spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Creatorul fanfarei Rotaria care a uluit România, la un pas de moarte!

- Advertisement -

VASLUIUL, ÎN SUFERINTÃ

RUGÃ…Familia, prietenii si toti cei care îl cunosc pe profesorul Tãlmaciu se roagã ca acesta sã lupte pentru viata sa si sã depãseascã aceste momente crunte!

DRAMATIC… Clipe grele pentru familia celui care a creat un brand national, omul care a dat o sansã pentru zeci de copii nevoiasi din judetul Vaslui sã-si urmeze studiile muzicale. Profesorul Romeo Tãlmaciu, creatorul si fondatorul fanfarei Rotaria Vaslui, o trupã care a concertat în toatã Europa în ultimii 20 de ani, se luptã pentru viata sa, fiind internat la Institutul de Cardiologie din Iasi. Desi nu se stia suferind cu inima, Tãlmaciu a suferit un infarct care aproape cã i-a fost fatal, în noaptea de joi spre vineri, la miezul noptii, pe un drum slab circulat din Vaslui. Punând cap la cap informatiile pe care le avem, se pare cã la miezul noptii profesorul Tãlmaciu se întorcea de la o familie din zona Delea, dorind sã ajungã acasã, în centrul Vasluiului. La un moment dat, în timp ce conducea, a simtit cã se sufocã, are dureri de nesuportat în piept si mâinile îi amortesc. Cu un ultim efort, dorind sã evite o tragedie, a tras stânga de volan, s-a strecurat printre doi stâlpi de iluminat si a frânat, în afara pãrtii carosabile. În câteva secunde, s-a asezat linistea în masinã, pentru cã soferul lesinase. Un locuitor de pe strada Delea, care a vãzut scena, s-a gândit sã sune la 112, dupã o perioadã, nestiind ce se întâmplã. Au trecut minute bune pânã ce echipajele de interventie au ajuns la el. Initial, la prima orã a diminetii, Politia Rutierã a anuntat cã profesorul Tãlmaciu murise, ceea ce a sporit confuzia. Cãtre ora 9.00, am aflat cã Romeo Tãlmaciu trãieste si cã a fost transportat în stare foarte gravã la Institutul de Cardiologie Iasi, creierul fiind foarte afectat de lipsa de oxigenare. S-ar pãrea cã a fost gãsit destul de târziu. Urmeazã 48 de ore tensionate, timp în care vom afla dacã organismul lui Tãlmaciu a câstigat lupta cu viata, desi medicii sunt rezervati în privinta sanselor sale de supravietuire. Seara trecutã, Romeo Tãlmaciu a clipit din ochi, fapt care le dã medicilor ieseni o sperantã pentru viitorului coordonatorului Rotaria.

Putin dupã miezul noptii, un locuitor de pe strada Delea a anuntat la 112 despre producerea unui accident rutier în cartier. O masinã Audi, neagrã, a iesit de pe carosabil, a trecut printre doi stâlpi si s-a oprit într-un mal de pãmânt. Imediat, la fata locului s-a deplasat un echipaj de la Politia Rutierã si douã ambulante din cadrul Serviciului Judetean de Ambulantã. desi trecuserã minute bune de la momentul în care soferul cãzuse inconstient. Ajunsi la locul producerii accidentului, salvatorii au descoperit cã victima este profesorul Romeo Tãlmaciu, de 61 de ani, omul care conduce Fanfara Rotaria si care a dat o sansã în viatã pentru sute de copii nevoiasi, din mediul rural. Bãrbatul suferise un infarct în timp ce se deplasa dinspre cartierul Delea spre Liceul Ion Mincu. Mergea, cel mai probabil, cu vitezã destul de redusã, pentru cã imediat ce a realizat cã se întâmplã ceva a tras pe stânga, a iesit în afara pãrtii carosabile si a frânat, la un metru de sosea. Conform unor surse, la momentul în care l-au gãsit în masinã, bãrbatul nu avea puls. Cu toate acestea, medicii au aplicat toate procedurile în acest caz, reusind sã-i reporneascã inima, într-un final. „Apelul la 112 a fost în jurul orei 00.05. Un martor a anuntat despre producerea unnui accident rutier petrecut pe strada Castanilor, dinspre cartierul Delea cãtre Liceul Mincu. Echipajul de la Rutierã a descoperit un bãrbat cãruia i se fãcuse rãu la volan, a pierdut controlul volanului si a iesit în afara carosabilului. Autoturismul s-a oprit la micã distantã de un stâlp. Victima a fost preluatã apoi de o ambulantã si transportatã la spital pentru îngrijiri medicale”, spun reprezentantii IPJ Vaslui. Medicii au luptat din rãsputeri pentru a-i salva viata profesorului Tãlmaciu. L-au resuscitat timp de aproape o orã si au reusit sã-l stabilizeze, lucru considerat aproape o minune. Romeo Tãlmaciu a fost transportat apoi la Institutul de Boli Cradiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”, din Iasi. „Starea sa este criticã, dar stabilã. A fãcut, într-adevãr, infarct astã noapte, dar a ajuns la spital. Familia, rudele si prietenii se roagã ca profesorul Tãlmaciu sã treacã cu bine peste criza suferitã”, au spus apropiatii acestuia, ieri, la prânz. La scoala 9 „Vasile Alecsandri”, acolo unde Romeo Tãlmaciu avea catedra de muzicã, profesorii s-au adunat tãcuti si speriati, rugându-se pentru colegul lor. „Am aflat, în urmã cu aproximativ 2 ore (în jurul orei 10.00, joi dimineatã, n.r.), de la colegii mei, cã dl. prof. Romeo Tãlmaciu este în comã. Evident, îmi doresc sã-si revinã, pentru cã dumnealui este sufletul scolii. Nu am cuvinte pentru aceastã dramã”, spune prof. Dorina Baban, directorul Scolii 9, din Vaslui, scoalã la care prof. Tãlmaciu coordona clasele de muzicã.

Urmãtoarele 48 de ore, critice!

Imediat ce a ajuns la Iasi, Tãlmaciu a fost preluat de medicii de la Institutul Inimii si supus unor investigatii complete. I s-a fãcut, la urgentã, coronografie la inimã, constatând cã douã dintre artere sunt înfundate si cã inima functioneazã destul de greu. Seara trecutã, conform unor surse medicale, am aflat cã pe inima profesorului de muzicã s-au montat douã stenturi, având în vedere cã douã artere erau îngrosate si nu mai permiteau circulatia sângelui. Mai rãmâne de clarificat o situatie. Problema este cã, pânã sã ajungã echipajul medical la locul unde masina lui Tãlmaciu zãcea pe marginea drumului, creierul nu s-a oxigenat deloc, astfel cã au apãrut probleme extrem de grave. Medicii de la Iasi au discutat cu colegii vasluieni, toatã ziua de ieri, dorind sã afle cam câte minute creierul prof. Tãlmaciu a rãmas neoxigenat. S-au cãutat, toatã ziua de ieri, rãspunsuri la întrebãri privind perioada de timp în care Romeo Tãlmaciu a stat în masinã fãrã oxigen, în timpul infarctului. Medicii de la Ambulanta Vaslui sustin cã în perioada de 40 de minute, cât a durat resuscitarea, bãrbatul a primit oxigen, astfel cã se exclude vreo culpã medicalã si se demonstreazã cã medicii au încercat tot ce este omeneste posibil pentru a-l salva pe creatorul fanfarei Rotaria. Din acest motiv, al lipsei oxigenãrii creierului, urmãtoarele 48 de ore sunt critice si vitale pentru Romeo Tãlmaciu. Sunt douã scenarii care sunt luate în calcul în acest moment: fie Romeo Tãlmaciu se va trezi din comã si va rãmâne cu sechele, fie va sta în comã pentru o perioadã lungã de timp. Pânã atunci, trebuie sã spunem cã acest om care a fãcut cinste Vasluiului peste tot pe unde a fost în lume a fost intubat si izolat de restul lumii, fiind cazat într-o rezervã la Institutul Inimii. Medicii ieseni vor sã-l fereascã, datã fiind epidemia de gripã, de o complicatie.

Pe 9 martie, Romeo Tãlmaciu ar trebui sã sãrbãtoreascã împlinirea a 62 de ani de viatã

Tot Vasluiul a fost, ieri, în fierbere, dupã ce s-a auzit de tragedia prin care trece familia profesorului Tãlmaciu. Un om tânãr, care mai are multe de spus în istoria acestor locuri, asa ne-au spus toti cei care îl cunosc. Colegii de breaslã sunt socati de cele întâmplate si sperã într-o minune care sã îl facã pe prietenul si colegul lor sã-si revinã, pentru cã el era sufletul orelor de muzicã de la scoala 9. „Îmi doresc din toatã inima sã fie bine si Romeo Tãlmaciu sã se întoarcã la catedra pe care a slujit-o cu cinste, pentru vasluieni, atâtia ani. Au trecut multi copii prin mâna domniei-sale, oameni care au ajuns acum adevãrate repere spirituale. Îi doresc multã sãnãtate, sã se facã bine. Bunul Dumnezeu sã vegheze asupra sa”, este mesajul lui Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui. Multi vasluieni se gândesc în aceste clipe grele la sansa pe care a primit-o de la viatã un alt artist al României, Gabriel Cotabitã, care poate fi considerat un bãrbat norocos. Refãcut dupã accidentul cerebral din 2015, artistul este mai în formã ca niciodatã! Are concerte în tarã si în strãinãtate si pare cã a depãsit momentele dificile cu care s-a confruntat în ultimii ani. În vara anului 2015, el a suferit un accident cerebral care ar fi putut avea urmãri fatale. Artistul a stat în comã o lunã, timp în care doctorii au încercat orice a fost omeneste posibil sã îl salveze, iar familia si prietenii s-au rugat pentru o minune. Suprinzãtor, chiar si pentru specialisti, dupã ce a zãcut fãrã vlagã pe patul de spital, conectat numai la aparate, Cotabitã si-a revenit si, încetul cu încerul, cu ajutorul medicinei moderne, a ajuns sã se vindece.

Fanfara Rotaria a ajuns în finala Next Star

În octombrie 2016, în cea de-a cincea editie a sezonului 7, Fanfara ‘’Rotaria’’ a dat pe spate juriul si publicul emisiunii „Next Star” de la Antena 1, în urma aparitiei si prestatiei impecabile din cadrul editiei televizate. Formatia condusã de Romeo Tãlmaciu a primit aplauze si cuvinte de laudã din partea juriului, iar cea care a impresionat a fost conexiunea instrumentistilor. În cadrul emisiunii s-a mentionat un amãnunt interesant: copiii Fanfarei „Rotaria” provin, în general, din familii cu situatie materialã precarã, unii dintre ei mergând zilnic zeci de kilometri doar ca sã ajungã la repetitii.

Fanfara „Rotaria” si Romeo Tãlmaciu au cucerit Europa

Romeo Tãlmaciu s-a nãscut pe 9 martie 1956 si a absolvit Universitatea „George Enescu” din Iasi. Fost profesor de muzicã la Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” din Vaslui si la Palatul Copiilor, acesta predã în prezent educatie muzicalã în cadrul Scolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” Vaslui, la clasele de muzicã. Meritul sãu este cã a pus bazele unui grup instrumental de fanfarã, primul de acest gen de dupã Revolutie, în municipiul Vaslui. Cu multã rãbdare, profesorul Romeo Tãlmaciu a selectat copii talentati si a format trupa instrumentalã „Rotaria”, un ambasador al Vasluiului, care a reprezentat cu cinste judetul la diferite competitii din toatã tarã, faima instrumentistilor rãspândindu-se în toatã Europa. Sunt atât de renumiti încât au fost invitati sã concerteze anual în diferite orase europene. Din repertoriul formatiei fac parte cântece românesti populare, dar si internationale, care sunt interpretate în fiecare an în Austria, Turcia, Franta, Germania, Norvegia, Italia etc. Astfel, tinerii din Fanfara „Rotaria”, dirijatã de Romeo Tãlmaciu, formeazã una dintre cele mai apreciate formatii de acest gen din România si strãinãtate. Instrumentistii au devenit si actori de ocazie, fiind invitati sã aparã într-un film regizat de Corneliu Porumboiu. „Ne-a fãcut cinste sã putem participa în filmul marelui regizor Corneliu Porumboiu «A fost sau n-a fost» cu muzica noastrã”, declara profesorul Romeo Tãlmaciu, în urmã cu câtiva ani. A obtinut alãturi de formatia „Rotaria” zeci de premii de excelentã, trofee. Din Belgia, profesorul s-a întors cu „Pupitrul de aur” si premiile speciale ale juriului acordate în cadrul Festivalului „Castelul de aur” din Halhem. La loc de cinste este si nominalizarea la premiile GOPO din Bucuresti. Trebuie sã mentionãm cã Romeo Tãlmaciu a avut rezultate deosebite si la olimpiadele scolare, atât la nivel zonal, cât si la faza nationalã, elevii sãi fiind printre cei mai buni din tarã.

Romeo Tãlmaciu si Fanfara Rotaria la „Românii au Talent”

Prestatia copiilor de la Rotaria i-a lãsat cu gura cãscatã pe juratii de la „Românii au talent”, în mod deosebit pe Marian Bârzoi, bateristul formatiei. În aplauzele publicului spectator, cei trei membri ai juriului le-au acordat fãrã nicio retinere câte un „Da”.  Consideratã ambasadoarea judetului, Fanfara Rotaria a luat fiintã în  2001, la initiativa profesorului Romeo Tãlmaciu. „Mã gândeam, prin anul 1998, cã nu voi reusi sã gãsesc copii talentati. Apoi am fost atât de hotãrât sã fac ceva pentru ca acest oras sã fie cunoscut în toatã lumea încât nu m-am lãsat pânã nu am format un grup de calitate. Am cãutat copii timp de doi pânã mi-am îndeplinit visul”, spunea, la acea vreme, profesorul Romeo Tãlmaciu.  Initial, a început sã lucreze cu 45 de copii, iar 20 dintre acestia au ajuns sã facã performantã la instrumente. În timp, membrii fanfarei au ajuns renumiti pentru talentul lor în interpretare încât organizatorii din sase orase europene i-au solicitat în fiecare an sã vinã sã concerteze. Cu vârste cuprinse între 6 si 20 de ani, tinerii din Fanfara „Rotaria” formeazã una dintre cele mai apreciate formatii de acest gen din România si strãinãtate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.