ora 22,00, un pacient de la Duda Epureni. Omul fãcuse crize epileptice la domiciliu, dar si bãuse mult. Cineva a chemat Ambulanta, care l-a adus la CPU. Nu avea acte de identitate asupra lui, dar a fost internat, pentru cã starea sa era destul de criticã. Pe lângã alte afectiuni, bãrbatul avea o concetratie de etanol în sânge de peste 300 mg/100 ml. “Când vezi un om mai mult mort decât viu, indiferent de cine este, de cum este, dacã are sau nu are buletinul la el, cauti sã îl ajuti. Cum sã decidã un asistent medical, dacã permite sau nu internarea în Spital a unui pacient, chiar si un betiv sau un om al strãzii sã fie el? Ar fi crimã sã lasi pe lângã usa Spitalului un pacient adus cu Ambulanta. Într-adevãr, este obligat ca sã prezinte cartea de identitate, dar dacã îl vezi cã e mai mult mort decât viu, îl internezi sau stai sã faci investigatii, dacã o fi el sau n-o fi el sau dacã nu e mai bine sã îl dai afarã din Spital, pe motiv cã nu stii ce sã scrii în foaia de internare? Acest sistem informatic rigid si prost conceput face mai mult rãu decât bine”, spun cadrele medicale.

O problemã amplã, care nu poate fi “decontatã” doar de câtiva asistenti

De partea cealaltã, conducerea Spitalului a expus de mai multe ori problema serviciilor nedecontate de Casa de Asigurãri de Sãnãtate din cauza acestor conditii rigide si, de multe ori, greu de înteles. De pildã, în prima lunã când a fost introdus acest sistem informative, Spitalul Husi s-a pomenit cu 249 din cele 980 de internãri fãcute, nedecontate, tot din cauza lipsei CNP-ului sau a cardului de sãnãtate, strict necesar si el, la internare. Cu toate acestea, abordatã în amãnunt, problema – una amplã si cunoscutã în toate spitalele judetuluiu, nu ar trebui sã se rãsfrângã doar asupra asistentilor medicali, care au fãcut internãrile. În lipsa CNP-urilor, procedural vorbind, ar însemna ca acestia sã dea afarã din Spital un pacient, oricât de gravã ar fi starea sa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.