spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Spionul de la Albita, deconspirat. Era agent CNA (video)

- Advertisement -

SCANDAL INTERNATIONAL

MISTER…Legãturi periculoase între DNA Iasi si un ofiter sub acoperire din R. Moldova suspendat!

IDENTITATE…Reporterii Vremea Nouã au reusit sã probeze ceea ce, pentru multã vreme, pãrea o fata morgana. În sfârsit identitatea misteriosului investigator sub acoperire, care a actionat în dosarul celor 22 de vamesi acuzati de coruptie, de la Albita, a fost datã în vileag. Igor Caraman a fost un ofiter controversat al Centrului National Anticoruptie (CNA) din Republica Moldova, adus în structurã de un politician corupt, viceministrul Afacerilor Interne (arestat si condamnat pentru luare de mitã anul trecut), pentru a face treburile murdare. Va fi probabil un scandal international, pentru cã DNA-ul la acea vreme a permis folosirea unui investigator sub acoperire strãin, pe care nu l-a verificat si care nu avea calitatea de ofiter judiciarist pe teritoriul României. Tocmai din acest motiv, procesul vamesilor treneazã de cinci ani prin instantele vasluiene. Mai mult, autoritãtile din R. Moldova au dezactivat toatã caracatita construitã la nivel înalt, în care omul DNA-ului Iasi, Igor Caraman, juca un rol important. Acesta împreunã cu fratele sãu, Stanislav, angajat în structura Vamalã, erau folositi de un fost viceministru al Afacerilor Interne, Veaceslav Ceban, pentru a cere mitã unor persoane cercetate în diverse dosare. Igor Caraman a fost dat afarã de CNA în 2016, iar un an mai târziu a fost prins de politisti folosind ilegal legitimatia de ofiter CNA. Vremea Nouã vã prezintã legitimatia acestuia, care demonstreazã clar cã în anul 2013, când era folosit la Vama Albita de DNA Iasi, ca ofiter sub acoperire, acesta era angajat al CNA. Cu acest amãnunt procesul vamesilor se poate scurta, iar judecãtorii pot da solutia în scurt timp.

Întors spre rejudecare la Tribunalul Vaslui, dosarul în care 22 de vamesi au fost trimisi în judecatã pentru luare de mitã si constituire de grup infractional organizat are sanse sã se transforme într-un esec pentru procurorii DNA Iasi. Si asta pentru cã, potrivit declaratiilor aflate la dosar, în faza de urmãrire penalã a fost folosit ca investigator sub acoperire un personaj dubios ce ridicã acum mari semne de întrebare. Este vorba de Igor Caraman, moldovean care, la acea vreme, era locotenent major în cadrul Centrului National Anticoruptie (CNA) din Republica Moldovea. Multã vreme s-a discutat dacã acest personaj existã în realitate sau este doar o inventie a procurorilor. În sfârsit, identitatea realã a investigatorului sub acoperire folosit de procurorii DNA Iasi, pentru a trimite în judecatã pe cei 22 de vamesi din Albita, a iesit la ivealã. În perioada în care acestia strângeau probe împotriva lucrãtorilor vamali, Igor Caraman era ofiter de investigatii cu gradul de locotenent – major în cadrul CNA. Demis în 2016 dupã ce a fost protagonistul unui scandal ce a fãcut deliciul presei moldovene, Igor Caraman a fugit din tarã cu tot cu legitimatia de investigator în buzunar. Un an mai târziu, în 2017, Caraman s-a dat în spectacol în sediul Politiei din Orhei, dupã ce a fost prins beat la volanul unui Porche. Întors din strãinãtate, Igor Caraman a încercat sã scape de rãspundere fluturând o legitimatie CNA si a cerut sã-i fie recoltate probe de sânge. Numai cã politistii nu s-au speriat si i-au fãcut dosar penal. Si reprezentantii CNA au reactionat imediat: „Nu mai este angajatul nostru din mai 2016, când a fost concediat. Referitor la legitimatie, desi urma, în conformitate cu fisa de achitare, sã predea legitimatia, acesta a pãrãsit teritoriul tãrii si, pânã acum, nu a returnat legitimatia centrului. Am fost informati de politisti cã, un bãrbat a prezentat o legitimatie de colaborator al CNA, dupã ce a fost oprit în urma unui incident rutier. Directia de securitate internã a CNA examineazã cazul pentru a face toate clarificãrile legate de folosirea abuzivã a legitimatiei CNA. De asemenea, conform presei moldovene, Igor Caraman mai are un frate, Stanislav Caraman, angajat al Serviciului Vamal din R. Moldova. Ambii ajung sã lucreze în structurile Ministerului Afacerilor Interne dupã ce nasul lui Stanislav, Veaceslav Ceban, ajunge viceministru. Numai cã toti trei au o carierã scurtã si totul se nãruie odatã cu retinerea pe 25 iunie 2017 a lui Ceban si Stanislav Caraman pentru luare de mitã. La finalul procesului, ambii scapã de închisoare dupã ce îsi recunosc faptele si sunt condamnati sã plãteascã o amendã penalã. Decizia a fost luatã pe 30 august 2017, la sediul Buiucani al Judecãtoriei Chisinãu.

Cine este Igor Caraman

Igor Caraman este celebrul ofiter sub acoperire care a stat la baza operatiunii arestãrii celor 22 de vamesi la Albita. Deocamdatã, autoritãtile din România nu au reusit sã stabileascã dacã acesta este sau nu este investigator cu acte în regulã pe teritoriul României, în conditiile în care s-a prezentat doar la un singur termen, dupã ce a fost citat de nenumãrate ori. Adus la audieri, Caraman a fost evaziv si a rãspuns întrebãrilor asa cum a crezut de cuviintã. Despre Caraman se spunea, la un moment dat, cã are statut de contravenient la legea vamalã în Vama Albita si cã fratele acestuia ar lucra, de fapt, la Centrul National Anticoruptie din Republica Moldova. Caraman este unul dintre cei patru martori moldoveni, propusi de DNA, care ar fi trebuit sã facã luminã în cazul celor 22 de vamesi judecati pentru luare de mitã. În fata magistratilor, Caraman a declarat cã, în perioada în care a fost folosit de cãtre DNA Iasi ca agent sub acoperire, era angajat al Centrului National Anticoruptie din Republica Moldova, lucru ce poate fi acum confirmat. Acesta avea ca acoperire o afacere care se ocupa cu transportul de bunuri dinspre Italia spre Moldova si invers. La fiecare trecere, plãtea, pentru ca vamesii sã închidã ochii, diferite sume de bani, majoritatea în euro, în functie de semnele fãcute de cei care îi efectuau controlul. Adicã, vamesul îi arãta douã sau mai multe degete si, în functie de câte degete arãta, Caraman trebuia sã dea bani. Aceste lucruri au fost sustinute de cãtre moldovean atunci când a ajuns în fata judecãtorilor Tribunalului Vaslui.

Dosarul celor 22 de vamesi, vechi de 5 ani

ISTORIC…Dosarul de coruptie al celor 22 de vamesi de la Vama Albita este tocmai din octombrie 2013 si nici la acest moment nu s-a ajuns la o decizie în instantã. Dosarul este tergiversat pentru cã martorul principal, Igor Caraman, este de negãsit. Ceea ce se doreste a se demonstra, în continuare, în acest dosar, în conditiile în care vamesii acuzati au recunoscut luarea de mitã, este aderarea si constituirea unui grup infractional organizat, chiar dacã, deocamdatã, aceste acuzatii nu au putut fi dovedite. De fapt, întregul dosar este unul putin fortat în conditiile în care mare parte dintre vamesi au recunoscut luarea de mitã, dar nu si constituirea de grup infractional organizat, asa cum voia sã demonstreze procurorii DNA Iasi. Sursele povestesc cã, atunci când procurorul de caz a avut nevoie sã probeze cu martori faptul cã vamesii luau spagã, a stat în Vama Albita mai bine de 24 de ore si a reusit cu greu sã adune 15 soferi de pe autocare si microbuze care fãceau transport de persoane dinspre Republica Moldova spre România si invers. Dupã ce au fost adunati posibilii martori, acestia au fost chemati la Centrul National Anticoruptie (CNA) din Moldova. Numai cã, la solicitarea procurorului, au mai venit doar sase dintre ei. Pânã la urmã, doar patru au fost convinsi sã depunã mãrturie, dar si acest lucru s-a defãsurat sub semnul întrebãrii. Pentru audieri, la sediul CNA s-au prezentat si opt avocati români care ar fi trebuit sã asiste la audieri. Acestia au ajuns la locul stabilit de dimineatã si au asteptat sã vinã si martorii. Numai cã aparitia acestora s-a lãsat asteptatã. În jurul prânzului si avocatii prezenti, dar si procurorii de caz au dorit sã ia masa, asa cã fiecare s-a îndreptat cãtre un restaurant din Chisinãu. În timpul mesei avocatii au primit un telefon de la procurorul de caz care i-a anuntat cã audierile nu vor mai avea loc pentru cã martorii nu se mai prezintã. Acest lucru i-a determinat pe avocati sã se îndrepte cãtre casã. Nici bine nu au plecat, cã cineva a sunat pe unul dintre avocati si l-a înstiintat despre faptul cã realitatea este alta. Cei patru martori au venit la audieri, da, procurorul a considerat cã e mai bine sã fie audiati fãrã prezenta avocatilor. Luat la întrebãri, acesta a rãspuns cã, de fapt, nu este vorba de audierea unor martori, ci de audierea unor denuntãtori. Cum s-au transformat martorii în denuntãtori într-o asa scurtã perioadã de timp nu se stie deocamdatã. TotusI, în acest dosar existã o certitudine. Suma record cheltuitã de DNA Iasi pentru instrumentarea acestui caz si transformatã ulterior în cheltuielile de judecatã. Cuantumul acesteia este de 1,6 miliarde de lei vechi. Rãmâne de vãzut care va fi verdictul final în acest complicat dosar de coruptie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.