spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Pietarii vasluieni, obligati sã îsi descrie marfa pe etichete!

- Advertisement -

SCHIMBÃRI…Pietarii vasluieni vor fi obligati sã afiseze pe tarabele lor etichete de produs detaliate, conform unui proiect de lege. Potrivit proiectului, etichetele trebuie sã indice datele de identificare ale fermierului si ale produsului. Alãturi de aceste detalii, producãtorii care îsi vând marfa în piete sunt obligati sã expunã la locul de vânzare o copie dupã atestatul de producãtor. Dacã nu vor expune aceste informatii, producãtorii vor fi „pârâti” de cãtre administratorii pietelor autoritãtilor locale. Mai mult, proiectul prevede ca 40% din fiecare piatã sã fie destinatã producãtorilor agricoli.

Desi pânã acum nu au fost nevoiti sã ofere clientilor o descriere detaliatã a produselor pe care le vând, pietarii vasluieni vor fi, în scurt timp, obligati sã o facã. Potrivit unui proiect de lege, acestia vor fi obligati sã prezinte nu mai putin de cinci elemente descriptive ale fiecãrui produs. Astfel, noile elemente descriptive ce vor trebui sã aparã pe tarabe sunt urmãtoarele: numele si prenumele/denumirea producãtorului; denumirea produsului; localitatea de origine; data obtinerii produsului si pretul de vânzare. Cei care îsi vând marfa proprie sunt nevoiti sã afiseze la locul de vânzare si o copie dupã atestatul de producãtor. Bineînteles cã acest lucru nu îi afecteazã foarte mult pe pietarii vasluieni. „Foarte bine. Asa o sã stie oamenii cine sunt cei care au marfã bunã si proaspãtã si cine sunt cei care vând marfã veche. Si ne mai facem si noi reclamã. Dacã vãd numele noastre pe etichete, o sã se ducã vestea pe la oameni cine are marfa mai bunã”, ne-a spus un comerciant din Piata Vidin.

Producãtorii vasluieni, mai mult spatiu în piete!

Multi producãtori vasluieni se plângeau de faptul cã nu aveau destul loc în piete din cauza comerciantilor. Iatã cã acest proiect de lege le oferã la dispozitie aproape jumãtate din pietele vasluiene. Astfel, administratorii pietelor trebuie sã asigure un spatiu de vânzare de minimum 40% din totalul existent pentru producãtori. Prin aceste schimbãri se doreste ca producãtorii sã iasã mai mult în fatã si sã nu fie nevoiti sã îsi vândã produsele la preturi derizorii, revândute apoi de comercianti în piete. Aceastã veste este îmbucurãtoare pentru agricultorii vasluieni, dar acestia ne declarã cã e prea putin si prea târziu. „Da, este o veste fantasticã, nu zic nu, dar la cât de multi producãtori suntem, tot vor fi unii care nu vor putea sã intre în piatã de ãstia mai mari. Si tot vom fi nevoiti sã vindem la comercianti, ca sã nu rãmânem cu marfa pe cap. O sã asteptãm si o sã vedem cum va fi situatia”, a declarat un agricultor vasluian. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.