spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Teodora Nechita, presedintele CJE Vaslui, despre modificãrile ROFUIP

- Advertisement -

OPINIE…Modificãrile pe care ministrul Educatiei Liviu Pop le-a adus Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitãtilor de Învãtãmânt Preuniversitar (ROFUIP) au stârnit nemultumiri în cadrul unor asociatii de elevi din tarã, care au condamnat public o parte din schimbãri, dar si modul în care au fost introduse acestea, fãrã o consultare prealabilã. Pe de altã parte, alte consilii ale elevilor au ales sã nu comenteze pe acest subiect, dar au fost si judete în care adolescentii s-au declarat împãcati cu aceastã situatie si cu noile “reguli”. Teodora Nechita, elevã la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui si presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor (CJE), are un discurs mai echilibrat si considerã cã modificãrile “ au pãrti bune si pãrti mai putin bune”. Cititi în acest articol care este pozitia fatã de interzicerea folosirii telefoanelor în timpul orelor, dar si ce pãrere are despre uniforma scolarã.

Cele mai vehemente au fost asociatiile elevilor din Constanta, Cãlãrasi, Maramures, Bacãu, dar si Uniunea Liceenilor Maghiari, care au condamnat public modul în care Ministerul Educatiei a modificat ROFUIP. Potrivit Regulamentului, telefoanele mobile vor trebui depozitate într-un loc special amenajat în clasã în timpul orelor. Contestatarii acestei mãsuri sustin cã reprezintã o limitare a dreptului la proprietate. Mai mult decât atât, nu este o solutie viabilã pentru a corecta neatentia elevilor la orele de curs, existând alți factori care intervin si cauzeazã dezinteres în rândul acestora. O altã mãsurã se referã la faptul cã elevii care învatã în unitãti de învãtãmânt care au impus uniforme nu vor mai fi obligati sã le poarte, aceasta fiind o veste bunã pentru copiii mai rebeli. De asemenea, nu vor mai fi obligati sã facã de serviciu pe scoalã. Potrivit noului Regulament-cadru, fumatul este strict interzis în scoli, iar frauda la evaluãri se sanctioneazã cu nota 1 sau “insuficient”. Acestea nu sunt tocmai noutãti cum nu este, de altfel, nici interzicerea strângerilor de fonduri. Regulamentul mai prevede cã pãrintii sau tutorii care nu asigurã scolarizarea elevilor riscã amenzi de pânã la 1000 de lei. Personalului din învãtãmânt îi este interzis sã desfãsoare sau sã încurajeze actiuni de naturã sã afecteze imaginea publicã a copilului si viata intimã, privatã sau familialã a acestuia sau ale celorlalti salariati din unitate. Elevii care, din cauza unor probleme medicale, nu erau implicati la ora de educatie fizicã si sport, nu vor mai sta pe marginea terenului. Pentru integrarea în colectiv a elevilor scutiti medical în timpul orei de educatie fizicã si sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea în vedere recomandãrile medicale, de exemplu: arbitraj, cronometrare, mãsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, tinere a scorului.

“Schimbãrile introduse vin cu pãrti bune si pãrti mai putin bune”

Teodora Nechita, presedinta CJE Vaslui, s-a pozitionat undeva la mijloc, în sensul cã are o atitudine echilibratã comparativ cu reprezentantii elevilor din alte judete. “În mod normal mi-as fi pãstrat pãrerea pentru sine, însã asumarea unei posturi precum cea de presedinte a Consiliului Judetean al Elevilor vine cu anumite responsabilitãti, precum sustinerea unei pãreri colective pe multiple teme de interes scolar. Schimbãrile introduse de domnul ministru Liviu Pop în cadrul ROFUIP vin la rândul lor cu pãrti bune si pãrti mai putin bune, nominalizate de perceptiile pur subiective ale oamenilor. Stim prea bine cã uniforma nu mai este obligatorie si aceastã informatie a bucurat o majoritate. Recunosc cã aici sunt de acord si nu pentru cã as avea ceva împotriva elementului distinctiv, ci pentru cã la noi nu ar fi apreciatã si respectatã resimtit de cãtre elev. Totul are o provenientã în imaginea de ansamblu pe care o detine elevul român asupra principiilor de functionare ale învãtãmântului. Dacã uniforma ar fi fost cel putin asiguratã de cãtre stat, am fi putut lua în calcul o sansã acordatã eficientei si implementãrii. Cât despre regula telefoanelor..pãrerile sunt împãrtite. Zilele trecute vorbeam cu un prieten despre acest lucru si chiar mi-au dat de gândit urmãtoarele <<Si dacã ar fi sã îmi pun telefonul la comun cu alte 30..cine-mi plãteste cartela în cazul magnetizãrii?>>. Pare o ultimã problemã, dar este un caz real si vorbeste despre punerea pe minus a elevului. Domnul Liviu Pop sustine cã acestea vor putea fi utilizate cu discernãmântul profesorului, ceea ce personal consider cã este cheia de descifrare a contextului. Elevii îsi vor putea face treaba la nevoie si asta e cel mai important, dar în cazul introducerii, devine o trebuintã gãsirea unui sistem de depozitare care sã nu afecteze.  Pentru a-mi încheia ideea, CNE este o putere uriatã si cautã îndreptãtirea si respectarea drepturilor elevului, astfel cã orice ar putea contraveni majoritãtii, va deveni ulterior un aspect pentru care vom milita.”, a declarat Teodora Nechita.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.