spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Primarii vasluieni se pun pe treabã

- Advertisement -

MÃSURI… Înainte de sãrbãtoarea Crãciunului, Parlamentul, reunit în sedintã comunã, a adoptat legea bugetului de stat pentru anul 2018. Cei 86 de primari din judetul Vaslui au asteptat cu sufletul la gurã acest moment, convinsi cã vor putea discuta de un buget functional la începutul anului 2018. „Nu cred cã vom primi cifrele oficiale pânã la finele anului, însã toti primarii de comune din judetul Vaslui au unele proiectii bugetare fatã de ceea ce urmeazã sã se întâmple anul viitor, despre banii de care vor dispune”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fãlciu, presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui. Fatã de proiectul aprobat initial de Guvern, Parlamentul a suplimentat bugetele mai multor institutii. Interesant pentru primarii din judetul Vaslui este cã unele mãsuri aplicate în 2017 rãmân în vigoare si anul viitor Proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor, respectiv mãsuri precum compensarea cu zile libere si nu în bani a muncii efectuate suplimentar, neacordarea de tichete cadou sau a indemnizatiilor de hranã.

Primarii din judetul Vaslui stiu de pe acum cã pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante în sectorul bugetar se va aplica principiul „unu la doi”, respectiv la douã posturi vacante se va ocupa doar unul, începând cu 1 ianuarie 2018. Totodatã, ordonatorii de credite trebuie sã reducã cu 10% cheltuielile cu bunurile si serviciile aferente întretinerii si functionãrii institutiei. În sectorul învãtãmânt, nu vor fi acordate cupoane sociale pentru educatia timpurie si nici echivalentul în lei a 500 euro pentru educatia permanentã a fiecãrui nou-nãscut. Se vor aplica, anul viitor, „unele dintre mãsurile aprobate în anii anteriori, respectiv: munca suplimentarã efectuatã peste durata normalã a timpului de lucru de cãtre personalul din sectorul bugetar încadrat în functii de executie sau de conducere, precum si munca prestatã în zilele de repaus sãptãmânal, de sãrbãtori legale si în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementãrile în vigoare, nu se lucreazã, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzãtor; neacordarea de tichete cadou, premii, a indemnizatiilor de hranã si a indemnizatiei de vacantã prevãzute de Legea-cadru nr. 153/2017; neacordarea de ajutoare, plãti compensatorii la pensionare; mentinerea anumitor categorii de drepturi de care beneficiazã personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, care nu fac parte din solda lunarã brutã/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2017; majorarea cuantumului brut stabilit pentru luna decembrie 2017 astfel încât începând cu 1 ianuarie 2018 sã se mentinã nivelul net în platã în luna decembrie 2017 a unor indemnizatii acordate pentru anumite categorii de beneficiari; nealocarea a 6% din PIB pentru învãtãmânt si 1% pentru cercetare, neacordarea de cupoane sociale pentru educatia timpurie si neacordarea echivalentului în lei a 500 de euro pentru educatia permanentã a fiecãrui nou-nãscuti”, conform expunerii de motive care însoteste proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2028.

„Noi cam stim la ce sume ne asteptãm anul viitor”, spune primarul ACoR, Neculai Moraru

Alte mãsuri de politicã fiscal-bugetarã pentru anul 2018 sunt cele deja anuntate, respectiv reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii, per total cu douã puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, transferul sarcinii fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii de la angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor si introducerea unei noi contributii, respectiv „Contributia asiguratorie pentru muncã” în cotã de 2,25% aplicatã la veniturile din salarii si asimilate salariilor. Salariul minim brut pe tarã garantat în platã creste la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, iar punctul de pensie se majoreazã la 1.100 lei de la 1 iulie 2018. În perioada 1 iulie-31 decembrie 2018 nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari este de 640 lei. Asa cum a fost votat, bugetul pentru anul viitor nu rezolva însã situația administrațiilor locale, care vor pierde bani odatã cu reducerea impozitului pe venit. Liderii PSD sustin, însã, cã nu vor avea bugete mai mici anul viitor decât în 2017. „Noi avem deja unele proiectii bugetare, am discutat cu multi colegi primari din judetul Vaslui, care mi-au spus cã au deja o idee despre bugetele pe care se bazeazã anul viitor. Cred cã, la începutul lunii ianuarie 2018, urmeazã sã primim cifrele de la Finantele Publice Vaslui, dar si sumele la echilibrarea de la Consiliul Judetean, dupã care, dacã toate lucrurile merg snur, vom trece la votarea noilor bugete locale. Cred cã, din februarie, vom avea bugete lucrative”, sustine presedintele ACoR Vaslui, primarul Neculai Moraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.