spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Vasluienii vor un loc de muncã, dar preferabil la stat!

- Advertisement -

PREFERINTE…Ultimele cresteri salariale si schimbãrile în domeniul serviciilor publice i-au fãcut pe vasluieni sã se gândeascã la un loc de muncã la stat. Potrivit celor care au stat de vorbã cu noi, mari diferente nu sunt la între munca la patron si cea de la stat, dar beneficiile pe care le au bugetarii vasluieni, le fac cu ochii celor care muncesc la patroni. Cu toate astea, acestia ne-au spus cã interesul principal, pentru ei, este sã câstige destul încât sã îsi întretinã familiile. Din pãcãte, pentru cei care lucreazã în mediul privat, salariile bugetarilor continuã sã creascã în timp ce ale lor stagneazã.

O serie de studii aratã cã, la nivel national, românii nostri trag tare sã plece de la patroni si sã lucreze pentru stat. Motivele sunt, bineînteles, financiare dar si din cauzã cã locurile de muncã oferã mai multe beneficii si o sigurantã mai mare. Cu toate astea, dintre toti vasluienii cu care am discutat, doar o mânã de oameni au spus clar si rãspicat cã ar lucra la stat, restul s-ar multumi cu orice loc de muncã, atâta timp cât salariul le permite sã îsi întretinã familiile.”Nu lucrez la stat. Lucrez la o firmã de transport din oras, sunt sofer. Salariul e ok, numai cã orele sunt lungi. Nu prea avem zile libere asa cum au ãstia de la stat. Sotia mea lucreazã la stat, nu pot spune unde, dar dacã s-ar deschide posturi de sofer acolo nu m-ar deranja sã lucrez cu ea. Dar pe moment rãmân aici. Câstig cât sã îmi întretin familia si nu dau cu ghebul în strãinãtate” ne-a povestit Tudor, 38 de ani. Tot un sofer, de data asta care lucreazã la stat, ne-a povestit cã, pentru el, mare diferentã nu este.” Lucrez cum e programul sefului meu. Toatã ziua stau dupã el si conduc cât are el treabã. Ce e drept lucrez maxim 8 ore pe zi si nu mi s-a cerut sã lucrez peste program. Salariul e foarte bun pentru mine si dau o parte si familiei mele. Dar nu cred cã as mai lucra la un patron. Astia cer foarte mult de la tine. Când lucram la patron eram si sofer si manipulator, si primeam doar un singur salariu, asa cã prefer sã stau în masinã toatã ziua si sã nu îmi rup spatele” ne-a povestit bugetarul, care a dorit sã rãmânã anonim. Cât depre tinerii cu studii, acestia spun cã ar prefera sã lucreze pentru stat dar nu în Vaslui, sau dacã trebuie sã lucreze aici nu o vor face pe bani putini.” Sunt student în anul I la Facultatea de Psihologie si as vrea sã lucrez în domeniul resurselor umane. Mã gândesc si la un master dar doar dacã nu îmi gãsesc de muncã dupã facultate. Nu cred cã as vrea sã lucrez în Vaslui pentru cã nu sunt foarte multe oportunitãti. Ce e drept, dacã as gãsi un loc de muncã bine plãtit pe domeniul meu nu as rata ocazia” ne-a povestit Mihaela, 19 ani.

Diferentele salariale dintre bugetari si cei din privat se mãresc pe zi ce trece!

Conform specialistilor, cresterile salariale din domeniul bugetar nu fac decât sã creeze o discrepantã între cei care lucreazã în privat. Acest lucru fiind evident încã din luna februarie a anului trecut. În 2017, cheltuielile de personal au crescut cu 22%, fiind determinate de majorãrile salariale acordate în a doua parte a anului 2016, precum și de creșterile salariale acordate în 2017 – creșterea cu 15% a salariilor din sãnãtate și din educație de la 1 ianuarie 2017, a personalului plãtit din fonduri publice din instituțiile si autoritãțile publice ale administrației publice locale care a beneficiat de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017. Salariile la stat au crescut și dupã majorarea salariului de bazã minim brut pe țarã garantat în platã de la 1.250 de lei la 1.450 de lei din 1 februarie 2017, majorarea cu 30% a salariilor personalului din bibliotecile naționale și muzee naționale începând cu iunie 2017, majorarea cu 15% a soldelor de funcție ale personalului militar începând cu iunie 2017, majorarea cu 10% a salariilor de funcție ale polițiștilor începând cu 1 octombrie 2017, precum și aplicarea începând cu 1 iulie 2017 a prevederilor din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice. În schimb, salariile celor care lucreazã în mediul privat stagneazã la nivelul anilor anteriori, în special în cazul celor care lucreazã pentru companii si firme mici si medii. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.