CONTROVERSE…O lumină strălucitoare, care a zăbovit pe cer timp de câteva minute, i-a fascinat pe astronomii de ocazie din toată Europa. Poze și filmulețe au fost postate pe internet de români, ruși, austrieci și greci. ~n ediția de ieri v-am prezentat filmulețul postat de un locuitor din Muntenii de Jos. Pe Facebook se poartă și o dezbatere despre sursa acestei apariții. Cei mai mulți cred că ar fi vorba de vizita unor extratereștri. Dar acest subiect mai este și unul de glume. ~n localitatea Bogdana, Mihai Popa, fost viceprimar, i-a spus nepoatei sale că „A venit Moș Crăciun la mine și aia înseamnă lumina ce ai văzut”. Glumă sau nu, obiectul zburător luminos a stârnit reacții incredibile în rândul sătenilor din județul Vaslui, care stau cu sufletul la gură la televizor, fiind convinși că vine „sfârșitul lumii” și că lumina vine de la „Dumnezeu, care coboară pe pământ”. Adevărul cel mai plauzibil l-am găsit pe site-ul parsec.ro, un site de știri și materiale despre spațiu, al unor astronomi profesioniști.
Așa cum știți, o lumină puternică a apărut pe cer în dimineața zilei de 26 decembrie, fiind observată și de locuitorii din județul Vaslui, în special de la sate, unde noaptea este întunecată, fără lumini stradale care să perturbeze vizibilitatea cerului. Din spusele martorilor, lumina, în formă conică, a putut fi observată în jurul orei 05.00 dimineața, pentru câteva minute înainte de a dispărea în noapte. De atunci acest subiect este dezbătut pe toate părțile de tot felul de „astronomi” de ocazie, pe la mai toate posturile de televiziune, fiind emise tot felul de ipoteze: ba că ar fi de la rachetă rusească, ba că este Dumnezeu, ba că este un asteroid care a intrat în atmosfera Terrei, etc. Fostul viceprimar al comunei Bogdana, Mihai Popa, a trimis pe adresa redacției noastre două fotografii făcute de nepoata lui, de 38 de ani, la orele 5.00, când s-a văzut lumina pe cer. „Nepoata mea a ieșit afară pe la 5 dimineață și a văzut deasupra casei mele o lumină puternică. A intrat repede în casă, dar până să ia telefonul, până a ieșit înapoi, lumina se mai micșorase, dar tot se vede ceva. Ea săraca s-a speriat și mă tot întreba ce să fie oare? Eu, ca s-o liniștesc, i-am spus în glumă că a venit Moș Crăciun la mine și acum a plecat cu renii spre Polul Nord”, ne-a spus, râzând, Mihai Popa. Mai în glumă, mai în serios, acesta ne-a precizat că a urmărit cu sufletul la gură dezbaterile de la televizor, pe mai toate posturile, unde se tot spune că e de la o rachetă rusească, că e meteorit … însă cu siguranță și el s-a panicat, neștiind ce a fost acea lumină.
Vine Dumnezeu?
Din primele informații oferite de paginile de internet dedicate astronomiei, lumina ce s-a putut vedea cel mai bine pe cerul Austriei, ar putea fi reziduul provenit din stadiul al doilea al lansării unei rachete rusești, fapt neconfirmat încă. Una dintre ipotezele de lucru este că obiectul observat ar fi o bucată din stația spațială chineză Tiangong-1, care are o greutate de 8,5 tone și se presupune că ar urma să se prăbușească pe pământ la începutul anului 2018. O altă variantă este că obiectul luminos ar fi, de fapt, un meteorit care s-a dezintegrat la intrarea în atmosferă. Chiar și preoții au început să emită „ipoteze” cum că „Vine Dumnezeu pe pământ”.
Explicație plauzibilă
R|SPUNS RA}IONAL…Explicațiile eronate, oferite de persoane de obicei „bine informate”, nu au făcut decât să perpetueze explicații eronate. Site-ul parsec.ro explică pe larg ce s-a întâmplat. „Nu a fost racheta Zenit, așa cum s-a speculat inițial, pentru simplul fapt că lansarea Zenit a avut loc abia peste 12 ore după observarea fenomenului pe cerul României (dar și a altor țări din regiune). Nu a fost nici racheta chinezească Chang Zheng 2C, lansată în 25 decembrie la ora 21:44, pentru că: lansările din China de obicei nu au traiectoria pe deasupra Europei, cel puțin nu în primele faze ale zborului; evenimentul a avut loc la 10 ore după lansare, prea târziu pentru că acesta să fie generat de prima treaptă a rachetei; dacă traiectoria ar fi adus totuși treptele superioare deasupra României, altitudinea ar fi fost prea înaltă pentru a fi vizibilă cu ochiul liber, plus că treptele superioare operează cu mult deasupra atmosferei, unde astfel de fenomene nu pot fi generate. Nu a fost nici stația spațială Tiangong -1. Este adevărat că Agenția Spațială Chineză a anunțat că a pierdut controlul asupra stației (care este mai degrabă un modul) și că aceasta va reveni cândva în atmosferă, dar Tiangong-1 se află încă pe orbită, deci o putem șterge, deocamdată, de pe lista suspecților. Nu a fost un meteor venit din cosmos, traiectoria și aspectul fenomenului din dimineața zilei de 26 decembrie este complet diferit de profilul unui meteor. Ce s-a întâmplat totuși în dimineața zilei de 26 decembrie? Ei bine, Rusia a luat decizia să testeze componentele unei rachete balistice intercontinentale RS-12M Topol, lansarea fiind efectuată din regiunea Astrahan din vestul Rusiei. Spre deosebire de lansările orbitale, testele militare ale Rusiei nu sunt neapărat anunțate public în prealabil, așa că este de înțeles dacă acest lucru a luat prin suprindere populația. Ce s-a observat pe cer se potrivește destul de bine cu un fenomen generat de prima treaptă a unei rachete, fie ea și suborbitală. Nu avem ora exactă a lansării RS-12M Topol, dar cominicatul de presă a venit în cursul zilei de ieri, ceea ce face această lansare cea mai potrivită explicație pentru fenomenul observat pe cer în dimineața zilei de 26 decembrie.”, se precizează pe site-ul parsec.ro, care este un site de știri și materiale despre spațiu.