MANIFESTARE În perioada 13-15 ianuarie, la Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad, au loc câteva manifestãri culturale sub denumirea „Zilele Eminescu”. Activitãtile se desfãsoarã sub egida Primãriei Municipiului Bârlad si a Consiliului Local Bârlad.
Sâmbãtã, 13 ianuarie, cu începere de la ora 11.30, se va desfãsura manifestarea cu tema „Cãrti noi în colectia Eminescianã apãrute la Editura Junimea din Iasi”. În cadrul acestui eveniment sunt invitati oaspeti de seamã din Iasi, prof. univ. dr. Simona Modreanu si lector dr. Livia Iacob, care vor prezenta patru cãrti cu tematicã eminescianã. De la Bucuresti va fi prezent prof. dr. Ioan Iacob, autorul studiului doctoral „Arc poetic transatlantic Mihai Eminescu- Edgar Allan Poe”, apãrut la Editura Junimea. De asemenea, de mare însemnãtate va fi prezenta eminescologului, colaborator de mare pret al Centrului „Mihai Eminescu” din Bârlad, Theodor Codreanu, care va aduce publicului bârlãdean, acum, la început de an, cel mai recent volum editat Mihai Eminescu: „O sutã si una de poezii”. Acest volum va fi prezentat de poetul Petrus Andrei.
Duminicã, 14 ianuarie, cu începere de la ora 12.00, se va desfãsura manifestarea cu tema „Ideea de unitate si neam în opera eminescianã”. Sunt invitati criticul literar prof. Gruia Novac, dr. Valeriu Lupu si poetul Petrus Andrei. Tema propusã spre analizã nu este întâmplãtoare, ci are ca scop evidentierea sustinerii unitãtii tuturor românilor de cãtre Mihai Eminescu, acesta fiind un veritabil model militant pentru generatiile de astãzi când sãrbãtorim Centenarul Marii Uniri.
„Luni, 15 ianuarie, între orele 8.00 – 16.00, are loc manifestarea <<De Ziua Culturii Nationale -Eminescu pe întelesul fiecãruia>>, pentru care invitãm cadrele didactice si elevii din toate institutiile scolare din municipiul Bârlad si din judetul Vaslui sã viziteze Centrul <<Mihai Eminescu>> pentru a-i descoperi patrimoniul, cu posibilitatea sustinerii în cadrul institutiei a unor activitãti de omagiere a poetului. Accesul este liber.”, a precizat custodele Centrului „Mihai Eminescu”, bibliotecar Geta Modiga.