spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Profesorul Ravaru, dezamãgit de atitudinea autoritãtilor fatã de Centenar

- Advertisement -

ATITUDINE… Profesorul Dan Ravaru trage un semnal de alarmã cu privire la atitudinea autoritãtilor locale si centrale fatã de evenimentul anului – Centenarul Marii Uniri. Acesta este de pãrere cã statul român nu sprijinã deloc activitãtile ce tin de rememorarea personalitãtilor care au marcat Primul Rãzboi Mondial. Mai grav, la nivel de judet, primarii au ajuns sã facã o confuzie între culturã si divertisment. “Multi cred cã dacã s-a fãcut un spectacol, gata, e culturã… Am avut trista situatie în care, în contextul evocãrii lui Stefan cel Mare, a fost adus Vali Vijelie. Eu sper ca astfel de “minuni” sã nu se mai întâmple”, a declarat acesta.

Etnologul Dan Ravaru recomandã alesilor locali si directorilor de cãmine culturale sã se aplece mai multe asupra activitãtilor culturale, pentru cã adevãrata culturã nu are nevoie de bani: “din punctul meu de vedere autoritãtile locale nu se implicã suficient pentru marcarea acestui eveniment. Toatã lumea asteaptã bani pentru a organiza activitãti culturale. Trebuiau sã vinã la 1 ianuarie 2018, dar n-au mai ajuns. E gresitã aceastã gândire – nevoia de bani pentru culturã. Ce înseamnã cu adevãrat culturã nu înseamnã bani. Dacã facem un simpozion într-un sat, ne ducem trei persoane de aici (Vaslui), una de acolo… Nu costã niciun ban. Dar dacã aducem o cântãreatã, costã cât zece simpozioane. Lucrurile nu se fac neapãrat cu bani, ci cu suflet, dorintã, convingere”.

“Vrem sã ridicãm mândria localã”

De asemenea, acesta, în calitate de consilier în cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Taditionale Vaslui, a explicat cum se prezintã situatia directorilor de cãmine din judetul Vaslui: “ei au salarii de la primãrie. Sunt numiti de primar, dar pentru a intra pe functie trebuie sã dea la noi un examen de specialitate. Avem directori de cãmine care nu fac nimic în ceea ce priveste promovarea culturii, dar avem si directori de cãmine care se implicã sau chiar cãmine unde nu avem directori, dar se fac multe activitãti culturale. Spre exemplu, în Pogonesti, învãtãtorul Dumitru Andrei face de 30 ani foarte multe lucruri pe linia aceasta, dar nu este remunerat. S-a ajuns la situatia aceasta pentru cã, în urmã cu câtiva ani, s-a fãcut o reducere de personal la primãrii. Unele aveau si câte 30 de angajati. Prima lor grijã a fost sã dea afarã directorii de cãmin. Am tot încercat sã stabilim o întâlnire cu primarii. “Sperãm!”… Dar speranta asta e de vreo 20 ani. Noi ne dorim aceastã întâlnire, pentru cã vrem sã punem la punct anumite lucruri. Ne dorim reabilitarea monumentelor istorice, mai ales a celor comemorative legate de Primul Rãzboi Mondial. Vrem sã reînviem amintirea personalitãtilor locale, începând cu cele care au legãturã cu Centenarul Marii Unirii. Strategia noastrã culturalã pe urmãtorii cinci ani îsi propune, printre altele, sã ridice putin mândria localã, cã doar ati vãzut cum e privit Vasluiul. Cum putem face asta? Prin activitãti culturale mediatizate intens. Care din judetele României a avut 14 generali în Primul Rãzboi Mondial? Doar Vasluiul. Iatã un lucru ce meritã scos în fatã”.

27 martie – primul Centenar

Profesorul Dan Ravaru a prezentat, totodatã, si activitãtile ce vor avea loc cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în 26 de comune din judetul Vaslui, organizate de directorii de Cãmine Culturale. Cele mai multe vor avea loc în Lipovãt, Dimitrie Cantemir, Miclesti, Epureni, Drânceni si Puiesti. Comune precum Muntenii de Jos, Tãcuta, Tanacu si Costesti s-au rezumat doar la spectacole dedicate Zilei Nationale a României. “Aceste 26 de activitãti sunt aproximativ suficiente. Dacã am adãuga si activitãti organizate de bisericã, scoalã si bibliotecã, atunci scopul ar fi complet. Noi i-am sfãtuit pe directorii de cãmine sã evite festivismul si sã-si orienteze actiunile pe transmiterea informatiilor si convingerea celor care participã. Am tot auzit cazuri în care cei prezenti la evenimente nu stiau despre ce e vorba. Nu întelegeau, nu cunosteau contextul istoric. Este pãcat! De asemenea, mai vreau sã punctez un lucru: pe 27 martie se împlinesc 100 ani de la revenirea Basarabiei la patria mamã. E primul centenar, pentru cã procesul Unirii a început atunci, a urmat 28 noiembrie – unirea cu Bucovina si 1 Decembrie – unirea cu Transilvania. Lumea stie numai de Transilvania. Sper ca, în preajma zilei de 27 martie, oamenii sã fie informati despre importanta zilei”, a declarat profesorul Ravaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.