CONTRAST… Sistemul sanitar de stat mai are putin si intrã în colaps, iar cei care plãtesc sunt pacientii. Începând de ieri, medicii de familie nu mai acordã retete gratuite si compensate si nici trimiteri cãtre specialisti. Este felul lor de a protesta pentru cã nu au semnat contractele cu Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate. Nu au fãcut-o, spun ei, din cauza birocratiei prea mari si a subfinantãrii sistemului. Reprezentantii Casei declarã, în schimb, cã asistenta medicalã primarã este domeniul cu cea mai mare crestere a bugetului pentru anul în curs, de aproximativ 17%. În luna noiembrie, Casa de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui a decontat pentru cabinetele medicilor de familie din judet suma de 2.252.359 lei, cât bugetele spitalelor din Husi si Murgeni la un loc.
Medicii de familie vasluieni se împart în douã mari categorii. Cei putini si sãraci care abia au bifat minimum de persoane înscrise pe liste pentru a-si putea deschide un cabinet si cei multi si foarte bogati care au avut grijã sã-si adune cât mai multi asigurati, pentru ca deconturile sã fie cât mai mari. Asa se face cã în judetul Vaslui sunt medici de familie care primesc 5000-6000 de lei pe lunã, dar sunt altii care se pot mândri cu venituri si de peste 200.000 de lei pe an. Multi dintre ei lucreazã si în centrele de permanentã, astfel cã sumele pe care le cîstigã în fiecare an pot stârni invidia si unui presedinte de stat.
11 medici de familie cu peste 20.000 de lei venituri pe lunã
Din cele 159 de cabinete aflate sub contract cu CJAS Vaslui, doar 19 au decontat sume mai mici de 10.000 lei în luna noiembrie 2017. Cei mai multi dintre medicii de familie, 128, au decontat sume între 10.000 si 20.000 de lei. Au fost însã si medici care au sãrit pragul de 20.000 de lei. Cea mai mare sumã a fost decontatã cabinetului dr. Pecheanu Maria- 24.849 lei. Pe locul doi în topul celor mai mari sume primite de la Casã s-a clasat dr. Gentimir Libelula cu 23.555 lei, iar pe locul trei, dr. Enache Florentina Roxana cu 22.748 lei. Clasamentul celor mai bine plãtiti medici de familie din judetul Vaslui continuã cu dr. Saulea Valeria (22.466 lei), dr. Cazacu Tatiana (22.358 lei), dr. Nimirceag Gabriel (22.280 lei), dr. Buescu Mihai (21.886 lei), dr. Dascãu Mioara (21.018 lei), dr. Mocanu Doina (20.903 lei), dr. Fanaragiu Luciana Irina (20.894 lei) si dr. Ivãnus Gabriela (20.856 lei).
Medicii de familie, printre sponsorizatii industriei farmaceutice
Pe lângã banii câstigati la cabinet si în centrele de permanentã, medicii de familie sunt parteneri de nãdejde si ai companiilor producãtoare de medicamente, care le rãsplãtesc fidelitatea cu sponsorizãri care mai de care mai babane. Anul trecut, industria farmaceuticã a “pompat” peste 50 de milioane de euro în medicii din România, pentru a prescrie retetele “potrivite”. Aproximativ 50.000 de euro au ajuns si la cadrele medicale din judetul Vaslui, iar aproape 10% din acesti bani au mers cãtre medicii de familie. Multi dintre ei si-au modernizat cabinetele cu aceste sponsorizãri si au participat la diferite congrese si conferinte.
Doar 60 de medici de familie din judetul Vaslui au semnat contractul cu CJAS
Conform presedintelui Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui, pânã acum, doar 40% din medicii de familie au semnat noile contracte cu institutia pe care o conduce. “La ora aceasta 60 de medici familii din cei 159 îsi desfãsoarã, în continuare, activitatea cu Casa. Ceilalti 99 nu au semnat deocamdatã actul aditional. Acestia solicitã simplificarea procedurilor de prescriere a retetelor, au insistat pe prescrierea medicamentelor conform protocoalelor, adicã sã aibã si ei voie sã scrie anumite medicamente, nu doar medicii de specialitate”, a declarat Mihaela Chitariu. Potrivit acesteia, bugetul asistentei medicale primare va beneficia de o crestere substantialã anul acesta. “Casa Nationalã a obtinut, anul acesta, o crestere de 17% a fondurilor alocate asistentei medicale primare. Practic este domeniul cu cresterea cea mai mare. Mai trebuie precizat faptul cã 70% din mãsurile discutate cu reprezentantii medicilor de familie au fost incluse în proiectul contractului-cadru. Una dintre ele este liberul acces la medicamente compensate si investigatii paraclinice la orice farmacie sau laborator de pe tot teritoriul tãrii. Asta înseamnã cã o retetã scrisã de un medic din Vaslui poate fi ridicatã de oriunde din tarã. Astea sunt prinse în proiectul contractului cadru care, probabil, va deveni valabil începând cu 1 aprilie anul acesta”, a mai precizat sefa CJAS Vaslui. Iar dacã în judetul nostru marea majoritate a medicilor de familie refuzã sã semneze actele aditionale, în tarã situatia se prezintã altfel. În Tulcea, de exemplu, din cei 90 de medici de familie aflati sub contract cu Casa, doar unul nu a semnat documentul, iar în judetul Olt nu este medic care sã nu-si fi pus semnãtura pe noile contracte cu Casa.
.