spot_img
21.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Zeci de firme si producãtori agricoli din Vetrisoaia, blocati de baloti de lucernã

- Advertisement -

TONE DE LUCERNÃ…Mai multi cititori ai ziarului nostru ne-au sesizat faptul cã, pe zona Vãii Prutului, sunt cantitãti uriase de lucernã în prag de primãvarã, care au nevoie de cumpãrãtori, la preturi foarte bune. Simpli fermieri sau proprietarii de societãti agricole din Vetrisoaia, de exemplu, sustin cã sunt sute de tone de lucernã în comunã, pe care crescãtorii de animale din alte zone ale României pot sã le achizitioneze la preturi foarte competitive. “Avem câteva sute de tone de lucernã, care îsi asteaptã cumpãrãtorii”, spune Iulian Miliare, administratorul unei firme agricole de pe Valea Prutului.

La o singurã firmã din Vetrisoaia sunt disponibile, în pragul primãverii, în jur de 150 de tone de lucernã, spune administratorul firmei, Iulian Miliare. Anul trecut, tona de lucernã era scoasã la vânzare la 500 de lei, fãrã TVA. Anul acesta, un balot de lucernã cumpãrat din Vetrisoaia se vinde la preturi cuprinse între 10-12 lei. “Explicatia este foarte simplã. Au scãzut mult efectivele de animale, din cauza conditiilor impuse de cei de la APIA. Suntem o zonã specialã din punct de vedere ecologic, iar pentru a beneficia de subventie ni s-a comunicat cã o suprafatã de minim 5% trebuie sã fie cultivatã cu lucernã, mazãre, soia etc. Ca atare, toatã lumea a plantat lucernã, în zona noastrã, pentru cã mazãrea si soia nu prind pe Valea Prutului”, a spus un fermier, supãrat pe faptul cã nu poate vinde toatã cantitatea de lucernã pe care o are în curte. Situatia este aceeasi în toate comunele de pe Valea Prutului, mai spune fermierul, care spune cã oferã si un numãr de telefon, 0766/312089, pentru cei care au nevoie de baloti de lucernã.

În 2017, mari suprafete de lucernã au fost cultivate în toatã tara

Anul trecut, sprijinul cuplat pentru cultura de lucernã s-a acordat fermierilor care au realizat anual o productie minimã de 15 tone/ha masã verde sau 3,75 tone/ha fân sau produsele derivate din fân, respectiv granule, peleti sau fãinã. Pentru aceasta, fermierii au fost obligati sã prezinte la APIA factura de comercializare sau filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pe baza cãrora a comercializat cel putin productia minimã cãtre exploatatii de crestere a animalelor înscrise în RNE, a pãsãrilor sau documente contabile interne ca dovadã a procesãrii productiei proprii în situatia în care fermierul are si calitatea de procesator, În plus, acestia au trebuit sã facã dovada consumului productiei obtinute în fermã cu animale înscrise în Registrul National al Exploatatiilor (RNE) cu pãsãrile pe care le detin sau a stocãrii în vederea consumului cu acestea (cel putin productia minimã de 15 tone/ha masã verde sau 3,75 tone/ha fân sau produse derivate din fân, respectiv granule, peleti sau fãinã), pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevãzute în Anexa nr. 5 la OMADR nr. 619/2015 cu modificãrile si completãrile ulterioare si calculului efectivului mediu furajat din fermã si a productiei de lucernã, soia sau fân obtinute pe perioada anului de cerere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.