SPRIJIN… Asociatia OvidiuRo continuã si în urmãtorul an scolar programul “Hai la grãdinitã!” si invitã echipele locale, institutii pentru educarea si instruirea copiilor prescolari, sã se înscrie pentru obtinerea unuia dintre cele 20 granturi puse în joc. Fiecare institutie selectatã pentru unul din granturile “Hai la grãdinitã!” va beneficia de un pachet de interventii ce cuprinde suma de 1200 de euro în bani, pe care echipa localã îi va putea folosi asa cum considerã util pentru a facilita accesul copiilor sãraci la grãdinitã si un kit educational în valoare de 400 de euro pus la dispozitie de OvidiuRo. În plus, cadrele didactice din comunitãtile selectate vor participa la sesiuni de formare si vor fi sustinute sã organizeze module educationale, pe parcursul anului scolar.
Anul acesta scolar (2017-2018), proiectul-pilot ”Hai la grãdinitã!” a sustinut formarea a 12 grupe noi si înscrierea la grãdinitã pentru prima datã a peste 200 de copii din 12 comunitãti defavorizate. În judetul Vaslui, un grant oferit pentru sustinerea înfiintãrii unei noi grupe de grãdinitã în comuna Gârceni, sat Slobozia, a ajutat 20 copii sã meargã pentru prima datã la grãdinitã. Datoritã grantului, echipa localã a putut sã achizitioneze mobilierul necesar pentru a face functionale cele 3 sãli de grupã, ceea ce le-a permis sã deschidã grãdinita nou construitã în Slobozia. Astfel încât, la începutul acestui an scolar, peste 60 de copii s-au putut bucura de o grãdinitã primitoare si spatioasã. „Este o practicã obisnuitã ca, atunci când în grãdinitã este înscris numãrul maxim admis de copii, cei rãmasi neînscrisi sã nu mai fie primiti. Nu existã o asa-numitã listã de asteptare sau o procedurã prin care autoritãtile judetene sã fie înstiintate cã numãrul copiilor de vârstã prescolarã dintr-o comunitate este mai mare decât capacitatea grãdinitei. Iar pentru cã pãrintii nu fac sesizãri în acest sens, cum se practicã în mediul urban, copiii lor nu au sansa de a merge la grãdinitã – situatie care se repetã an de an. Crearea unei noi grupe de grãdinitã poate pãrea un proces extrem de complicat pentru un director de scoalã care are oricum multe responsabilitãti – însã vestea bunã este cã de obicei nu presupune chiar construirea unei noi sãli de grupã. Existã numeroase alte solutii – cum ar fi transformarea unor anexe într-o salã pentru noua grupã sau obtinerea unei sponsorizãri care sã suporte salariul profesorului pentru o perioadã determinatã – inclusiv alternativa grupelor de dupã-amiazã. Însã orice solutie presupune timp si determinare din partea directorului si, câteodatã, a primarului – si, invariabil, obtinerea de numeroase aprobãri”, a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.
Termenul-limitã de completare a formularului de aplicare: 30 martie
Proiectul se desfãsoarã la nivel national si se adreseazã exclusiv comunitãtilor defavorizate, iar pentru a putea participa, trebuie îndeplinite douã conditii esentiale: (1) în comunitate existã cel putin 15 copii care provin din familii sãrace si care nu sunt încã înscrisi la grãdinitã si (2) directorul scolii solicitã si obtine acordul inspectoratului scolar pentru o nouã grupã de grãdinitã. Termenul-limitã de completare a formularului de aplicare de cãtre directorul institutiei de învãtãmânt este 30 martie 2018. „Educatia prescolarã este esentialã si reprezintã o bazã solidã pentru un viitor mai bun. Prin învãtare, copiii se dezvoltã armonios, atât cognitiv, cât si emotional, ceea ce face proiectul Hai la grãdinitã! al OvidiuRo cu atât mai important, oferind copiilor din familii defavorizate o sansã în plus pentru viitorul lor. Accesul la educatie pentru cei din familii cu posibilitãti reduse este o prioritate pentru noi si ne bucurãm cã putem face o diferentã prin astfel de initiative de incluziune socialã, atât în comunitãtile locale, cât si individual, pentru copiii pe care îi sustinem sã facã un prim pas pentru a-si atinge adevãratul potential si a-si asigura un viitor mai bun”, a declarat Carmen Soare, Chief Marketing Officer, NN.