OPINII…Cetãtenii din Vaslui, judet prezentat în presa nationalã doar prin prisma unor evenimente negative izolate, au ajuns sã fie perceputi de locuitorii din alte zone ale tãrii drept niste sãlbatici. Nu de putine ori, vasluienilor li s-au pus etichete pe care nu le meritã, de alcoolici, violatori, nespãlati, iar acestia au avut de pierdut, locul de bastinã fiind câteodatã un handicap. Totusi, declaratiile pe care câtiva tineri le-au dat pentru site-ul vice.com relevã cã, desi se fac glume pe seama orasului lor natal si uneori chiar au fost priviti cu scepticism sau chiar jigniti, nu s-au lãsat afectati de atitudinea celor din jur, mai ales cã, odatã ce oamenii ajung sã îi cunoascã, îsi schimbã radical pãrerea despre vasluieni. Cu toate acestea, o parte din cuvintele lor demonstreazã cã rezultatele campaniei de denigrare a Vasluiului sunt simtite de cetãtenii din acest judet, priviti deseori cu suspiciune, un lucru cât se poate de trist.
Andrei, un tânãr de 25 de ani, recunoaste cã i s-a întâmplat de mai multe ori sã fie privit ciudat. „Sincer, e relativ dificil sã îti cauti chirie în alte orase. Dacã îi spui proprietarului cã esti din Vaslui, deja îsi cam schimbã atitudinea. Sunt un tip destul de mãricel, asa cã nu prea îmi zice nimeni cã am fatã de violator sau mai stiu eu ce. În schimb, existã o oarecare izolare când intri într-un grup nou. Nu persistã prea mult, dar totusi este prezentã. Întotdeauna vin si glume cu Vaslui, dar m-am cam obisnuit cu ele. Însã e mai greu sã te apropii de oameni, sã-i determini sã aibã încredere în tine. Dacã e cineva care dã prea multa crezare televizorului, nu esti vãzut cu ochi buni,”, a declarat, pentru vice.com, Andrei.
“Oamenii au simtit nevoia sã stea cu doi pasi mai în spate”
Bianca povesteste cã, din Vãleni fiind, când a fost prezentat cazul celor sapte violatori la TV, a fost sunatã pentru a confirma cã este în regulã. “O chestie interesantã s-a întâmplat când am dat admitere si mi-am depus dosarul si la Biologie. M-a sunat secretara de la facultate sã mã întrebe dacã sunt bine, pentru cã a vãzut de unde vin. Bine, era si perioada campaniei nationale pentru eleva violatã si se întâmplã sã am pe buletin aceeasi comunã cu cei sapte violatori. În general, lumea e destul de stresatã si are impresia cã umblu cu un ficat de rezervã. Totusi, n-as zice cã viata mea s-a schimbat prea tare dupã violul care a pus pe hartã Vasluiul.” Aceeasi studentã a declarat cã: “Am mers recent pe la Cluj, unde oamenii au simtit nevoia sã stea cu doi pasi mai în spate dupã ce auzeau cã sunt din Vaslui.”
“Mie mi s-a pãrut misto viata la Vaslui”
Andrei, 24 de ani, student în strãinãtate, declarã cã nu îl intereseazã ceea ce se spune despre Vaslui. Acesta a declarat cã si-a dat seama de “senzatia” stârnitã de Vaslui abia dupã ce a emigrat. ”Sincer, mereu mã mândresc cu originea mea. Mai ales pentru cã mã amuzã preconceptiile oamenilor, reactiile si glumele. Oricum, nu mã afecteazã glumele, e ca si cum ai încerca sã faci pe cineva, care are monosprânceanã si refuzã cu îndârjire sã si-o radã, sã se simtã prost cã are monosprânceanã. Îmi si place cã e un ice breaker. Bine, un ice breaker plãtit cu violuri si violentã. Si legat de perceptie, mie mi s-a pãrut misto viata la Vaslui. Era ca orice alt oras mic, nu prea ai ce sã faci, te plictisesti si gãsesti chestii interesante pe care sã le faci cu prietenii.”
“Când spun cã sunt vasluiancã, lumea începe sã râdã”
Faptul cã este din Vaslui nu i-a creat neplãceri Florine, 22 de ani, ba din contra. „Nici mãcar nu stiu dacã mai este amuzant, dar de fiecare datã când spun cã sunt vasluiancã, lumea începe sã râdã. Dacã le mai spun cã sunt si din cartierul Castanilor (al treilea cel mai periculos loc din al treilea cel mai periculos oras al tãrii, potrivit unui reportaj Kanal D – n.r.) atunci se uitã si mai suspicios la mine, desi niciodatã nu am avut probleme acolo. Am mers la scoalã, am mers la facultate. Sunt un om respectabil, îmi place sã cred asta. Sigur cã erau copii necãjiti în cartier, dar învãtau si au ajuns la facultate. Într-adevãr, sunt si fosti puscãriasi, dar e oarecum amuzant. Era un tip care stãtea în blocul 1 si mi-a spus: hei, vecina, o sã mã ajuti mai încolo dacã te faci avocat?!”
“As vrea sã aduc în discutie câteva probleme reale”
Teodora este de pãrere cã nu conteazã unde te nasti, nu asta decide cine esti sau cine vei deveni. “Nu vreau sã vorbesc despre violuri si crime când vorbesc despre Vaslui. As vrea sã aduc în discutie câteva probleme reale, nu stiri izolate. As vrea sã se vorbeascã mai mult despre exodul oamenilor, despre cum rãmâne orasul pustiu, despre cum acum câtiva ani îmi spunea cineva cã dintre 19 copii dintr-o clasã, zece au ambii pãrintii plecati în strãinãtate. Cred cã aceste stiri ar merita mai multã atentie.”
“N-am avut probleme adevãrate pentru cã sunt vasluian”
“Unii oameni mã întreabã dacã avem apã si curent în Vaslui. Aparent, asta e o întrebare legitimã. Eram la teatru când a venit un iesean cu o dumã proastã despre Vaslui. Altã datã, un tip m-a întrebat dacã sunt violator. Dar l-am ignorat, cã asta e cea mai bunã solutie. Totusi, n-am avut probleme adevãrate pentru cã sunt vasluian. Bine, un profesor de la facultate a ajuns la concluzia cã sunt alcoolic, chiar dacã eram extrem de treaz în acea dimineatã, doar pentru cã sunt din Vaslui.”, a declarat Adrian, 24 ani.
Sursa: VICE.com