spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Rezistenta anti-Chevron de la Pungesti: “Vrem 1 milion de dolari pentru drumurile distruse de americani”

- Advertisement -

NU MAI SUPORTÃ… Vestea cã statul român va primi de la americanii de la Chevron despãgubiri de peste 74 milioane de dolari, pentru trei perimetre de exploatare pe care nu le-a folosit în judetul Constanta, aproape cã i-a scos în stradã pe locuitorii Pungestiului. Desi Pungesti a fost singura comunã din România în care Chevron a instalat sonde si a forat la peste 4.000 m adâncime, suntem în situatia în care statul român primeste 74 milioane de dolari despãgubiri, în timp ce pungestenii rãmân doar cu dosarele deschise de Jandarmerie si de bãtãile administrate de jandarmi, pentru cã au încercat sã-i împiedice pe cei de la Chevron sã le distrugã solul si apele din subteran. “Statul român sã ne dea 1 milion de dolari, pentru cã americanii ne-au distrus drumurile cu camioanele lor de zeci de tone, cu care au adus echipamentele, în timp ce institutiile aceluiasi stat român au închis ochii la ilegalitãtile lor. Vom iesi în stradã, îi avertizãm pe guvernanti, sã ni se dea banii care se cuvin pentru drumurile distruse de Chevron, sã se facã teste pentru substantele introduse în sonda cu care au forat si sã ne închidã dosarele si sã anuleze amenzile”, amenintã Constantin Spiridon, liderul rezistentei anti-Chevron din Pungesti, unul dintre cei care au avut de pãtimit de pe urma bãtãilor administrate de jandarmi, la cererea americanilor.

Atât primarul Vasile Voina, cât si viceprimarul Constantin Butnaru anuntã cã vor cere Consiliului Local sã aprobe un memoriu care sã fie înaintat la Guvern, prin care o parte din banii primiti drept despãgubiri de cãtre statul român sã fie folositi de cãtre comunitatea de la Pungesti. Dacã nu ar fi fost rezistenta acestor oameni curajosi, Chevron ar fi fost si acum în România. La Constanta americanii nu au adus niciun echipament, dar statul român a primit despãgubiri pentru lucrãri care nu au fost executate. În acest timp, la Pungesti au fost instalate sonde, sub paza sutelor de jandarmi adusi din toatã tara, dar despre acest subiect, se pare, niciun oficial de la Bucuresti nu scoate niciun cuvânt. Cât rãu au fãcut americanii prin substantele injectate în sursele de apã din zona Pungesti, nimeni nu stie si nici nu spune. “Sincer, când am vãzut aceastã stire m-am bucurat pentru faptul cã Guvernul a reziliat contractul cu Chevron, dar mi-am amintit cu tristete cã Pungestiul a fost singura localitate din România în care americanii au folosit substante pentru fracturarea hidraulicã. Mã gândeam câtã durere au suportat oamenii de aici, câte bãtãi au încasat de la jandarmi, cât stres a îndurat populatia. Pentru toatã bãtaia de joc la care ne-au supus americanii, pãziti de jandarmii statului român, cred cã ni se cuvine o parte din despãgubirile acordate statului. Oamenii din Pungesti sunt si acum traumatizati, le este teamã, multi mai au si acum amenzi neplãtite, doar pentru cã s-au opus americanilor care doreau sã ne distrugã solul si apa”, spune viceprimarul Constantijn Butnaru. La Pungesti, rãnile se închid greu, iar amintirile despre dramele petrecute în perioada în care Chevron a gãurit solurile de aici sunt vii si acum. “Locuiesc în Toporãsti, la 12 km de locul în care era instalatã sonda celor de la Chevron. Zi si noapte se auzea, la aceastã distantã, motoarele echipamentelor aduse de americani, care sfredeleau pãmântul, era un vuiet puternic, în permanentã. Dar, despre drama noastrã, a celor din Pungesti, se pare cã nu vor sã spunã nimic guvernantii. Erau bariere de metal, jandarmi care ne controlau peste tot, pe drum, de parcã eram la granita a douã tãri, strãini în propria tarã. Au adus echipamente de sute si mii de tone, cu camioane uriase, veneau noaptea, ca hotii, si ne-au distrus drumurile. Pentru tot ceea ce au fãcut rãu în comuna noastrã, cerem mãcar 1 milion de dolari din despãgubirile celor de la Chevron. Dacã Chevron a plecat din România, totul s-a datorat rezistentei noastre, a celor din Pungesti”, mai spune viceprimarul. Acesta este supãrat cã Guvernul nu a dat niciun leu pentru a repara drumul judetean distrus de masinile Chevron si le cere celor de la putere sã asculte si doleantele lor, altfel oamenii vor iesi din nou în stradã, ca în urmã cu patru ani.

Sãtenii din Pungesti vor bloca din nou drumurile, ca în urmã cu patru ani

Primarul Voina este si el de partea cetãtenilor din Pungesti. “Noi am avut cel mai mult de suferit, din toatã România, meritãm sã primim o parte din banii de despãgubiri, mãcar 1 km de asfalt sã ni se toarne, cu acei bani. Voi discuta situatia în Consiliul Local, vreau sã cer sprijinul consilierilor si al populatiei în a solicita Guvernului sã ni se acorde o sumã din aceste despãgubiri. Nouã ni s-au distrus drumurile, am avut cel mai mult de pãtimit, nicio altã localitate din România nu a suferit ca noi”, spune primarul. Constantin Spiridon a fost sufletul rezistentei anti-Chevron de la Pungesti. În jur de 70 de locuitori au fost amendati de Jandarmerie, pentru cã au îndrãznit sã-si apere pãmântul strãmosesc, alte câteva zeci de locuitori fiind dusi cu dubele Jandarmeriei si brutalizati în acele zile de cosmar. “Când am auzit cã statul primeste despãgubiri de la Chevron, m-am gândit la faptul cã sunt oameni care au si acum amenzi neplãtite, desi nu au fãcut nimic altceva decât sã-si apere pãmântul lor. Aici, la Pungesti, a fost rezistenta anti-Chevron, nu în altã parte. Veneau aici, noaptea, cu coloane de TIR-uri, aducând instalatii pentru Chevron, ne-au distrus de tot drumurile. Mai este un lucru pentru care cerem explicatii statului român. Acolo, în sonda de la Pungesti s-au turnat 24 de tone dintr-o substantã verde, erau muncitori cu mãsti de gaze, cu echipamente speciale. Ne-au distrus solul, apele, viitorul copiilor. Vrem sã fim despãgubiti pentru ceea ce am îndurat de pe urma americanilor. Au forat la 4 km în solul nostru, cine stie ce substante au lãsat în pãmânt. Probabil cã ne-au otrãvit sursele de apã, de asta vreau sã cer Guvernului sã redeschidã sonda si sã analizeze substantele care sunt acolo”, spune Spiridon. “Au fost plângeri cã s-au crãpat casele, de la masinile uriase ale celor de la Chevron, drumurile au fost gãurite, oamenii de aici trebuie sã fie despãgubiti”, mai spune liderul rezistentei anti-Chevron de la Pungesti. Satul este un butoi de pulbere, care poate exploda oricând. Oamenii de aici sunt decisi, dacã statul nu le va respecta doleantele, sã iasã în stradã, sã blocheze drumurile si sã-i facã pe guvernanti sã vinã la Pungesti, sã discute cu ei. Au tot dreptul din lume, la câte au pãtimit de pe urma americanilor. Dacã nu ar fi fost dârzenia celor din aceastã comunã, probabil cã acum am fi avut zeci de sonde ale Chevron în toatã tara.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.