SCHIMBÃRI…Uniunea Europeanã a emis noul regulament cu privire la protectia datelor, iar unul dintre puncte prevede ca minorii sub 16 sã nu aibã acces la retelele de socializare fãrã acordul pãrintilor. Acest lucru este aplicabil nu doar pentru Facebook, Twitter, printre altele, ci si pentru site-urile pe care copiii trebuie sã îsi facã cont. Astfel, dacã aceste site-uri doresc sã aibã acces la datele copiilor, o pot face doar cu acordul pãrintilor, obtinut prin mai multi pasi. Din pãcãte, aplicarea acestui acord este încã vag. Bineînteles cã aceastã veste este una foarte bunã pentru multi pãrinti vasluieni care se tem de impactul acestor site-uri asupra dezvoltãrii copiilor. De cealaltã parte, copii sunt, evident, supãrati si sunt de pãrere cã le este încãlcat un drept de bazã.
De foarte mult timp se speculau efectele negative pe care informatiile de pe retelele de socializare le aveau asupra copiilor ce nu puteau face diferentã dintre bine si rãu, real sau fals. De cele mai multe ori, acestia puteau sã cadã pradã „cyber buliing-ului”(n.r. actiunea de a ridiculiza, hãrtui verbal sau ameninta o persoanã în mediul online), sau chiar a prãdãtorilor sexuali. Pentru a contracara aceste efecte si pentru a limita accesul copiilor la aceste medii online, Uniunea Europeanã, în noul regulament privind protectia datelor personale, mentioneazã faptul cã minorii sub 16 ani nu vor mai putea sã îsi creeze un cont personal pe orice retea de socializare, alãturi de alte site-uri care cer informatii personale pentru crearea unui cont. Dacã tinerii vasluieni erau obisnuiti sã socializeze pe aceste site-uri, evident, din mai 2018, când va fi transpus în legislatia statelor comunitare, inclusiv în România, acest regulament va interzice tinerilor sub 16 ani sã acceseze, fãrã consimtãmântul pãrintilor sau tutorilor, serviciile societãtii informationale – ceea ce înseamnã social media si multe alte website-uri. Potrivit art. 8 din Regulament, „În ceea ce priveste oferirea de servicii ale societãtii informationale în mod direct unui copil aceasta va fi legalã dacã copilul are cel putin vârsta de 16 ani. Dacã copilul are sub vârsta de 16 ani, prelucrarea datelor acestuia este legalã numai dacã si în mãsura în care consimtãmântul respectiv este acordat sau autorizat de titularul rãspunderii pãrintesti asupra copilului”.
Adolescentii vasluieni: „Ne este încãlcãt dreptul la accesul de informatii si comunicare….”
La auzul noilor schimbãri adolescentii din Vaslui au fost vizibil supãrati de faptul cã nu vor mai putea sta la discutii pe facebook cu prietenii, cã nu vor mai da share la postãri si nu vor mai primi like-urile de care multi se agatã pentru a-si creste stima de sine. „Eu una nu sunt de acord cu acest lucru. Am si eu dreptul la o viatã privatã. E treaba mea ce fac pe facebook, cu cine vorbesc. Eu sunt de pãrere cã în momentul de fatã, generatie mea are un discernãmânt mult mai bun decât cei din urmã. Stim ce se poate întâmplã si ne putem feri de situatiile alea. Nu vãd ce bun ar veni de la faptul cã nu pot sã îmi fac cont de facebook la 14 ani si pot la 16. Ne este încãlcãt dreptul la accesul de informatii si comunicare” ne-a explicat Adina, 15 ani. Pe cealaltã parte, pãrintii sunt foarte multumiti cu noile schimbãri. „În sfârsit face cineva ceva în legãturã cu chestia asta. Eu nu am facebook, dar sotia mea are si uneori mã crucesc la lucrurile care sunt postate acolo. Trãim într-o lume în care oamenii pe facebook distribuie numai porcãrii, vezi live-uri cu toate panaramele, stiri bolnave si multe altele. Fata mea are doar 10 ani si o mai las pe tableta mea sã caute pentru teme informatii si chestii, dar nu o las pe facebook. Ei sunt cruzi, nu stiu ce e bine, nu au discernãmânt”, ne-a povestit Marian, 38 de ani. (Andrei Manolachi)