spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

În atentia vasluienilor care doresc sã devinã ucenici!

- Advertisement -

VIITOR…Cei care doresc sã intre în piata muncii cu posibilitatea de a învãta o nouã meserie o pot face prin programele de ucenicie coordonate de AJOFM Vaslui. Conform acestora, ucenicia reprezintã “… formarea profesionalã realizatã la locul de muncã în baza unui contract de ucenicie”. Pe scurt, un angajator îsi poate crea o echipã de nãdejde învãtând tineri sau someri toate necesare la locul de muncã, beneficiind, totodatã, de un ajutor substantial din partea statului.”

Având în vedere cã foarte multi agenti economici se plâng de faptul cã nu gãsesc destule persoane calificate în domeniile lor, cei de la AJOFM Vaslui prezintã o solutie ce ar putea fi rezolvarea pentru aceastã crizã. Mai exact, angajatorii îsi pot „antrena” viitorii angajati la locul de muncã. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în conditiile prezentei legi, beneficiazã la cerere, pe întreaga perioadã de derulare a contractului de ucenicie, de o sumã în cuantum de 1.125 lei/lunã, acordatã din bugetul asigurãrilor de somaj în limita fondurilor alocate cu aceastã destinatie. Suma cuvenitã se deduce de cãtre angajator din contributia pe care acesta este obligat, conform legii, sã o vireze lunar în contul bugetului asigurãrilor pentru somaj. Durata contractului se stabileste în functie de nivelul de calificare pentru care urmeazã sã se pregãteascã ucenicul si nu poate fi mai micã de 12 luni si mai mare de 36 luni. În vederea pregãtirii ucenicului, angajatorul care nu este furnizor de formare încheie un contract de prestãri de servicii de formare profesionalã, cu un furnizor de formare. Angajatorul are obligatia de a desemna un coordonator de ucenicie care îndrumã ucenicul în vederea dobândirii competentelor profesionale necesare calificãrii pentru care se organizeazã ucenicia la locul de muncã. În vederea formãrii profesionale a ucenicului, angajatorul are obligatia sã asigure ucenicului accesul la pregãtire teoreticã si practicã, precum si toate conditiile necesare pentru ca furnizorul de formare profesionalã autorizat si coordonatorul sã îsi îndeplineascã sarcinile în ceea ce priveste formarea ucenicului. Ucenicia la locul de muncã se organizeazã pentru calificãrile stabilite prin legislatia în vigoare si pentru ocupatiile cuprinse în Clasificarea ocupatiilor din România, pentru care existã standarde de pregãtire profesionalã, respectiv standarde ocupationale. Pregãtirea ucenicului se desfãsoarã în locuri de muncã care sã permitã dobândirea tuturor competentelor prevãzute de standardul ocupational, respectiv de standardul de pregãtire profesionalã. În cazul încheierii contractului de ucenicie la locul de muncã este necesarã respectarea urmãtoarelor conditii: se încheie obligatoriu în formã scrisã, în limba românã; se înregistreazã în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncã judetean; pe lângã elementele obligatorii ale contractului individual de muncã, contractul de ucenicie cuprinde si urmãtoarele clauze referitoare la: denumirea calificãrii pe care urmeazã sã o dobândeascã ucenicul; denumirea furnizorului de formare care desfãsoarã programul de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã; numele coordonatorului de ucenicie si calificarea acestuia; locul/locurile în care se desfãsoarã activitatea de formare profesionalã; durata necesarã pregãtirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de muncã.

Cine poate fi încadrat ca ucenic?

Poate încheia contract de ucenicie persoana care îndeplineste cumulativ urmãtoarele conditii: face demersuri pentru a-si gãsi un loc de muncã, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agentia pentru ocuparea fortei de muncã în a cãrei razã teritorialã îsi are domiciliul sau, dupã caz, resedinta ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat în conditiile legii; a împlinit vârsta de 16 ani; nu are calificare pentru ocupatia în care se organizeazã ucenicia la locul de muncã; îndeplineste conditiile de acces la formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã, pe niveluri de calificare. Se pot încadra în muncã în calitate de ucenici si urmãtoarele categorii: cetãtenii strãini, precum si apatrizii care au obtinut permis de muncã în România, conform reglementãrilor legale în vigoare; cetãtenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European si membrii de familie ai acestora; maternitatea nu constituie motiv de discriminare în executarea uceniciei la locul de muncã; ucenicii pânã la vârsta de 26 de ani au dreptul la întretinere, perioada de ucenicie fiind asimilatã cu cea de continuare a studiilor.( A.M.)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.