spot_img
26.8 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Liderii FSLI anuntã grevã generalã: „iar ne mint”!

- Advertisement -

ULTIMATUM…Liderii Federatiei Sindicale Libere din Învãtãmânt (FSLI) au declarat, în cadrul unei conferinte de presã, cã profesorii se pregãtesc de proteste si grevã generalã, nemultumirile principale fiind salariile mici, reducerile de posturi care se anuntã, dar si regulamentul de acordare a sporurilor. Nu este pentru prima datã când se fac astfel de anunturi, în nenumãrate rânduri sindicalistii au amenintat cu grevã si miscãri în stradã, însã în ultima clipã acestea s-au contramandat. Astfel, profesorii au ajuns o ramurã profesionalã cu salarii net inferioare altor domenii de activitate. Existã o lipsã de încredere cã reprezentantii FSLI vor rezolva cu adevãrat ceva, aspect care se vede în mediul on-line. Unii profesori se declarã nemultumiti cã liderii de sindicat din învãtãmânt nu s-au dovedit la fel de incisivi si perseverenti ca cei care reprezintã alte categorii profesionale si care au obtinut tot felul de beneficii. Totusi, cum speranta moare ultima, profesorii nãdãjduiesc ca acest ministru „sã nu aibã imunitatea sindicalã” de care s-au bucurat altii.

Un exemplu pe care liderii din sindicat l-au dat pentru a arãta diferentele salariale a fost urmãtorul: salariul mediu net în administratia publicã este de 3.800 de lei, iar în centre universitare în jur de 2.000 de lei. „Avem mii de oameni care lucreazã fie pe zero lei, fie trebuie sã vinã cu bani de acasã. Pentru cã, asa cum prevede Codul Fiscal, trebuie plãtite dãrile cãtre stat, raportându-se la salariul minim pe economie. Adicã, din 1.900 de lei, taxele sunt de peste 600 de lei, dar avem îngrijitoare cu salarii mult mai mici, iar ele trebuie sã vinã cu bani de acasã”, a explicat presedintele FSLI. Guvernul are la dispozitie douã sãptãmâni. „Prin urmare, vom cere Guvernului, în regim de urgentã, niste întâlniri, Guvernului si celorlalte ministere, iar dacã în maximum douã sãptãmâni vom constata lipsã de invitatie la discutii, asa cum am decis ieri, în Colegiul liderilor, vom trece la proteste. Primele preconizate sunt pichetãrile, iar în functie de ce se va întâmpla, ne vom consulta în perioada urmãtoare pentru a cere opinia în vederea declansãrii grevei generale”, a spus Hãncescu, ieri, în cadrul conferintei.

Sporuri pentru personalul didactic, nedidactic si auxiliar

Sindicalistii sunt nemultumiti si de Regulamentul cadru pentru aplicarea sporurilor adoptat miercuri. „Nu stiu dacã sunt 10 profesori de chimie, care au laboratoare si lucreazã cu substante, sã ia 5% spor pentru toxicitate, nu stiu dacã avem câtiva bibliotecari care au peste 12.000 de volume care intrã. Avem 2.400 de unitãti de învãtãmânt care au toalete în fundul curtii. Sunt femei de serviciu, la tarã, care vin la scoalã pentru 300 de lei, iar acum trebuie sã vinã cu bani de acasã. Dacã ar primi cu 5% mai mult, asta ar însemna 20 de lei de persoanã. Merg cu gãleata cu apã în fundul curtii ca sã curete toaleta, 20 de lei, iar Ministerul de Finante a respins aceastã propunere. Am cerut Guvernului, domnului Fifor, sã retragã din Guvern, ne-a dat cu ‘flit’, nu l-a interesat, dar în schimb existã bugetari la care se poate, justitie, Curte Constitutionalã, cei care lucreazã în sãli de spectacol, curãtenie si cei care lucreazã cu calculatoare, pot primi sporuri cu pânã la 15%, iar la noi nu se poate. Cerem revizuirea acestui regulament cadru pentru aplicarea sporurilor”, a mai spus liderul FSLI. De asemenea, sindicalistii solicitã elaborarea, în regim de urgentã, a normativelor pentru personalul nedidactic si didactic auxiliar, mãsurã absolut necesarã pentru a se stabili care este numãrul de personal pentru functionarea în conditii normale a unitãtilor de învãtãmânt.

Profesoriii si-au pierdut încrederea

„E clar! Acest ministru nu are <<imunitate sindicalã>> ca <<celãlant>>”, acesta este unul dintre mesajele lãsate de profesori în mediul on-line, cel mai bun exemplu cã dascãlii nu mai au încredere cã sindicatul le reprezintã cu adevãrat interesele. De altfel, pe o paginã de facebook administratã de cadre didactice, filmuletul cu conferinta de presã a FSLI a primit descrierea „iar ne mint”. Alt cadru didactic a scris urmãtoarele: „De fiecare datã ne împotmolim când este vorba de grevã generalã! Pânã nu blocam total un an scolar, nu vom rezolva nimic niciodatã! Mãi bãieti care conduceti FSLI si beneficiati de pe urma noastrã de salarii de peste 10.000 de lei, plecati din sindicat dacã nu sunteti în stare sã luati atitudine!!! Noi, toti profesorii, vã dãm un ultimatum!!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.