INVESTITII… În comuna Vulturesti lucrurile s-au schimbat în bine, în ultimii ani, de când edilul Constantin Anton, primar la al treilea mandat, administreazã aceastã localitate. Asfaltarea strãzilor, introducerea retelei de apã si canalizare, precum si renovarea scolilor si grãdinitelor sunt unele dintre ingredientele de succes ale acestei comune care face pasi repezi spre modernizare. De asemenea, proiectele pentru urmãtorii ani sunt la fel de ambitioase si vor duce, spune edilul comunei, la dezvoltarea acceleratã a localitãtii. „La acest lucru trebuie sã contribuim cu totii, pornind de la locuitorii acestei comune, continuând cu noi, cei din administratia localã si încheind cu deputatii si senatorii care ar trebui sã ne reprezinte interesele în Parlament”, a afirmat Constantin Anton.
Anul 2017 a fost unul plin de încercãri pentru edilul comunei Vulturesti. A fost declarat incompatibil de Agentia Nationalã de Integritate si în plus, a aflat cã suferã de o boalã extrem de grea. Chiar si asa, Costicã Anton nu a renuntat la luptã si a continuat sã reprezinte, asa cum stie mai bine, interesele celor din Vulturesti. „Anul 2017 nu a fost unul prea bogat în realizãri, dar chiar si asa putem trece în revistã câteva obiective bifate. Am reparat cãminul din Vulturesti, am început reparatiile la scoala din Vulturesti pentru cã pica acoperisul pe ea. Tot anul acesta am acoperit douã grãdinite si am realizat aductiunea de apã la Buhãiesti. Una dintre grãdinite nu mai este utilizabilã, pentru cã nu mai avem copii, dar asta nu înseamnã cã trebuia sã lãsãm clãdirea respectivã în paraginã. Nu promit, dar voi încerca sã fac un azil pentru bãtrâni acolo. Sã vedem. Totul depinde de fondurile pe care le voi avea la dispozitie.”
Anul 2018 va aduce asfalt în toate satele din comunã
Edilul comunei Vulturesti are planuri mari pentru 2018. „Am semnat un contract pentru patru kilometri de asfalt, care ne va mai scoate si pe noi din noroaie. Sunt vizate toate satele, Voinesti, Vulturesti, Buhãiesti si Garã Buhãiesti. Pe mine mã bucurã faptul cã am intrat în Uniunea Europeanã, dar nu poti sã nu te întristezi când vezi în ce situatie suntem. Ce diferente uriase sunt între noi si alte tãri. Câteodatã stai si te întrebi cum de altii pot si la noi nu se poate. Din acest motiv le dau dreaptate unor locuitori ai comunei noastre, care se plâng cã sunt neglijati din multe puncte de vedere. Nu sunt strãzi, nu este apã, nu sunt canale. Am conducta de gaz care trece la 200 de metri depãrtare de Vulturesti. Am fãcut proiect, l-am depus în varã la Ministerul Energiei, astept sã fie concesionatã lucrarea. Mi-au zis cã nu existã legislatie pentru asa ceva. O bãtaie de joc. În secolul în care trãim, gazul, apa, un drum asfaltat nu mai reprezintã un lux, ci o normalitate. Acum am fãcut un proiect pentru aductiunea de apã în satul Vulturesti. La Voinesti avem, prin mãsura 322, la Buhãiesti este, la Vulturesti avem studiu de fezabilitate. Am încercat sã fac un proiect prin fonduri europene, dar noi suntem o comunitate mai micã de 2000 de locuitori si nu putem beneficia de aceste fonduri. Ca sã atragi aceste fonduri, ti se cere sã ai garã, sã ai drum national, drum judetean, asfaltarea sã ajungã la poarta unor institutii importante de pe raza comunei, cum ar fi grãdinitã, scoalã, bisericã. La un moment dat, pentru a mai bifa un punct în proiect trebuia sã construiesc o altã intrare în cimitir. O poartã care sã aibã acces la drumul care urma sã fie asfaltat. Sunt niste conditii pe care tot statul român le impune si apoi ne mirãm cã nu atragem bani europeni. Singuri ne punem bete în roate”, a mai spus Constantin Anton.
„Vin si te ridicã în slãvi, te duc cu zãhãrelul, apoi uitã ce au promis”
Primarul comunei Vulturesti spune cã aceste proiecte de dezvoltare a localitãtilor ar trebui sã se facã altfel. „Proiectele trebuie fãcute pe regiuni: Moldova, Banatul, Transilvania, toate regiunile cu judetele lor. Noi ne ducem cu totii la Bucuresti, dãm peste niste functionari care nu mai fac fatã volumului mare de muncã si astfel proiectele sunt fie întârziate, fie pierdute. Cu totul altfel s-ar prezenta situatia dacã noi ne-am duce la Iasi sã ne prezentãm proiectele. Ar fi si mai aproape, ne-am permite mai multe drumuri. Dar sunt cei de la putere interesati de acest lucru? Era o perioadã când cei care aveau în mâini frâiele acestei tãri întrebau pe reprezentantii comunitãtilor dacã vor asfalt. Evident cã nu era primar care sã spunã cã nu vrea. Toti erau buluc pe proiectele de asfaltare. Trecea jumãtate de an, un an, iar cei de la guvernare spuneau cã acele proiecte nu mai erau bune. Te duceau cu zãhãrelul, te mai fraiereau, pentru cã, trebuie sã o spunem sincer, partidele au nevoie de sustinere în teritoriu. Si atunci când ei au nevoie de tine, vin si te ridicã în slãvi si îti promit cã zona ta va arãta mai ceva ca Los Angeles. Au trecut anii si peste noi si ne-am dat seama cã niciodatã nu va fi asa, cã n-are rost sã mai crezi în „minunile” rostite de mai marii acestei tãri”, a mai spus acesta.
Proiectul de 2,5 milioane de euro care a schimbat fata comunei Vulturesti
MEGA PROIECT…Pentru a îmbunãtãti viata locuitorilor din comuna Vulturesti, primarul Constantin Anton a implementat un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro. „Vorbim de un proiect pe mãsura 322, în valoare de 2,5 milioane de euro care, într-adevãr, a schimbat în bine viata celor din comuna Vulturesti. A cuprins asfaltarea a patru kilomentri de drum, aductiune de apã, canalizare si statie de epurare pentru satul Voinesti. La Buhãesti am deschis un centru de zi pentru copii, care este functional. Avem personal care face anumite activitãti prescolare cu cei mici, care, pe lângã asta, primesc si o masã pe zi. E un lucru benefic pentru copii, pentru cã majoritatea provin din familii nevoiase. Tot pentru copiii din comuna noastrã, am construit o bazã sportivã în Vulturesti. Ne bucurãm când vedem cã foarte multi tineri vin si fac miscare acolo. În ceea ce priveste domeniul cultural, am achizitionat costume nationale si instrumente muzicale pentru cãminul cultural. Colaborarea cu fundatia World Vision ne-a ajutat sã facem alte lucruri foarte frumoase. Avem douã masini de tesut cu ajutorul cãrora câteva femei de la noi din comunã fac ii la comandã. Încercãm sã mentinem vii traditiile si sã le transmitem si generatiilor viitoare.”
Mesajul edilului la trecerea dintre ani: „Sã fim mai uniti, sã ne ajutãm unii pe altii”
SINCER…La trecerea dintre ani, primarul comunei Vulturesti a transmis un mesaj-apel locuitorilor judetului Vaslui. „As dori ca tuturor sã le fie bine. Dar la binele acesta trebuie sã participãm cu totii, fiecare sã ne aducem contributia. Sã fim mai uniti, pentru cã suntem prea divizati, politic, etnic, social. Sã încercãm pe cât posibil sã fim mai buni cu cei de lângã noi pentru cã sunt oameni care, întinzându-le o mânã, încercând sã-i scoti la liman, îi încurajezi sã facã o faptã bunã la rândul lor. Clasei politice îi cer mai multã responsabilitate, pentru cã în ultima vreme traversãm perioade critice si nu e bine pentru noi, ca popor, pentru cã ne pierdem identitatea. Unii spun cã suntem ai rusilor, altii cã ne-am dat cu americanii, si asa uitãm ce e mai important, sã fim români! Sã nu uitãm acest lucru! La multi ani, dragi români!”