spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Pietarii vasluieni sunt pe cale de disparitie, ca si produsele românesti de pe mesele noastre!

- Advertisement -

TRIST… S-au dus zilele în care auzeam pietarii cum strigau cã au cele mai frumoase si proaspete produse din toatã piata. Acum, cei care îsi câstigã traiul din comercializarea legumelor si fructelor în pietele din Vaslui spun cã sunt la limitã, atât din punct de vedere financiar, cât si moral. Acestia, se pare, nu pot face fatã concurentei sporite din partea magazinelor mari care aparent oferã produse mai bune, bineînteles si mai scumpe. Multi dintre cei cu care am discutat ne-au povestit cã nu au altceva de fãcut decât sã lupte pentru a rãmâne pe piatã. Pietarii vasluieni trebuie sã facã fatã la taxe din ce în ce mai mari, clienti din ce în ce mai putini si o concurentã cu care nu se pot lupta.

În ultima perioadã toatã atentia mediaticã a fost asupra salariatilor vasluieni. Dacã le cresc sau nu salariile, dacã bugetarii câstigã mai multi bani decât cei de la privat, si tot asa. Dar o categorie de oameni au fost trecuti cu vederea, si mai exact, micii producãtori. Cei care îsi câstigã existenta din ce produc, care sunt la mâna sezoanelor si care indiferent de câstigã ceva sau trebuie sã îsi aducã bani de acasã, trebuie sã plãteascã „birul” pentru a avea unde sã îsi vândã marfa. Este vorba de pietarii vasluieni. O categorie de comercianti care în perioada anilor 90’, înainte de Kauffland sau Carrefour, erau singurii care ofereau marfã proaspãtã în cantitãti mari. De la cartofi la ciresele dulci de varã, la ei gãseai tot ce aveai nevoie. Acum, acestia sunt o clasã de mici producãtori pe cale de disparitie în judetul nostru. Am stat de vorbã cu pietarii din cele mai mari piete din Vaslui (Traian si Vidin) si ne-au spus oful lor. Acestia ne-au povestit despre lipsa clientilor, furati de supermarket-uri, de lipsa ajutorului din partea statului si autoritãtilor locale si despre lipsa respectului pentru produsele românesti. În mare, despre lipsuri.

Piata „Vidin”, acolo unde gãseai de la papagali la murãturi, a ajuns un loc fantomatic!

Probabil cea mai mare piatã din oras, Piata Centralã sau „Vidin” era locul unde, în anii trecuti, vasluienii veneau si îsi fãceau cumpãrãturile. Acum este un loc gol în care doar o mânã de oameni mai vin sã vândã ceva. Cei care încã mai aveau tarabe rezervate în aceastã perioadã ne-au povestit cum îsi câstigã ei existenta. „Noi, ca sã putem vinde în piatã, dãm 90 de lei sã rezervãm taraba o lunã, 15 lei pe zi, taxa la tarabã, si 5 lei pe zi, pentru cântar. (n.r. aproximativ 8300 de lei pe an). E greu, dar ce sã îi faci, asta facem noi. Dupã cum se vede, nu prea avem clienti în perioada asta, nici vara nu prea sunt. Acum dacã duc acasã 20 – 30 de lei pe zi e bun. Dar când nu facem, de voie de nevoie trebuie sã aducem bani de acasã doar ca sã putem vinde în continuare aici”, ne povesteste o femeie care vinde în piata Vidin de peste 20 de ani. La taraba de lângã ea întâlnim o femeie care ne-a explicat cã ea ar fi mai bucuroasã dacã doar ar produce si ar putea sã dea marfa altcuiva sã o vândã, dar nu are cui si nu are nici resursele necesare sã obtinã o finantare de la stat. „Mie îmi place din tot sufletul ceea ce fac. Dacã nu mã duc primãvara, când apar rãsadurile, nu am stare. Mã duc de trei – patru ori pe zi sã verific grãdina. Dar, din pãcate, nu avem resursele necesare sã ne dezvoltãm mai mult. Eu nu mai vreau sã vin sã stau în piatã si sã mã rog sã vând ceva. Cel mai mult as vrea doar sã cresc legume si verdeturi si sã le dau cuiva, contra cost, sã le vândã el în piatã. Dar nu am banii necesari sã fac si eu un dosar pentru fonduri europene si nici nu pot singurã sã fac asta. Anul trecut am fãcut peste o tonã de rosii si o parte din ele s-au pierdut. Am avut o problemã de familie si, în alea câteva zile cât nu am avut grijã de ele, a venit bruma. Am pierdut foarte mult, dar altã solutie nu am. Nu pot pleca în strãinãtate si nici altceva nu vreau sã fac”, ne-a spus aceasta.

Vânzãtorii din Piata Traian sunt si ei la mânã clientilor!

Dacã Piata Vidin este frecventatã de orãseni, atunci Piata Traian este locul de unde cei din mediul rural îsi fac cumpãrãturile. Dar, desi fluxul de oameni încã este destul de mare, tarabagiii de aici se plâng cã nimeni nu mai vrea sã cumpere de la ei. Motivul: fix lângã piatã s-a deschis un supermarket modern în care, dupã cum spun acestia, vasluienii „cautã printre cartofi de trei ori mai scumpi decât ai nostri, si apoi se duc la casã”. Acestia ne-au mai explicat cã, desi multi dintre ei vând produse românesti, faptul cã e mai lejer sã cumperi de la supermarket îi îndepãrteazã pe clienti de ei. „E foarte greu acum cu vânzarea. Am zile în care câstig 100 de lei pe zi, dar nu îi duc pe toti acasã. Numai ca sã aduc cartofii de la producãtor mã costã 300 de lei motorina, apoi mai pune 700 de lei pe lunã, taxele la piatã, si rãmân pe zero de multe ori. Ce e drept, si sezonul e mai slab, dar nici cã face cineva ceva sã ne mai ajute. Dupã ce au scumpit taxa la tarabã si restul, am mai stat si vreo douã sãptãmâni în gerul din decembrie. Nu au fost în stare sã aducã pe cineva sã repare o usã care nu se mai închidea. Asta este situatia si nu avem ce sã facem”, ne-a povestit unul dintre pietarii din Piata Traian. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.