RECUNOSTINTÃ… „Putea face performantã în orice scoalã din România ar fi mers, dar a rãmas la Husi, iar aceasta a fost sansa unor generatii întregi de elevi, dar poate si a noastrã, a celor care am avut privilegiul sã fim în acelasi colectiv cu un asemenea profesor extraordinar”, a fost mesajul sensibil, pe care l-au transmis dascãlii Colegiului National „Cuza Vodã”, la aflarea vestii cã profesorul Ioan Bãbîi s-a stins din viatã. A predat Matematica ani la rând la „Cuza Vodã”, si-a pus amprenta pe educatia unor elevi ajunsi, peste ani, oameni de un real succes în domeniul stiintelor exacte, fiind, la un moment dat, si director al liceului. „Drum bun cãtre stele, domnule profesor! Nu vã vom putea uita vreodatã!”, transmit, cu emotie, si fostii sãi elevi, care îi datoreazã, spun ei, dincolo de toate, „decenta si determinarea de a reusi în viatã”.
Veste tristã pentru întreg învãtãmântul vasluian! S-a stins din viatã profesorul de Matematicã Ioan Bãbîi, cel care ani la rând a reprezentat un reper exceptional de calitate didacticã, dar si de pasiune pentru munca la catedrã. Colegii sãi de generatie, de asemenea, dascãli devotati învãtãmântului local, îsi amintesc nu doar de rezultatele exceptionale pe care le avea an de an cu elevii sãi profesorul Bãbîi, dar si de maniera respectuoasã, distinsã, cu care se raporta la proprii colegi de cancelarie. În ultimii ani era la pensie si sãnãtatea i se subrezise treptat. A fost câtiva ani director al Colegiului National „Cuza Vodã”, iar colegii spun cã avea o atitudine distinsã în a crea o atmosferã pozitivã în colectiv, dar si o abilitate deosebitã de a pune în valoare orice profesor al scolii. „A fost un profesor cu o vocatie de exceptie. Reusea sã facã din cea mai mare parte a elevilor sãi, dacã nu olimpici, atunci elevi constiinciosi, cu drag de Matematicã. Putea descoperi în fiecare copil partea bunã si stia sã stimuleze performanta. Nu fãcea un caz din acest lucru, ca drept dovadã cã, în cancelarie, rãmânea întotdeauna respectuos si apropiat de toti ceilalti profesori. Elevii l-au admirat si l-au pretuit. A iesit la pensie dupã anii 2000 si stiu cã reveneau la scoalã unii din ei, îl cãutau si îi multumeau cã ajunseserã ingineri, medici, farmacisti, profesori, unii chiar cadre universitare. Merita toatã admiratia, pentru cã, vedeti dumneavoastrã, avea vocatia nobletii profesionale. S-a nãscut sã ofere educatie, sã fie colegial, sã stie cum sã se facã agreabil, rãmânân mereu decent si chiar modest, în ciuda remarcabilelor sale rezultate la catedrã”, spun, cu condescendentã, fostii profesori, colegi ai profesorului Ioan Bãbîi.
„Cel mai mult se bucura, când vedea cã cei mai slabi dintre noi reuseau sã facã exercitiile”
„L-am avut profesor pe domnul Bãbîi, pentru cã domnia sa avea cele mai bune clase din liceu. Eu nu am fost printre olimpici, pentru cã mã pricepeam mult mai bine Limba Românã si Istorie. Dar din respect pentru profesorul Bãbîi, nimeni nu venea la orã cu lectia neînvãtatã, cu exercitiile nefãcute. Era atât de încântat, când scotea câte unul dintre noi la tablã si stia! Cel mai mult se bucura, când vedea cã cei mai slabi dintre noi reuseau sã facã exercitiile. Nu exista elev în clasa noastrã care sã spunã cã nu întelege Matematica de la domnul Bãbîi. Stia atât de bine sã explice, încât unii dintre noi, iatã-ne, i-am urmat în profesie, chiar dacã la o altã disciplinã. Domnul profesor Bãbîi ne-a fost cel mai bun model”, spune profesoara Eugenia Matran, fostã absolventã a Liceului Teoretic „Cuza Vodã”. Înmormântarea va avea loc joi, 8 martie, ora 10,00, spun apropiatii. Dumnezeu sã îl odihneascã în pace!