SUPÃRATI…Învãtãmântul stã pe un butoi de pulbere, iar boicotarea simulãrii Evaluãrii Nationale ar putea fi scâteia care îl va aprinde. Sãtui de bãtaia de joc la care au fost supusi de toate Guvernele care s-au perindat la putere dupã Revolutie, cu salariile cele mai mici dintre toti bugetarii, profesorii par sã fi renuntat la atitudinea elegantã si pasnicã de pânã acum si sunt decisi sã nu renunte la diferitele forme de protest pânã nu le vor fi rezolvate problemele semnalate. O parte din vinã pentru situatia în care a ajuns învãtãmântul, sistem subfinantat si cu numeroase lipsuri, o au, sustin profesorii, liderii de sindicat de la nivel central, care nu au stiut cum sã se impunã. Acestia îi dau exemplu pe liderii de sindicat din sãnãtate si politie, care au bãtut cu pumnul în masã la momentul potrivit si au obtinut salarii si alte avantaje pentru angajatii din aceste domenii, la care profesorii nici nu îndrãznesc sã viseze. De asemenea, cadrele didactice condamnã comportamentul pe care unii directori de unitãti de învãtãmânt l-au avut atunci când dascãlii au semnat pentru boicotare. Nu îi acuzã doar de lipsã de solidaritate, dar mai ales pentru faptul cã si-au amenintat colegii, din dorinta de a iesi cu bine din aceastã situatie, pentru a nu fi sanctionati sau trasi în vreun fel la rãspundere cã în scoala lor simularea nu s-a desfãsurat în conditii normale. Situatia boicotului s-ar putea repeta la urmãtoarea simulare, a Bacalaureatului, care va avea loc în perioada 19-22 martie 2018. Astfel, s-a dat startul unei lupte, iar întrebarea este ce tabãrã va câstiga la final. Se vor multumi profesorii doar cu niste firimituri sau vor reusi sindicalistii sã obtinã ceea ce au solicitat?
În ultimele luni, liderii de sindicat din învãtãmânt au amenintat cã vor apela la diferite forme de protest, dacã învãtãmântul nu va fi luat în serios de guvernanti si nu va primi ceea ce meritã. Pentru a demonstra cã situatia cadrelor didactice este una dificilã, acestia au venit cu tot felul de argumente. Astfel, membrii de sindicat s-au plâns de salariile mici, costul standad per elev scãzut, lipsa sporurilor pentru anumite conditii de muncã pe care angajatii din alte familii ocupationale le primesc, comasãrile si disponibilizãrile anuntate etc. Cadrele didactice spun cã au pus mereu elevii pe primul loc. Nu si-au cerut drepturile folosind mãsuri drastice, cum ar fi întreruperea activitãtii pe perioadã nedeterminatã sau miscãri de stradã, recurgând doar la amenintãri care nu s-au concretizat. De aceea, nu au fost luati în serios, însã lucrurile se vor schimba, spun acestia.
Salarii mai mici decât ale soferilor
La începutul anului 2018, liderul de sindicat FSLI, Simion Hãncescu, prezenta situatia umilitoare a profesorilor, cu salarii la nivelul celor cu studii medii. Astfel, un cadru didactic, dupã absolvirea facultãtii si sustinerea unor examene precum definitivat, titularizare, grad II, grad I, inspectii, cu 25 de ani vechime, ajunge sã câstige, de exemplu, cât o secretarã sau un sofer de primãrie. Sindicalistii au mentionat cã pentru angajatii din primãrii si consilii locale sau judetene nu existã coeficienti de ierarhizare, salariile acestora depinzând de bunãvointa sefului institutiei si de venitul pe care îl primeste acesta. Conform presei nationale, FSLI a spus cã legea salarizãrii unitare a fost elaboratã “fãrã sã existe negocieri serioase, confederatiile sindicale nu au primit acest proiect si nu au avut posibilitatea de a analiza proiectul în ansamblu”.
Boicotare, cu riscul scandalului
Nu e de mirare cã membrii de sindicat din 1.100 de unitãti de învãtãmânt, din 28 de judete si din Municipiul Bucuresti, au decis sã nu participe la simularea examenului de evaluare nationalã care s-a desfãsurat în perioada 5-7 martie 2018. Cu toate acestea, în majoritatea scolilor nu au fost probleme, iar elevii au sustinut simularea normal, dupã ce directorii unitãtilor de învãtãmânt au gãsit solutii pentru ca proba sã nu fie anulatã. Astfel, au stat si au supravegheat chiar ei, au apelat la profesori pensionari sau chiar la cadrele didactice auxiliare. Aceastã situatie a dus la diferite conflicte izbucnite între profesori si liderii de sindicat, pe de o parte, si directorii unitãtilor de învãtãmânt si inspectorat, pe de altã parte. Supãrati cã s-au fãcut presiuni pentru a participa la simulare, mai multi profesori din Vaslui s-au plâns liderului de sindicat Sorin Tiplea. Rãmâne de vãzut dacã situatia se va repeta la urmãtoarea simulare, a Bacalaureatului, care va avea loc în perioada 19-22 martie 2018.
Iatã solicitãrile profesorilor
Solicitãrile membrilor de sindicat, care au fost transmise Guvernului României si conducerii celor douã camere ale Parlamentului României, sunt: solutionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic dupã intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice; majorarea salarialã de la data de 1 martie 2018 sã nu fie conditionatã de comasãri de unitãti de învãtãmânt, disponibilizãri de personal si de tãieri ale unor drepturi salariale legale; cresterea costului standard per elev/prescolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât pãrintii sã nu mai fie nevoiti sã aducã bani de acasã pentru dotarea claselor; rezolvarea modului de calcul al sporurilor si indemnizatiilor care li se cuvin salariatilor din sistemul educational; rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere cã aceastã categorie socio – profesionalã are coeficienti de ierarhizare situati în pãtrimea inferioarã; modificarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de muncã, a categoriilor de personal, mãrimea concretã a sporurilor pentru conditii de muncã, precum si conditiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupationalã „ÎNVÃTÃMÂNT”, aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin continutul sãu, discrimineazã personalul nedidactic din învãtãmânt, cãruia nu i se aplicã; acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fãrã diminuarea cuantumului pensiei.