spot_img
26.8 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Liceeni din Bârlad si Husi sunt alergici la matematicã

- Advertisement -

REZULTATE…Olimpiada localã de matematicã a scos în evidentã câteva aspecte negative care ar trebui sã îi îngrijoreze pe profesori si sã îi determine sã gãseascã solutii pentru a îndrepta lucrurile. În primul rând, cei mai multi elevi au avut rezultate foarte slabe, numãrul copiilor care au dat foaia goalã sau au rezolvat gresit toate exercitiile fiind foarte mare. Astfel, la fiecare clasã, indiferent de municipiul, orasul sau satul de unde provin, existã elevi care au la rezultat trecut zero, 0,5 sau 1 punct. De asemenea, se poate constata cã la liceu, cel putin la Bârlad si Husi, concurentii sunt foarte putini sau, la unele clase, lipsesc. Potrivit lui Remu Doru Balan, inspector de matematicã în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, interesul copiilor pentru disciplina matematicã scade treptat începând cu clasa a VI-a, iar la liceu situatia devine foarte gravã. Au fost însã înregistrate si note bune. Desi au fost afisate rezultatele finale la aceastã competitie, încã nu s-au stabilit punctajele minime necesare calificãrii la etapa judeteanã, urmând ca sãptãmâna aceasta sã se hotãrascã în cadrul Comitetului Consultativ.

Rezultatele la Olimpiada localã de matematicã demonstreazã cã aceastã disciplinã este foarte grea, asta pentru cã cei mai multi elevi prezenti la competitie au obtinut punctaje mici si foarte mici. Desi, în mod normal, am fi tentati sã credem cã subiectel au avut un grad ridicat de dificultate, potrivit lui Remu Doru Balan, au fost si exercitii accesibile. “Chiar dacã a fost etapã localã am încercat sã tinem stacheta sus. Au fost si exercitii mai usoare, astfel cã elevii puteau sã obtinã 10 puncte”, a declarat cadrul didactic. Totusi, unii elevi nu au primit nici mãcar 1 punct, semn cã pregãtirea acestora nu a fost bunã. O altã situatie îngrijorãtoare este si cea a scolarilor din mediul rural. Concurentii care învatã în unitãtile de învãtãmânt din urban s-au împãrtit în douã categorii: unii cu punctaje bune, altii slabi, însã cei din mediul rural, pe lângã faptul cã au concurat foarte putini, au avut în marea lor majoritate rezultate slabe.

Elevii de liceu sunt speriati de matematicã

Cu adevãrat grav este faptul cã la liceu interesul elevilor scade dramatic. Situatia în ceea ce priveste numãrul participantilor se prezintã astfel: Vaslui – 16 elevi clasa a IX-a, 13 clasa a X-a, 12 clasa a IX-a, 6 clasa a XII-a; Bârlad -14 clasa a IX-a, 2 clasa a X-a, 4 clasa a XI-a; Husi – 2 clasa a X-a, 1 clasa a XI-a, 1 clasa a XII-a; Negresti – 1 elev clasa a IX-a si 1 elev clasa a X-a. Dacã Negrestiul si Husul sunt orase mici cu un numãr redus de elevi, nu acelasi lucru se poate spune despre Bârlad, care nu a avut nici mãcar 1 candidat la clasa a XII-a. Inspectorul de matematicã a declarat cã, în general, din Husi si din Bârlad participã doar elevi de la cele douã institutii scolare de top: Colegiul National “Cuza Vodã” si Colegiul National ”Gheorghe Rosca Codreanu”. De asemenea, din Bârlad au mai participat anul acesta elevi de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”. “Chiar am discutat cu colegii despre faptul cã interesul elevilor pentru matematicã este în scãdere. Dacã vã uitati pe rezultate, la clasa a V-a este afluxul mare, dar începând cu clasa a VI-a, când materia devine mai grea, deja interesul scade. La liceu trebuie sã fugim dupã ei sã îi convingem sã participe”, a declarat Remu Doru Balan, inspector scolar de matematicã. Potrivit cadrului didactic, elevii aleg discipline la care se obtin rezultate mult mai usor decât la matematicã. “Noi sperãm sã reusim sã îi dinamizãm. Rezultate am avut în fiecare an la nivel national si, probabil, vor fi si anul acesta, pentru cã îi vom pregãti”, a mai spus inspectorul scolar de matematicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.