CURAJOASA… În 2001, la Vaslui se reînființa Direcția Silvică județeană Vaslui, iar la cârmă intra o tânără ingineră silvică. Mirela Ciubotariu avea doar 36 de ani, atunci când a acceptat să preia frâiele Direcției Silvice județene, o unitate extrem de grea, cu multe probleme. Pe lângă faptul că era unul dintre cei mai tineri directori din țară, la momentul respectiv, era și singura femeie care ocupa o astfel de funcție. „Pentru mine, numirea în fruntea Direcției Silvice Vaslui este o mare răspundere. Dar, în același timp, am convingerea că, lucrând în echipă, cu un colectiv de buni profesioniști, ne vom impune. În plus, dorim să avem o activitate financiara rentabilă și echilibrată”, asta spunea tânăra directoare, la momentul numirii. Si, prin ceea ce a făcut în următorii ani a arătat că se ține de cuvânt.
Până a ajunge în postul de director, pentru Mirela Ciubotariu a fost un drum lung și cu multă muncă. A absolvit, în 1989, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov și a fost repartizată la Ocolul Silvic Vaslui. Din mai 1990 și până în ianuarie 1999, a fost șeful Compartimentului Programe, Organizare Resurse Umane. Odată cu desființarea Direcției de la Vaslui, a fost repartizată la Bacău, ca inginer în cadrul aceluiași compartiment. A revenit în Vaslui în 2001, pentru a pune bazele unei direcții silvice puternice.
A pus pe picioare atelierul de împletituri, care făcea obiecte pentru export
Primii pași întreprinși de directorul Ciubotariu a fost modernizarea cabanelor de vânătoare, a cantoanelor silvice, reabilitarea și modernizarea sediului actual al Direcției Silvice și modernizarea Ocolului Silvic Brodoc, acolo unde s-a deschis un atelier de împletituri, la care lucrau 80 de persoane. Numai în prima jumătate a anului 2003, sub conducerea Mirelei Ciubotariu, s-au investit în jur de 8 miliarde lei vechi, o sumă foarte mare pentru acele vremuri, bani cu care s-au cumpărat utilaje pentru exploatarea masei lemnoase, fiind pusă pe picioare o secție de aburire și uscare a lemnului. S-a ajuns, în urmă cu 15 ani, ca Direcția Silvică de la Vaslui să proceseze în jur de 30.000 mc de buștean, fiind realizate diverse produse finite, inclusiv piese pentru produsele de mobilier. Mergea totul ca pe roate, în vremea Mirelei Ciubotariu, iar directorii care au urmat la cârma acestei direcții au găsit totul în ordine, cu ateliere diverse, cu secții de producție, care aduceau venituri frumoase Silvicului de la Vaslui. O mare realizare a fost faptul că s-au păstrat o serie de cabane de protocol cu un istoric bogat, cazul celebrei cabane de la Oprișița, în care Nicolae Ceaușescu a stat în vizitele sale prin Vaslui. Mirela Ciubotariu a avut meritul de a nu fi înstrăinat aceste bunuri, din contră, acolo unde s-a putut le-a modernizat și reabilitat, pentru viitor.
Dorul de soț și fetiță i-au dus pașii spre America
MAMA…În 2005, după patru ani de mandat, Mirela Ciubotariu a plecat din funcție. A mai stat un an în Direcția Silvică Vaslui, după care a trecut oceanul, în SUA, acolo unde o așteptau soțul și fetița. Iuliu Ciubotaru, vasluian și el, lucra de câțiva ani în Statele Unite și aștepta ca și soția, Mirela, să vină alături de familie. Din 2006, Mirela Ciubotariu trăiește visul american. Dar, în urma sa au rămas multe regrete. Am discutat cu colege de-ale fostei directoare, ajunse acum în posturi cheie în Direcția Silvică. „Mirela era un suflet bun, un om minunat, cât timp am cunoscut-o și am lucrat cu ea. O femeie bătăioasă, care a absolvit trei facultăți, pentru că, pe lângă Silvicultură, a absolvit și Academia de {tiințe Economice, cât timp era la Direcția Silvică, și o facultate de IT, în Statele Unite. A pus totul pe picioare în Direcția Silvică, a dat o nouă direcție acestei unități, una din cele mai inteligente femei pe care le-am cunoscut”, ne-a spus o ingineră de la Direcția Silvică. Un alt inginer din instituție a spus că „atunci când Mirela Ciubotariu anunța că are treabă la un ocol silvic, toată lumea stătea la serviciu, chiar dacă se termina programul și nu aveau probleme cu directoarea”. „Mirela Ciubotariu era un lider, nu un șef. Era omul pe care îl urmau toți ceilalți. Ne mândrim cu ea, credem că a dat o șansă Direcției Silvice. Nu am văzut-o să țipe la cineva, vreodată, avea un stil de conducere unic”, spune angajatul Direcției Silvice.