spot_img
spot_img
6.1 C
Vaslui
28-ian.-2025

Matematicienii Vasluiului, la faza nationalã!

- Advertisement -

SUCCES… Nouã elevi din judetul Vaslui s-au calificat la faza nationalã a Olimpiadei de Matematicã. Acestia provin de la sase unitãti de învãtãmânt, cei mai multi urmând cursurile Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”. Sase dintre dintre acestia sunt familiarizati cu olimpiadele, calificându-se si anul trecut: Gheorghies Petrut-Rares,Silimon Delia-Ioana, Sava Constantin Alin, Butnaru Marius Angel, Agheorghiesei Andreea si Mirciu Diana. Cel mai mare punctaj apartine unei eleve din Bârlad, calificatã pentru prima datã. Este vorba despre Dorneanu Diana-Delia de la Scoala Gimnazialã “George Tutoveanu”, care a obtinut 27 puncte, maximul fiind de 28. Datoritã unei modificãri a regulamentului privind organizarea si desfãsurarea Olimpiadei Nationale de Matematicã, Vasluiul va putea obtine alte câteva locuri. Ministerul Educatiei Nationale pune la dispozitia celor care au obtinut peste 14 puncte (jumãtate din maximul posibil) încã opt locuri pentru fiecare an de studiu (clasele a V-a – a XII-a). Acestea vor putea fi ocupate în ordinea descrescãtoare a punctajului, distribuirea fãcându-se la nivel national. „Avem sanse sã obtinem cel putin încã douã-trei locuri”, a anuntat inspectorul de matematicã, Doru Remus Balan.

Iatã lista completã a elevilor care s-au calificat la etapa nationalã a Olimpiadei de Matematicã, punctajele obtinute, profesorii care i-au pregãtit, precum si institutile de învãtãmânt pe care le frecventeazã: Clasa a V-a: Enache Maricela-Raluca-Georgiana (19 puncte), Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, prof Romascu Sergiu; Clasa a VI-a: Dorneanu Diana-Delia (27 puncte), Scoala Gimnaziala “George Tutoveanu” Bârlad, prof. Spanu Liliana; Clasa a VII-a: Gheorghies Petrut-Rares (14 pct.), Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, prof. Flueras Gheorghe; Clasa a VIII-a: Silimon Delia-Ioana (22,5 pct.), Scoala Gim. M. Sadoveanu Husi, prof. Mihãilã Maria; Clasa a IX-a: Toma Anda (16 pct.), Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, prof. Mihalache Dumitru si Sava Constantin Alin (14 pct.), Liceul Teoretic “Emil Racovitã”, prof. Jitariu Constantin; Clasa a X-a: Butnaru Marius Angel (19,5 pct), Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti, prof. Cotae Iuliana; Clasa a XI-a: Agheorghiesei Andreea (18 pct.), Liceul Teoretic “M. Kogãlniceanu”, prof. Romascu Sergiu; Clasa a XII-a: Mirciu Diana (19,75), Liceul Teoretic “M. Kogãlniceanu”, prof. Romascu Sergiu.

Locuri suplimentare pentru cei necalificati: 10% din totalul locurilor atribuite

Pentru cei necalificati, dar care au obtinut minimum 14 puncte, mai existã o sansã. Ministerul Educatiei Nationale a adus o modificare regulamentului, suplimentând numãrul de locuri. „În vederea sigurãrii participãrii la etapa nationalã a Olimpiadei Nationale de Matematicã, dupã constituirea loturilor judetene, pentru ceilalti elevi care au obtinut rezultate bune la etapa judeteanã a olimpiadei, se atribuie, suplimentar, la nivel national, un numãr de 16 locuri pentru clasele a V-a si 48 de locuri pentru clasele a VII-a – XII-a, reprezentând 10% din totalul locurilor atribuite conform tabelelor prevãzute în anexele 1 si 2, respectiv câte 8 locuri pentru fiecare an de studiu (clasele a VI-a – a XII-a). Aceste locuri suplimentare pot fi ocupate în ordinea descrescãtoare a punctajelor totale obtinute de elevii care nu s-au calificat, pe clase, pe locurile repartizate conform tabelelor prevãzute în anexele 1 si 2, cu conditia ca punctajul obtinut la etapa judeteanã sã fie de cel putin 14 puncte, reprezentând jumãtate din punctajul maxim posibil, 28 puncte, care se pot acorda lucrãrii. Elevii care au obtinut punctaje egale, care le conferã o potentialã calificare la etapa nationalã a Olimpiadei Nationale de Matematicã pe locurile suplimentare de 10%, vor fi departajati utilizându-se, dupã caz, criteriile enumerate în ordinea urmãtoare: 1. punctajul mai mare obtinut la problema 3; 2. punctajul mai mare obtinut la problema 2; 3. punctajul mai mare obtinut la problema 1; 4. numãrul mai mare de participãri la etapa nationalã a olimpiadei, 5. numãrul mai mare si tipul distinctiilor obtinute în ultimii trei ani la etapa nationalã a olipimadei”, se aratã în Nota Ministerului Educatiei Nationale de completare a Regulamentului specific privind organizarea si desfãsurarea Olimpiadei Nationale de Matematicã.

„Avem o generatie bunã, capabilã de a face performantã”

Sanse mari de obtinere a a câtorva locuri suplimentare sunt la clasa a VI-a, acolo unde 11 elevi au obtinut peste 14 puncte: Porumboiu Matei (24,5 pct), Radu Dimitrie Octavian (23 pct.), Toma Ionut Cristian (23 pct.), Marta Teona Bianca (21 pct.), Loghin Antonia (17 pct.), Chirita Eva (16 pct.), Novac Iustina (16 pct.), Prisacaru Stefan-Emilian (15 pct.), Vrãjitoru Bogdan (15 pct.), Sãlcianu Stefan-Alexandru (14,5 pct.) si Dobrovolschi Nicolae (14 pct.). „La clasa a VI-a avem cele mai bune rezultate. Din punctul meu de vedere avem sanse sã obtinem cel putin încã douã-trei locuri. Sigur, acum depinde si de rezultatele din celelalte judete din tarã. Însã sansele sunt foarte mari, pentru cã sunt punctaje foarte bune, între 24,5 punte si 14 puncte. Asta înseamnã cã avem o generatie bunã, capabilã de a face performantã. De asemenea, mai avem sanse la clasa a V-a si a VIII-a acolo unde elevii de pe locul 2 au obtinut 18, respectiv, 20 puncte. În cursul sãptãmânii care vine, urmeazã sã trimit cãtre Minister macheta cu elevii eligibili pentru locurile suplimentare si asteptãm rezultatele finale. Îi felicit, pe aceastã cale, pe toti elevii, pe profesorii îndrumãtori si pe pãrintii acestora care îi sustin sã facã performantã. Nu este usor sã obtii un rezultat bun sau chiar foarte bun la matematicã. Însemnã o muncã asiduã depusã de elevi cât si de cadrele didactice, care fac asta din pasiune. Pentru noi, olimpiada e o loterie, depinde de ziua pe care o are elevul, de inspiratia din acel moment… Dar, repet, eu cred cã avem sanse mari sã obtinem si anul acesta rezultate bune la etapa nationalã. Nu în ultimul rând, vreau sã le multumesc colegilor de la Scoala „Elena Cuza” din Vaslui si membrilor din Comisia Judeteanã a Olimpiadei de Matematicã, pentru buna desfãsurare a acestei etape judetene. Totul a decurs impecabil, fãrã incidente”, a declarat inspectorul de matematicã, Doru Remus Balan. Faza Nationalã a Olimpiadei de Matematicã se va desfãsura în perioada 3- 7 aprilie, în Satu Mare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.