spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Liceenii vasluieni, risc crescut de consum de droguri

- Advertisement -

DEPENDENTÃ…Agentia Nationalã Antidrog a relevat în “Raportul privind situatia drogurilor 2017, la nivel national” cã liceeni din România beau mult, fumeazã si se drogheazã. Sunt date îngrijorãtoare, care ar trebui sã atragã dupã sine mãsuri pentru stoparea fenomenului. Totusi, la Vaslui, spre deosebire de alte judete, nu s-au înregistrat cazuri de urgentã cauzate de consumul de canabis, stimulanti, heroinã si alte opiacee. Existã însã o problemã cu consumul de noi substante psihoactive, fiind înregistrate între 25 si 49 de cazuri de urgentã. Mentionãm cã, încã din toamna anului trecut, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui a anuntat implementarea, în anul scolar 2017-2018, în scolile din judet o serie de proiecte nationale si locale având ca tematicã prevenirea consumului de tutun, alcool, droguri si snpp (etnobotanice) în rândul elevilor. “Pot altfel”, “ABC-ul emotiilor” si “Necenzurat” sunt doar trei dintre aceste proiecte.

În România aproape 8% din populatie a consumat droguri ilicite, cel mai folosit fiind canabisul. Urmeazã etnobotanicele, cocaina, LSD, ecstasy, ciuperci halucinogene, heroinã, amfetamine si ketaminã. În ceea ce priveste fumatul, exceptând consumul experimental, care se stabilizeazã la pragul de 62%, consumul recent si cel actual înregistreazã cele mai ridicate valori din ultimii 12 ani de când este aplicat acest studiu, 40% din populatia generalã cu vârsta cuprinsã între 15 si 64 ani mentionând cã au fumat în ultimul an si în ultimele 30 zile. Consumul de alcool este din ce în ce mai mare, prevalenta de-a lungul vietii a consumului de alcool atingând valoarea de 86,1%. O crestere mai importantã se observã în cazul consumului recent de alcool, care înregistreazã o prevalentã de 74,9%, fatã de 65%, în stadiul anterior. Pentru debutul de alcool se înregistreazã o vârstã medie de aproape 18 ani. Analiza datelor indicã faptul cã aproape 9 din 10 adolescenti (90,7%) au consumat bãuturi alcoolice cel putin o datã în viatã, iar unul din doi adolescenti (59,6%) a declarat cã a consumat alcool cel putin o datã în ultimele 30 de zile.

CPECA Vaslui si proiectele antidrog

CPECA Vaslui a demarat mai multe proiecte care au ca scop informarea corectã a elevilor cu privire la pericolele care îi pândesc la tot pasul, prevenirea consumului de substante nocive si a delicventei juvenile.

“Pot altfel” este o campanie nationalã media de prevenire a consumului de canabis. Campania va fi implementatã în perioada 5 septembrie 2017-31 iulie 2018 si are drept scop cresterea nivelului de informare, sensibilizare si constientizare a populatiei generale (15-64 de ani), cu accent pe populatia scolarã (15-24 ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitãrii trecerii de la consumul ocazional sau recreational la consumul regulat de canabis. “Necenzurat” este un proiect national prin care se urmãreste formarea unui numãr de 11 cadre didactice pe problematica consumului de droguri în vederea implementãrii proiectului la un numãr de 11 clase din judet. “ABC-ul emotiilor” este un alt proiect national, se adreseazã elevilor din clasele I si a II-a si vizeazã formarea unui numãr de 10 cadre didactice care sã implementeze proiectul la 10 clase din judet. “Cum sã crestem sãnãtosi” presupune formarea de deprinderi de viatã sãnãtoasã în rândul copiilor de vârstã prescolarã si scolarã micã (clasa pregãtitoare), punând accent pe importanta adoptãrii unui stil de viatã sãnãtos (alimentatie, igienã, miscare), a comportamentelor sãnãtoase (fãrã fum de tigarã, alcool si medicamente fãrã prescriptie medicalã) si a modalitãtilor adecvate de rezolvare a conflictelor fãrã violentã si luare a deciziilor. Un concurs national interesant este “Mesajul meu antidrog” al cãrui scop este mentinerea la un nivel scãzut a consumului de droguri si de reducere a cazurilor de noi consumatori în rândul populatiei din învãtãmântul preuniversitar (gimnazial si liceal) si universitar. Proiectul local “O viatã sãnãtoasã”, realizat prin Programul pentru Finantare Nerambursabilã a Activitãtilor Nonprofit de Interes General pe anul 2017 – domeniul Social, este coordonat de Fundatia “Spurgeon” România – Filiala “Agape” Vaslui si partenerii: DGASPC Vaslui, CPECA Vaslui si IPJ. Scopul proiectului este prevenirea consumului de noi substante psihoactive si a delicventei juvenile în rândul elevilor de gimnaziu si liceu cu vârste între 10 si 20 de ani din municipiul Vaslui, orasul Negresti si zonele limitrofe acestora.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.