spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Medicii de familie mai dau o loviturã bolnavilor din judetul Vaslui

- Advertisement -

NEMULTUMITI…Începutul lui 2018 aduce vesti cum nu se poate mai proaste pentru sute de mii de vasluieni! Din 3 ianuarie, acestia vor fi nevoiti sã-si plãteascã medicamentele si controalele, chiar dacã si-au achitat contributiile de sãnãtate la stat. Si asta din cauza medicilor de familie care refuzã sã semneze noile contracte cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate si, prin urmare, nu vor mai presta servicii gratuite. Acestia se plâng cã nu mai fac fatã cheltuielilor cu cabinetele medicale si solicitã statului sã le acorde mai multe facilitãti. Dacã ne uitãm însã pe lista decontãrilor, situatia nu e chiar atât de neagrã pe cât o prezintã cadrele medicale. De exemplu, numai în luna noiembrie a anului trecut, în judetul Vaslui au fost zece medici de familie care au încasat peste 20 000 de lei, mai mult cu câteva mii de lei decât un urgentist de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Grav e cã din acest rãzboi al medicilor de familie cu statul român singurii care au de pierdut sunt bolnavii, care acum sunt nevoiti sã scoatã si mai multi bani din buzunare, desi o viatã au cotizat la sistemul de sãnãtate.

Medicii de familie sustin nu au fost luati în seamã de casele de asigurãri si Ministerul Sãnãtãtii, în ciuda protestelor care dureazã de mai bine de o lunã, astfel cã asociatiile Societatea Nationalã de Medicinã Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor rãmân hotãrâte sã nu mai acorde, de miercuri, servicii medicale decontate de casele de asigurari pânã când solicitãrile lor vor fi luate în seamã. „Din pãcate, nu avem motive sã renuntãm la aceastã decizie. Nu am obtinut decât niste promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntãm. Nu am vrut sã se ajungã aici, dar noi plãtim în continuare chirie, asistente si multe dãri, fãrã sã încasãm nimic. Vom consulta oamenii, adicã vom face actul medical, asa, pro bono, majoritatea dintre noi. Vor fi însã si medici care vor încasa consultatiile, pentru cã nu fac fatã cheltuielilor. Din pãcate, nu putem acorda trimiteri si retete compensate, pentru cã aceasta este o obligatie a Casei, nu a noastrã. Vom da retete simple, prin care pacientii trebuie sã-si cumpere medicamentele”, a declarat, Rodica Tãnãsescu, presedintele SNMF.

Realitatea din teren e alta

Interesant e cã în timp ce sefa Societãtii Nationale de Medicina Familiei încearcã sã prezinte o situatie neagrã din punct de vedere financiar, pe care colegii ei o traverseazã, realitatea e cu totul alta. Potrivit listelor publicate pe site-ul Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui, în luna noiembrie a anului trecut, din cei 162 de medici de familie care au contract cu statul, doar 19 au încasat sub 10 000 de lei. Ba mai mult, zece dintre ei se pot lãuda cu venituri colosale, am putea spune, în raport cu munca prestatã, de peste 20 000 de lei. Cel mai mare venit decontat de un medic de familie, în luna noiembrie, a fost 24 849 lei, de trei ori mai mare decât al unui medic sef de sectie de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui si cu câteva mii de lei mai mare decât al unui medic primar din cadrul Compartimentului UPU-SMURD. Asta în timp ce primul îsi deschide cabinetul la ora 8, începe munca propriu-zisã la 9, dupã ce si-a bãut cafeaua si pleacã acasã, la 16.00, dupã o zi în care a luat o tensiune sau a completat o retetã sau un bilet de trimitere. Cu toate astea, dacã stai si-i asculti, medicii de familie par a fi cea mai oropsitã categorie din Sãnãtate. Potrivit acestora, suma cu care mai rãmân la finalul lunii se învârte în jurul a 2000 de lei. „Din banii decontati de CJAS sunt plãtite toate cheltuielile cabinetului: salariile asistentelor, a femeii de serviciu si a altor persoane angajate – contabil, informatician, taxele si impozitele la stat, utilitãtile, papetãria de cabinet, reparatiile cabinetelor, astfel încât sumele care ne revin în final sunt mult mai mici. Undeva în jur de 2000 de lei” a declarat unul dintre medici. Realitatea, însã, este alta. Chiriile, mai ales în mediul rural, sunt modice, chiar si în orase. Primarii le fac multe concesii, pentru cã îsi doresc sã aibã medici în comunã. Asistentii, în mare majoritate, mai au o altã slujbã fiindcã sunt foarte prost plãtiti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.