VINÃ…Cu o sãptãmânã înainte de Crãciun, un tânãr si-a pierdut viata si alte douã persoane au ajuns, în stare criticã, la o unitate medicalã din Iasi. Accidentul, petrecut la trecerea de cale feratã din Gara Rosiesti, a avut, printre altii, si un vinovat moral. CFR a primit, de-a lungul timpului, mai multe cereri prin care se solicita instalarea, în acea zonã si în altele „fierbinti” din judet, de bariere sau semnale luminoase si acustice. Toate cererile au fost ignorate de cãtre mai marii CFR chiar dacã, de-a lungul timpului, în acea zonã, au avut loc mai multe accidente în urma cãrora oamenii si-au pierdut viata. Ultimul a avut loc în dimineata zilei de 15 decembrie, dupã ce Marian Bostan a intrat cu masina într-un sul de ceatã format la trecerea de cale feratã si a observat prea târziu trenul. Ceea ce mai trebuie spus aici este faptul cã trecerea este semnalizatã doar cu „Crucea Sfântului Andrei”, fãrã bariere sau semnale luminoase si sonore.
Chiar dacã opinia publicã a sustinut cã accidentul petrecut în dimineata zilei de 15 decembrie, la trecerea de cale feratã din Gara Rosiesti, a avut loc din cauza neatentiei celui aflat la volan, martorii vorbesc acum si de cauze indirecte. Una dintre ele este legatã de faptul cã în acea zonã s-a format un sul de ceatã densã, iar vizibilitatea a fost redusã la câtiva metri. De asemenea, o altã cauzã principalã vorbeste despre lipsa unor bariere la trecerea de cale feratã sau mãcar de prezenta unor semnale luminoase si acustice. În acea zonã acestea lipsesc cu desãvârsire. Acest lucru este valabil si în alte zone din judetul Vaslui, unde existã treceri de cale feratã nesemnalizatã si unde au avut loc accidente soldate cu morti si rãniti. Ceea ce se stie exact pânã acum este faptul cã CFR a primit, începând cu 2013, mai multe notificãri si cereri în care se solicita montarea de bariere sau semnale acustice si luminoase în acele zone, dar, de fiecare datã, acestea au fost ignorate. La Gara Crasna motivul a fost distanta mare pe care ar trebui sã fie întins un fir electric, de la Crasna pânã acolo. Altfel spus, costurile unui astfel de cablu sunt mult mai importante decât viata celor care cad victime accidentelor petrecute în acea zonã. De asemenea, cererile cãtre CFR au fost intensificate începând din 2013 si motivat de faptul cã traficul rutier pe acea portiune de drum s-a intensificat cu mult fatã de perioada anterioarã. Din pãcate, rezultatul a fost acelasi. „Am cerut montarea de bariere sau semnale acustice si luminoase, dar nu am primit un rãspuns pozitiv chiar dacã, la acea trecere de cale feratã, au existat, de-a lungul timpului, mai multe accidentre soldate cu morti si rãniti. Din pãcate, am fost ignorati si astfel de accidente vor avea loc în continuare”, spun surse din politia vasluianã.
Mai multe accidente feroviare la Gara Rosiesti: „se impune un sistem de avertizare cu semnale acustico-luminoase”
Nu este singurul accident feroviar care se produce în zona Gãrii Rosiesti. De-a lungul timpului, aici au avut loc mai multe accidente, toate din cauza neatentiei soferilor, care nu se asigurã, dar si pentru cã nu existã o barierã, iar autoritãtile, pare-se, nu iau nicio mãsurã. În urmã cu cîtiva ani, doi bãrbati erau cât pe ce sã-si piardã viata. Unul dintre ei tocmai se întorcea din Anglia pentru a-si petrece sãrbãtorile alãturi de cei dragi. Nu a vãzut trecerea la nivel cu calea feratã pentru ca avea geamurile murdare si a fost izbit de un tren Interegio. Doar un noroc a fãcut ca acesta sã se aleagã doar cu o sperieturã. Primarul comunei Rosiesti ne-a spus cã a fãcut numeroase demersuri la Ministerul Transporturilor pentru montarea unui sistem de avertizare înainte de calea feratã. „Accidentul s-a produs pentru cã a fost o ceatã densã si soferul practic nu a vãzut acel tren. Dacã ar fi avut mãcar semnale acustice, cu sigurantã nu ar fi intrat. Nu este un moft, este o necesitate. Nu vrem neapãrat o barierã, dar mãcar un sistem de avertizare cu semnale acustice sau luminoase”, ne-a declarat primarul comunei Rosiesti, Anea Florin.
Accident teribil pe 15 decembrie dimineatã
Forte impresionante si nervi în trafic, acesta a fost bilantul teribilului accident petrecut pe 15 decembrie dimineatã la trecerea de cale feratã din apropierea Gãrii Rusiesti. Dupã sosirea la fata locului a fortelor de interventie (trei autospeciale de la ISU, patru ambulante si politisti – n.r.) s-a stabilit cã o femeie de 33 de ani, pasagerã în autoturism, a fost aruncatã din masinã si a ajuns pe sine. De asemenea, a fost stabilit si numãrul exact al victimelor. Pe lângã femeia de 33 de ani, în autoturism au rãmas prinsi între fiarele contorsionate doi tineri, unul de 22 de ani si celãlalt de 26 de ani. Medicii sositi la fata locului au fost obligati sã declare decesul uneia dintre victime. Este vorba de Alexandru Romascu, un tânãr de 22 de ani, din Mãlãiesti. Despre acesta, cei care l-au cunoscut spun cã provine dintr-o familie sãrmanã, a fost crescut doar de mamã , iar vestea mortii sale a cãzut ca un trãsnet peste localnici. Tot din Mãlãiesti este si femeia de 33 de ani care a ajuns în stare gravã la un spital din Iasi, dupã ce a fost stabilizatã în Spitalul Judetean Vaslui. Diagnosticul medicilor este urmãtorul: politraumatisme toracice si fracturã de craniu cu hemoragie subarahnoidianã. Cel vinovat de producerea accidentului are 26 de ani si a fost preluat de elicopterul SMURD în stare comatoasã. În cazul acestuia, medicii sunt rezervati.