spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Olguta Vasilescu poate ajuta persoanele handicapate din judetul Vaslui, dacã vrea!

- Advertisement -

INTERPELARE …Persoanele cu dizabilitãti din judetul Vaslui ar putea evita drumurile de zeci de kilometri, dacã ministrul Lia – Olguta Vasilescu va da curs unei solicitãri a deputatului Daniel Olteanu. Parlamentarul a avut douã interpelãri cãtre ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia – Olguta Vasilescu, prin care a solicitat o serie de mãsuri ce vin în întâmpinarea nevoilor speciale pe care le au persoanele cu dizabiltãti.

Deputatul liberal vasluian, Daniel Olteanu, a cerut reevaluarea periodicã a gradului de handicap în localitatea de domiciliu a persoanelor cu dizabilitãti, dar si înfiintarea, în judetul Vaslui, de noi cabinete medicale de expertizã, în vederea încadrãrii în grad de invaliditate.

„Persoanele cu dizabilitãti se confruntã, pe lângã problemele de sãnãtate care le îngrãdesc accesul la o serie de necesitãti elementare, cu situatii care ar putea fi lesne remediate prin grija autoritãtilor. O astfel de situatie problematicã este prezentarea periodicã în fata Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de la nivelul fiecãrui judet, pentru reevaluarea deficientei si obtinerea certificatului care atestã încadrarea sau respingerea încadrãrii în grad si tip de handicap”, spune Daniel Olteanu. Acesta sustine cã reevaluarea periodicã a gradului de handicap ar trebui sã se facã în localitatea de domiciliu a persoanelor cu dizabilitãti, pentru a evita, în acest mod, disconfortul cauzat de deplasãrile anevoioase pânã în orasul resedintã de judet.

„Existã numeroase cazuri în care persoane cu handicap, a cãror afectiune a generat deficiente functionale si / sau structural – anatomice ireversibile, si care nu pot urma programe de recuperare, sunt nevoite sã revinã la evaluare în orasul resedintã de judet. Asta, desi comisia poate stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului, fãrã a fi necesarã prezentarea la reevaluãrile periodice. Dincolo de aspectul financiar, stiut fiind cã, pentru multe dintre persoanele cu dizabilitãti, prestatia socialã oferitã de autoritãti este singura formã de sprijin, transportul si deplasarea pânã la sediul Comisiei judetene de evaluare pentru persoanele cu handicap reprezintã adevãrate probe de încercare pentru mii de astfel de oameni, aflati deja în dificultate. Numai la nivelul judetului Vaslui, potrivit datelor de la Agentia Judeteanã pentru Plãti si Inspectie Socialã (AJPIS) Vaslui, în anul 2016 existau 12.146 persoane adulte cu handicap grav si accentuat. În aceastã situatie, i-am propus doamnei ministru Vasilescu sã includã mãsura reevaluãrii în localitatea de domiciliu în Strategia Nationalã privind incluziunea socialã a persoanelor cu dizabilitãti si reducerea sãrãciei (2015 – 2020), derulatã de ministerul pe care îl conduce. De asemenea, am întrebat-o pe doamna ministru dacã are în vedere adoptarea, în regim de urgentã, a unor noi criterii de evaluare si încadrare în grad de handicap. Cred cã e nevoie de astfel de criterii care sã tinã cont de diferentele majore care existã, în prezent, între conditiile de viatã pe care le are o persoanã cu dizabilitãti irecuperabile care trãieste în mediul rural, fatã de cele din mediul urban. Mã refer aici inclusiv la dificultatea de a gãsi un însotitor pentru aceste persoane aflate în dificultate”, a spus deputatul liberal.

Pânã la momentul adoptãrii solutiei de reevaluare în localitatea de domiciliu, Daniel Olteanu a propus posibilitatea realizãrii procesului de reevaluare periodicã si în celelalte municipii si orase din judetul Vaslui: Bârlad, Husi, Negresti si Murgeni, pentru a evita disconfortul fizic, dar si costurile deplasãrii persoanelor cu dizabilitãti zeci de kilometri, pânã în municipiul Vaslui.

Deputatul Olteanu cere înfiintarea de noi cabinete de expertizã

Cea de a doua interpelare transmisã ministrului Muncii si Justitiei Sociale de cãtre deputatul liberal vizeazã pensionarii de invaliditate, pentru care Daniel Olteanu propune înfiintarea, în judetul Vaslui, de noi cabinete medicale de expertizã.

„La nivelul judetului Vaslui functioneazã în prezent doar douã cabinete de expertizã medicalã, în municipiile Vaslui si Bârlad, în conditiile în care numãrul persoanelor care beneficiazã de pensie de invaliditate este de peste 11.000, iar deplasarea acestora pe distante de zeci de kilometri este dificilã. Mai mult, conform legii, cei care nu se prezintã la timp la revizuirea medicalã, din motive imputabile pensionarilor, riscã sã li se suspende plata pensiei începând cu luna urmãtoare celei în care era prevãzut examenul medical. I-am cerut doamnei ministru Vasilescu sã ia în considerare înfiintarea unor cabinete de expertizã medicalã în celelalte municipii si orase din judetul Vaslui, respectiv Husi, Negresti si Murgeni, cu program chiar si o zi pe sãptãmânã. O astfel de mãsurã ar putea veni în sprijinul tuturor persoanelor interesate sã obtinã avizul medical pentru încadrarea în grad de invaliditate, pentru a evita drumurile pânã în municipiile Vaslui si Bârlad”, a declarat Daniel Olteanu.

Potrivit prevederilor legale, pensionarii de invaliditate sunt supusi, periodic, în functie de afectiune, revizuirii medicale, la intervale cuprinse între un an si 3 ani, pânã la împlinirea vârstelor standard de pensionare. Aceste examene medicale se efectueazã la termenele stabilite de medicul expert al asigurãrilor sociale sau de cãtre comisiile de expertizã a capacitãtii de muncã, în cabinetele medicale la care sunt arondate localitãtile unui judet. Dacã propunerea deputatului Olteanu va fi luatã în calcul de reprezentantii Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, pensionarii vasluieni ar putea fi scutiti de deplasãrile anevoioase si costisitoare în judet, pentru obtinerea certificatului de invaliditate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.