SCHIMBÃRI… Guvernul României vine cu o loviturã pentru vasluienii care sunt abonati la furnizorul de agent termic, Termprod Vaslui. Dupã ce luna trecutã cei din Consiliul Local Vaslui au mãrit pretul gigacaloriei pentru a tine societatea pe linia de plutire, Guvernul anuntã cã gigacaloria nu va mai fi subventionatã de cãtre primãrie. Aceastã decizie va intra în vigoare din luna aprilie a acestui an, iar cei mai afectati vasluieni vor fi cei din blocurile ANL din orasul nostru.
În ultima sedintã a Consiliului Local Vaslui consilierii PSD au votat mãrirea pretului la gigacalorie de la 404 lei la 471 de lei. Bineînteles cã acest lucru nu a afectat cei peste 600 de abonati, în acel moment. Acestia urmau sã plãteascã în continuare suma de 180 de lei pe gigacalorie, restul fiind subventionat de Primãria Vaslui. Aceastã modificare a fost fãcutã pentru a ajuta furnizorul de agent termic Termprod Vaslui, sã se mentinã pe linia de plutire. Dar din pãcate, clientii societãtii vor plãti scump pentru aceastã decizie, la propriu. Printre schimbãrile ce vor veni în anul 2018 se numãrã si eliminarea subventiilor la gigacalorie, al cãrei pret a fost ridicat în necunostintã de cauzã. Printre cei care vor suferi cel mai mult în urma acestei modificãri se numãrã cele 150 de familii care locuiesc în momentul de fatã în blocurile ANL. Oamenii sunt evident nemultumiti de aceastã veste. „Bine cã îsi mãresc ei salariile si nouã ne dau de plãtit. Hotii ãstia sunt mai rãi ca ãia care stau la colt si îti dau în cap. De unde sã dau eu atâtia bani. Dacã ne permiteam sã dãm mai multi bani la cãldurã, ne mutam la un apartament cu centralã si trãiam si noi mai bine. O sã dorm cu pãturi pe mine si o sã opresc cãldura în casã dacã fac lucruri dinastea”, ne-a povestit o locatarã a unui bloc ANL din zona Traian.
De ce se renuntã la subventionarea gigacaloriei!
Asa cum se explicã în presa nationalã, Guvernul României este obligat de un calendar stabilit cu Uniunea Europeanã ca, pânã în aprilie 2018, sã elimine subventia pentru energia termicã acordatã acum populatiei, cu exceptia unor grupuri vulnerabile. Mai mult, autoritãtile centrale au de gând sã schimbe legea energiei termice, astfel încât oamenii sã nu mai poatã renuntã la sistemul centralizat de încãlzire. Mai exact, aceste modificãri prevãd ca toti vecinii din bloc, nu doar dintr-o scarã, trebuie solicitati la debransare. În plus, unele blocuri s-ar putea sã nu se mai poatã debransa. Noua lege a energiei termice aflatã în dezbatere introduce un nou concept, zona unitarã de încãlzire. Ce înseamnã acest lucru? Cã toate blocurile aflate în imediata apropiere a punctului termic nu se vor mai putea debransa de la sistemul centralizat de încãlzire. (Andrei Manolachi)