RÃSPUNS… Fãnel Bogos, patronul societãtii Vanbet, reactioneazã în urma articolului apãrut ieri, în ziarul Vremea Nouã, si spune cã este doar victima unui rãzboi care se duce pe piata alimentarã. Dupã ce timp de câteva zile a refuzat sã comenteze acest subiect, dând doar declaratii cu caracter general, acesta a fãcut miercuri câteva precizãri si dã vina pe invidia celorlalti producãtori din industria cãrnii. „Tot balamucul a început în luna noiembrie, când reprezentantii a douã mari supermarketuri au venit la mine, interesati de puiul cu crestere lentã. Au luat pãsãri de la mine, au luat si de la o societate din Bacãu si din mai multe locuri. Au fãcut degustarea, au fost multumiti de calitatea produselor noastre, iar pe ceilalti i-au dat afarã din magazinele lor. Imediat dupã asta m-am trezit cu tot felul de reclamatii si controale pe capul meu, din care, asa cum aratã si buletinele de analizã, am iesit cu bine”, a afirmat Fãnel Bogos. Ce treaba are însã rãzboiul din supermarketurile din România cu avertizãrile venite din Cehia, nimeni nu stie. Acesta nu exclude varianta ca în ouã sau în carnea de pui sã existe Fipronil, însã „în cantitãti foarte mici, neglijabile, si asta din cauza furajelor pe care pãsãrile le mãnâncã”.
În luna decembrie 2017, SC Vanbet SRL, firma patronatã de Fãnel Bogos a fost vizitatã de inspectorii A.N.S.V.S.A. Bucuresti. Acestia au fost pusi în gardã de mai multe avertizãri venite din Cehia, pe Sistemul Rapid de Alertã pentru Alimente si Furaje (SRAAF). Cehii descoperiserã Fipronil în praful de ouã trimis din România, un insecticid foarte periculos. Toate drumurile au dus la Bacãu, unde Fãnel Bogos fãcea melanj de ouã fãrã a avea autorizatie. Acesta spune cã nu avea nevoie de autorizatie, pentru cã nu el fãcea melanjul. „Ouãle care se sparg le dau cuiva care e interesat de ele pentru cã din acele ouã se poate extrage albusul, se poate extrage gãlbenusul sau se poate face melanj, adicã amestecul celor douã. Ca sã se facã melanjul, trebuie ca acel amestec sã treacã printr-o instalatie foarte elaborioasã. O fabricã de melanj functioneazã ca o fabricã de melanj si atât. Eu n-am cum sã fiu autorizat sã fac melanj pentru cã nu mã ocup de asa ceva”. D.S.V.S.A. Vaslui a decis sã amendeze Vanbet cu suma de 20.000 lei. În plus, societãtii respective i-au fost confiscate 645.792 de ouã pentru cã mai aveau câteva zile pânã la expirare si încã nu pãrãsise depozitul. „Am fost nevoit sã stau cu ele pe stoc, pânã au venit analizele de la Bucuresti. Când au venit, era prea târziu, în câteva zile expirau. Din cauza asta au fost trimise la neutralizare”, a mai spus patronul Vanbet.
Au cãutat Fipronil si în fundu’ gãinilor
Fãnel Bogos recunoaste cã inspectorii A.N.S.V.S.A. au venit dupã Fipronil, pe care l-au cãutat peste tot. „Au venit inspectori de la Bucuresti, mi-au tãiat gãinile, au luat probe de grãsime si din fundul gãinilor. Rezultatele testelor au corespuns prevederilor regulamentului 396/2005. Acest insecticid se foloseste în culturile mari, în porumb, la floarea soarelui, nu este pentru gãini. El, într-adevãr, poate ajunge în furaje, iar de aici în corpul puiului. De asta sunt niste tolerante acceptate, de 0,005 mg/kg. Toate buletinele de analizã fãcute la mine spun cã eu mã încadrez în aceastã limitã. Nu mã pot juca cu astfel de chestii.”
„Am atras invidia altor producãtori”
Patronul Vanbet spune cã toate aceste controale au venit în urma unor plângeri fãcute de competitorii sãi. „Tot balamucul a început în luna noiembrie, când reprezentantii a douã mari supermarketuri au venit la mine, interesati de puiul cu crestere lentã. Au luat pãsãri de la mine, au luat si de la o societate din Bacãu si din mai multe locuri. Au fãcut degustarea, au fost multumiti de calitatea produselor noastre, iar pe ceilalti i-au dat afarã din magazinele lor. A mai fost si acea crizã a ouãlor, în urma cãreia eu am reusit sã intru peste tot, pentru cã produc aproximativ 700.000 de ouã pe zi. Normal cã am atras invidia celorlalti, care m-au bombardat cu tot felul de reclamatii”, a mai precizat Bogos. Ce uitã el sã spunã este cã aceste reclamatii au venit din Cehia, o tarã care nu are niciun interes sã se implice în rãzboiul producãtorilor de carne de pasãre din România.