SCRISOARE DESCHISÃ Adresatã domnului presedinte al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, si domnului presedinte al Partidului Alianta Liberalilor si Democratilor, Cãlin Popescu – Tãriceanu, lideri ai Coalitiei de guvernare, de cãtre deputatul liberal Daniel Olteanu, Circumscriptia Vaslui.
Stimati domni presedinti,
Am urmãrit cu multã atentie declaratiile dumneavoastrã din ultimele zile, referitoare la modul în care România se prezintã la momentul Centenarului, dar si la actiunile care trebuie sã accentueze semnificatia acestui eveniment. Punctual, sunt de acord cu douã teme enuntate de domnul presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea – societatea româneascã trebuie sã nu se scindeze, ci sã identifice proiecte care sã o uneascã – si de domnul presedinte al Senatului, Cãlin Popescu – Tãriceanu, care a vorbit, în context, despre lansarea câtorva mari proiecte de infrastructurã. Ca parlamentar ales în judetul Vaslui, unul dintre cele mai sãrace ale tãrii, în poate cea mai sãracã zonã a Uniunii Europene, îmi doresc enorm ca declaratiile dumneavoastrã sã se transforme în fapte. Iar faptele nu se pot traduce, în opinia mea, decât în alocarea de credite bugetare în 2018, nu mai târziu, si demararea unor mari proiecte de infrastructurã care sã uneascã douã Românii, cea a bogatilor si cea a sãracilor.
Consider cã, la 100 de ani de la Marea Unire, este mai mult decât o obligatie moralã sã transpunem în realitate obiectivele înaintasilor, si sã unim România si altcumva decât declarativ. Ca parlamentar cãruia i s-au respins toate amendamentele aduse proiectului de buget, desi se refereau exclusiv la alocarea unor sume de bun-simt pentru investitii în infrastructurã, cu indicarea sursei de finantare, sper cã declaratiile dumneavoastrã nu vor rãmâne fãrã urmãri sau, mai grav, nu vor creste discrepantele regionale. Vã rog, la 100 de ani de la Marea Unire, sã oferiti semnalul cã am înteles cu totii cã existã o singurã Românie, nu una a bogatilor, hipercentralizatã, si una a sãracilor. Acest semnal se traduce într-un singur mod, prin demararea fãrã întârziere a acelor proiecte de infrastructurã care, nu doar în opinia mea, aratã mai mult decât intentii declarative: Autostrada care sã uneascã orasele Bucuresti si Chisinãu, cele douã capitale românesti: Bucuresti – Albita – Chisinãu; Autostrada Bucuresti – Suceava, si mai departe spre Cernãuti; Autostrada Iasi – Tg. Mures
„România are o capitalã sau Bucurestiul are o tarã?”
Mentionez strict aceste proiecte, întrucât e destul de evident faptul cã proiectele care tin de celelalte regiuni ale tãrii consumã 99% din bugetul infrastructurii. Mai mult decât atât, vã prezint si o situatie în acest sens, asa cum reiese din datele oficiale ale Ministerului Transporturilor.
„România are o capitalã sau Bucurestiul are o tarã?”, s-a spus foarte expresiv la Iasi, la ultima întâlnire care a avut ca subiect sustinerea construirii A8 Iasi – Tg. Mures, si e foarte adevãrat. În acest moment, Bucurestiul are o tarã. Iar dacã, acum multi ani, soarele rãsãrea la Bucuresti, astãzi Bucurestiul stinge lumina unei regiuni istorice a României. Ca vasluian, mi-e greu sã accept faptul cã 90 milioane euro din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Transporturilor, merg cãtre subventionarea cãlãtoriilor cu metroul, în conditiile în care acest buget este mai mare decât cel necesar construirii Variantelor ocolitoare Vaslui si Bârlad la un loc. Nu-mi aduceti, vã rog, ca argument cifrele referitoare la ajutoarele sociale din Vaslui, venitul minim garantat, pentru cã în 2017 au fost sub 8 milioane euro.
În anul Centenarului, am subliniat si în Parlament, distanta Bârlad – Alba Iulia se parcurge într-o perioadã mai lungã decât distanta Alba Iulia – Budapesta, desi sunt mai putini kilometri. Acesta credeti cã a fost idealul Marii Uniri? Mi-e imposibil sã accept miliarde de euro investitii în infrastructura regiunii Bucuresti si a judetelor bogate, si zero pentru Vaslui, 1% pentru Moldova. Aceastã abordare, 1% pentru Moldova, nu numai cã nu reprezintã un imbold de a celebra Centenarul, ci e un atentat la unitatea si siguranta nationalã. Din aceste motive, vã rog, în anul Centenarului, sã oferiti acest semnal, cã existã o singurã Românie, nu una a drepturilor si alta a obligatiilor, nu una a bogatilor si alta a sãracilor, nu una a celor care împart si îsi împart, si alta a celor uitati, pusi la colt. Puteti face acest lucru printr-o asumare politicã si guvernamentalã fermã, clarã, a alocãrii de fonduri, în 2018, pentru finantarea celor trei obiective mentionate si începerea demersurilor pentru realizarea lor, în faza documentatiilor. Vã multumesc!
Daniel OLTEANU, deputat PNL, Circumscriptia electoralã Vaslui, 25 ianuarie 2018.