INEDIT… Anul începe în fortã la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad. Sâmbãtã, 27 ianuarie 2018, ora 11.30, are loc vernisarea expozitiei „Masinile lui Leonardo da Vinci”, organizatã de societatea ARANEUS din Polonia si itineratã, pânã acum, doar de Muzeul Municipiului Bucuresti, Palatul Sutu si Complexul Muzeal National Moldova Iasi. Expozitia, organizatã la sediul central al muzeului, va putea fi vizitatã în intervalul 27 ianuarie – 18 martie, în fiecare sãptãmânã, de marti pânã duminicã, între orele 8.00 – 16.00. Biletul de intrare, inclusiv la vernisaj, costã 16 lei adulti si 8 lei pentru elevi si studenti.
Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise) a fost un pictor, arhitect, filozof, muzician, scriitor, inventator, matematician, mecanic, anatomist, geolog si sculptor italian din perioada renascentistã. Leonardo a fost adesea descris ca fiind arhetipul „Omului Renascentist”, a cãrui curiozitate era egalatã doar de puterea sa de creatie. Notitele sale dezvãluie numeroase idei si concepte care sunt considerate înaintea timpului sãu, precum teoria cã Pãmântul nu este centrul orbitei Soarelui si nici centrul Universului, elaboratã înaintea aparitiei lucrãrii „De Revolutionibus Orbium Coelestium” a lui Copernicus. Proiectele si teoriile sale despre gravitatie si dispozitivele perpetuum mobile preced Legea gravitatiei universale a lui Isaac Newton. Ca inginer, Leonardo a proiectat masinãrii revolutionare, dezvoltând concepte pentru elicopter, tanc, higrometru, anemometru si multe alte dispozitive inovatoare. Pe durata vietii sale, au fost construite si testate putine proiecte. O parte dintre inventiile lui mai putin cunoscute, precum bobinatorul automat sau aparatul de testare a rezistentei la tractiune, au fost introduse în lumea tehnologicã fãrã a atrage atentia publicului. Leonardo da Vinci a fost un maestru al mecanicii. El a introdus folosirea mecanismelor cu pârghie, brate de remorcare, scripeti, cartere, pinioane si cremalierã. Cele aproape sase mii de pagini de notite includ mult mai multe concepte mecanice decât schite artistice, sugerând cã ingineria era un domeniu foarte important pentru el. Inventiile lui Leonardo preced stabilirea unui sistem eficace de acordare a patentelor, asadar nu este posibil sã stim cu sigurantã câte dintre inventiile sale au fost adoptate si folosite pânã în zilele de azi. Inovatiile sale mecanice includ podul turnant, rulmentele cu bilã, cricurile cu surub, sisteme de scripeti si multe altele. Dintre operele de artã create de Leonardo da Vinci, Mona Lisa si Cina cea de Tainã sunt unele dintre cele mai recunoscute si populare picturi din toate timpurile. Faimosul desen cu Omul Vitruvian este, de asemenea, foarte important în istoria artei, fiind o lucrare care reflectã teoria lui da Vinci despre faptul cã functionarea corpului uman reprezintã o analogie a felului în care functioneazã însusi Universul. Desi doar aproximativ 15 dintre picturile sale s-au pãstrat pânã în prezent, creatiile sale continuã sã inspire lumea modernã.
Expozitia „Masinile lui Leonardo da Vinci” este compusã din replici precise ale modelelor concepute de maestru, bazate pe schitele originale ale acestuia si realizate de priceputi mestesugari italieni – multe dintre modele fiind interactive. Materialele alese pentru reconstructia masinilor sunt asemenea celor care ar fi fost folosite în perioada renascentistã. Colectia include si replici dupã picturile lui da Vinci, multe dintre acestea respectând dimensiunile lucrãrilor originale. Vã invitãm sã descoperiti modelele interactive, schitele si picturile lui Leonardo da Vinci si sã explorati mintea faimosului geniu renascentist. Expozitia, organizatã la sediul central al muzeului, va putea fi vizitatã în intervalul 27 ianuarie – 18 martie, în fiecare sãptãmânã, de marti pânã duminicã, între orele 8.00 – 16.00. Biletul de intrare, inclusiv la vernisaj, fiind de 16 lei adulti si 8 lei pentru elevi si studenti.