Rusii din coasta UE
DESTEPTI…Moldovenii de la Transoil pregãtesc statului român cea mai mare teapã. Au înfiintat cãpusele pentru mutarea activelor de la firmele falimentate.
SMECHERIE… Dupã ce au fãcut prãpãd si fãrãdelegi cât încape, moldovenii de la Trans Oil au creat adevãrati „monstri”. Am descoperit, folosind informatii apãrute în spatiul public, o adevãratã moriscã tesutã de persoane din grupul Trans Oil, prin care mii de contracte de arendã urmeazã sã fie înscrise la o serie de firme-cãpusã, special înfiintate în acest sens. Mai precis, în interiorul Comcereal SA (exact în birourile firmei!) functioneazã, de la finele anului trecut, societatea Comcereal Global SRL. Acelasi lucru s-a întâmplat la Agrocomplex SA Bârlad, unde a apãrut (tot în birourile acestei societãti) Agrocomplex Global SRL Bârlad, dar si la R Agro SA Fãlciu, doar cã firma apãrutã acolo se numeste R Agro Total SRL. Partea frumoasã este cã actionarii de la cele trei firme sunt doar douã persoane care au legãturi strânse cu Comcereal, Agrocomplex si R Agro: Valeriu Cojocaru (actualul director general al Comcereal SA, Agrocomplex SA si R Agro SA) si Romeo Chiscã, salariat la Comcereal, cel care se ocupã de contractele de arendã. Schema este fantasticã: când se plãteste arenda, proprietarii de terenuri semneazã un nou contract transferând astfel contractele de arendã înregistrate la Comcereal, Agrocomplex si R Agro pe noile societãti înfiintate de Valeriu Cojocaru si Romeo Chiscã, la care mari patroni sunt cei doi. Practic,angajatul Chiscã, din postura de administrator ale celor trei firme, va scoate cu mâna sa nucile din focul pus de moldoveni, dacã lucrurile vor lua o întorsãturã urâtã.
De când au preluat societãtile, cu aproximativ trei ani de zile în urmã, cei de la Trans Oil s-au „strãduit” sã facã tot felul de nenorociri în judetul Vaslui. Nu au plãtit arenda la proprietari ani de zile, au intimidat si amenintat pe toti cei care si-au cerut terenurile înapoi, ba chiar au intrat noaptea cu tractoarele, ca hotii, în culturile celor nemultumiti, care îndrãzniserã sã lucreze terenurile. Desi toatã lumea stie cã patronii Trans Oil au lãsat la voia întâmplãrii mii de hectare de terenuri agricole în judetul Vaslui si nu au plãtit arenda cãtre proprietari, am gãsit o situatie la APIA, la finele anului trecut, în care Comcereal, R-Agro si Agrocomplex apar cu subventii de aproape 36 de milioane de lei, pe 2016. O vacã bunã de muls, care aduce beneficii de milioane de euro. Iatã, însã, cã aceia care conduc Trans Oil s-au gândit la o smecherie de proportii. În contextul unor procese de faliment împotriva celor trei societãti pe care le conduc în judetul Vaslui, patronii moldoveni s-au gândit, în cel mai deplin secret, sã facã firme-satelit, care sã poarte acelasi nume cu firmele mamã, dar pe care urmeazã, se pare, sã transfere mii si mii de contracte de arendã, lãsând societãtile-mamã sã moarã. Pe 6 noiembrie 2017, la Registrul Comertului de la Vaslui sunt înregistrate trei firme: Comcereal Global SRL Vaslui, Agrocomplex SRL Bârlad si RAgro Total SRL Fãlciu. Este lesne de observat cã fiecare din cele trei firme poartã în fatã denumirea firmei-mamã – Comcereal, Agrocomplex si R-Agro – având sediile sociale chiar în interiorul acestor societãti. Si mai interesant, se depun contracte de închiriere încheiate între noile SRL-uri si firmele-mamã, pe o perioadã de trei ani, adicã pânã în octombrie 2020. Trecând peste faptul cã noile firme au acelasi obiect de activitate cu cel al societãtilor initiale, am descoperit cã asociatii, persoane fizice, sunt douã persoane care au strânsã legãturã cu Comcereal. E vorba de Valeriu Cojocaru, directorul general al tuturor societãtilor patronate de Trans Oil, si Romeo Chiscã, adicã tocmai salariatul care are în grijã contractele de arendã pe grupul de firme. Administrator, adicã mai-marele patron, este numit Romeo Chiscã.
Planul diabolic din spatele acestor firme-cãpusã
În ultimul an de zile, am scris în mai multe rânduri de situatia unor oameni care spuneau cã nu au semnat prelungirea contractelor, însã s-au trezit cã au terenurile la Comcereal, Agrocomplex sau R Agro, în continuare. Aminteam, prin toamna anului trecut, cã se pregãteste trecerea contractelor de arendã de pe cele trei societãti mari din agricultura româneascã pe alte firmulite. Lucru care s-a pus în practicã, în deplin secret, începând cu noiembrie, atunci când au apãrut noile firme. Se pare cã noile firme, în care actionari sunt directorul general al celor trei firme-mamã, plus angajatul sãu de la contracte de arendã, ar trebui sã fie paravanul prin care miile contracte de arendã sã fie trecute pe aceste SRL-uri. Astfel, Comcereal, Agrocomplex si R-Agro, lipsite de principala lor activitate, ar urma sã fie falimentate, cu pierderi foarte mari pentru toti cei care au legãturi comerciale cu cele trei firme. Care ar fi cel mai probabil scenariu? Ca toate contractele de arendã sã ajungã la SRL-urile lui Cojocaru si Chiscã, iar firmele-mamã sã fie lãsate la voia întâmplãrii. Pentru a vedea dacã acest scenariu se confirmã, i-am sunat, ieri, pe toti cei implicati, pe telefoanele personale. Romeo Chiscã a refuzat sã rãspundã la apelurile reporterilor VRN, în timp ce pe numãrul lui Cojocaru a rãspuns o femeie, care a spus cã directorul este într-o sedintã si ne va suna înapoi. Nu a mai sunat deloc, pânã la închiderea editiei.
Iatã proba care dovedeste cã moldovenii de la Trans Oil joacã necinstit!
FACSIMIL…Am intrat în posesia documentelor de la Registrul Comertului, care dovedesc, fãrã putintã de tãgadã, faptul cã Valeriu Cojocaru, managerul pus de patronii Trans Oil sã conducã afacerile de la Vaslui, este implicat în crearea de societãti-cãpusã, cu bãtaie lungã. Din aceste hârtii, aflãm cã toate cele trei firme au fost fãcute în aceeasi zi, în sediile firmelor-mamã, dar si cã Valeriu Cojocaru si Romeo Chiscã au pus un capital social de 200 de lei pe fiecare firmã. Ceea ce dã cu adevãrat de gândit este cã, în cazul în care afacerea iese rãu, singurul care va avea de pãtimit este angajatul Chiscã, pus pe cei de la Trans Oil pe postul de administrator al celor trei firme, având în vedere cã administratorul unei firme private este singurul care rãspunde în fata institutiilor din România.
Am avut dreptate, încã o datã, cã se pregãteste o afacere-surprizã
PREVIZIUNE…În urmã cu patru luni, în octombrie 2017, anuntam cã se pregãteste o bombã în grupul de firme controlat de Trans Oil. „Cei de la Trans Oil vor sã cheme miile de proprietari la reînnoirea contractelor, cu promisiuni halucinante, însã au „omis” un detaliu. Se pare cã noile contracte nu se vor mai încheia pe Comcereal, Agrocomplex sau R-Agro, ci pe o firmã nou-noutã, curatã, despre care nu se stiu prea multe detalii. Pasul urmãtor, în conditiile în care cele trei firme agricole rãmân fãrã terenuri, va fi declararea insolventei si declansarea procedurilor de faliment, mai ales cã foarte multi creditori bat deja la portile acestor societãti, pentru a-si recupera sumele investite acolo”, anuntam atunci. Practic, la momentul în care anuntam manevra, cei de la Trans Oil pregãteau documentele pentru Registrul Comertului, de înfiintare a celor trei firme-cãpusã, ceea ce aratã cã Vremea Nouã a avut dreptate, anuntând posibila manevrã subteranã.
„Domnule Cojocaru, chiar ne luati de prosti pe toti”
CAZ CONCRET…În toate comunele în care grupul Trans Oil lucreazã terenuri, s-au acumulat mari nemultumiri din partea proprietarilor de terenuri cãrora moldovenii nu le-au mai plãtit arenda de 2-3 ani de zile. În 2017, de exemplu, sefii Comcereal Vaslui au mers la Primãria Suletea cu angajamente de platã a arendei cãtre toti arendatorii, spunând cã sunt dispusi sã plãteascã si penalitãtile de întârziere aferente acestora. „Citind angajamentul pânã la capãt, i-am rugat sã corecteze ultima frazã! Sã spunã clar cã în cazul neplãtii arendei pânã în 31.07.2017, contractele sã poatã fi reziliate unilateral, adicã cu acordul unei singure pãrti din contract! Aici sã vedeti bãtaie mare de cap! Au iesit afarã, si-au sunat sefii ierarhici si… ne-am blocat! Au spus cã nu pot fi de acord cu asa ceva! Cine va dori rezilierea, va trebui sã se adreseze instantei de judecatã… sau pe cale amiabilã! Pãi bine, domnule director general Valeriu Cojocaru, dar oare chiar ne crezi prosti pânã la capãt? La Suletea aveti 800 de ha de teren ca în palmã, aveti pe mânã bogãtia comunei noastre, pãmânt pentru care strãbunicii nostri umblau cu pantalonii rupti în genunchi si munceau pe la boieri ani întregi la rând! Eu încã vã mai astept, dar conditiile sunt cele pe care vi le-am fãcut cunoscute! si vã rog mult, prin ai dumneavoastrã directori si directorasi, nu mã mai amenintati cu puscãria, nu îmi este teamã!”. a fost replica primarului de la Suletea. (Andrei Butnaru)