SCHIMBARE… Vor fi multe investitii, anul acesta, în Negresti, iar cei care vor avea de câstigat sunt locuitorii orasului. Cel putin, asta spune primarul urbei, Vasile Voicu, care stie cã se bazeazã pe un buget destul de bun, peste 8 milioane de lei, dar si pe o serie de proiecte cu finantare guvernamentalã sau europeanã, destul de consistente. Administrarea orasului Negresti înseamnã, lunar, cheltuieli numai cu salariile aparatului primãriei – politie localã, salariati primãrie, serviciul de asistentã socialã, Casa de Culturã, Biblioteca – în jur de 5,7 milioane lei. La acestea se adaugã cheltuielile de functionare ale orasului – apã potabilã, salubrizare, iluminat etc. – care înseamnã alte câteva milioane de lei. Dar, important este cã primãria are anul acesta un buget care o pune la adãpost de problemele financiare, asa cum se întâmpla în anii trecuti.
„Suntem într-o situatie foarte bunã, la momentul în care vorbim, pentru cã nu avem facturi restante, iar tot ce era de platã la finele lunii noiembrie 2017 s-a achitat, rãmânând doar facturile lunii decembrie”, spune primarul. Ani la rând, primãria de la Negresti a trecut prin mai probleme financiare, fiind de multe ori în situatia de a închide portile. Situatia s-a schimbat, începând de anul trecut, când primarul Voicu a impus o altã abordare a problemelor. „Cum am reusit sã ajungem la un liman cu datoriile? Simplu. Am strâns cureaua, am renuntat la multe alte lucruri pe care am fi dorit sã le facem si ne-am axat pe proiectele în derulare. Ne-am strãduit sã nu rãmânem fãrã iluminat public si am asigurat tot ce este nevoie pentru functionarea orasului”, afirmã Voicu. PNDL II este o gurã de oxigen pentru Negresti, câtã vreme s-au semnat sau urmeazã sã se semneze contracte de finantare pentru proiecte importante pentru oras. „Anul acesta vom începe lucrãrile la asfaltarea satului Cioatele, plus lucrãri de asfaltare la urmãtoarele strãzi: CA Rosetti, George Cosbuc, Casa Apelor, Mihai Viteazu, Nicolae Iorga, Stefan cel Mare, Nicolae Grigorescu. Este un proiect în valoare de 6 milioane de lei, care ne va ajuta sã asfaltãm o zonã importantã a orasului, satul Cioatele, dupã ce, în 2017, am asfaltat Valea Mare, Poiana si Glodeni. Nu ne oprim aici. Vom purta discutii cu Ministerul Dezvoltãrii Regionale pentru a debloca un litigiu existent, astfel încât sã putem asfalta si satele Cãzãnesti si Parpanita, iar toate satele componente sã aibã acces cãtre oras în conditii bune”, explicã primarul Voicu. Urmeazã semnarea unor contracte de finantare, în prima jumãtate a acestui an, si a contractelor pentru alte obiective de investitii: scoalã si grãdinitã în satul Cioatele, grãdinitã în satul Valea Mare, reabilitarea, modernizare si dotare la Cãminul de copii, reabilitare si dotare grãdinita Prichindel. În spatele fiecãrui proiect a stat o prioritizare a investitiilor, pentru cã nevoile orasului sunt destul de mari si fiecare comunitate în parte are nevoie de obiective noi, în special pe partea de învãtãmânt, dat fiind cã orasul Negresti are multi elevi.
Piata orasului, prioritate zero pentru primarul orasului
„Anul 2018 va însemna pentru mine o bãtãlie extrem de grea pentru gãsirea fondurilor de care avem nevoie pentru a termina lucrãrile la piatã. Ne-ar trebui în jur de 18 miliarde lei vechi pentru a finaliza lucrarea în totalitate, cu tot cu dotãri. Eu sper ca, la acest proiect, sã fim ajutati si de Consiliul Judetean, cu fonduri pentru terminarea pietii, dar si la extinderea aductiunii de gaze pe unele strãzi, în primul rând pe strada Mihail Kogãlniceanu. Este o stradã pe care, anul acesta, vom începe lucrãri la douã scãri finantate de ANL, dar as dori sã extindem reteaua de gaze si pe A.I. Cuza si I.L. Caragiale. Vom avea în oras 32 de apartamente ANL, lucru care nu s-a mai întâmplat în Negresti de mai bine de zece ani de zile”, a spus primarul Voicu. Marea durere a primarului, dar si a oamenilor de aici, rãmâne spitalul, faptul cã nu se gãseste nicio solutie pentru a redeschide unitatea care deservea, pe vremuri, în jur de 40.000 de locuitori din nordul judetului. „Nu stiu ce sã mai fac, am avut tot felul de discutii, cu toate institutiile care pot decide redeschiderea spitalului, avem unele discutii si cu firme private, pentru o sectie de paleatie. Vom vedea cum se vor finaliza discutiile”, afirmã Voicu.
Serviciile primãriei au functionat foarte bine, anul trecut
O componentã importantã a activitãtii primãriei, anul trecut, a fost încasarea taxelor si impozitelor locale. Orasul Negresti a reusit, în 2017, sã adune taxe în sumã de 22 miliarde lei vechi, o sumã cu mult mai mare fatã de ce s-a încasat în 2016. „As remarca activitatea serviciului de impozite si taxe, care a lucrat foarte bine. As nominaliza aici activitatea doamne Alina Gologan, sef serviciu, alãturi de colegii de la serviciul contabilitate: Lenuta Gugeanu, Adrian Sporneac, Petronela Bãlan. Cu totii, au reusit sã tinã cheltuielile în frâu, anul trecut, iar rezultatele s-au vãzut la finele anului”, mai spune primarul Negrestiului. (Daniel Tãnãsuc)