SINCER…„Cu Dumnezeu în fatã si comuna în spate”, asa spunea cu 13 ani în urmã actualul primar al comunei Banca, Vasile Vânãtoru, când s-a apucat de „treabã”, adicã în momentul preluãrii primului mandat de primar. A fost surprins când a fost ales candidat din partea unui partid mic (PUR), apoi si mai surprins, aproape panicat, când a si câstigat mandatul de primar. S-a trezit, la 34 de ani, cã trebuie sã pãstoreascã 5.800 de suflete din 11 sate componente: Banca, Gara Banca, 1 Decembrie, Ghermãnesti, Stoiesesti, Tifu, Miclesti, Sãlcioara, Strâmtura, Mitoc si Sârbi. „Eu am fost la bazã tehnician veterinar si am venit din satul Banca în Gara Banca, având un teren de la bunica aici. M-am stabilit si nu prea eram eu multumit de cum se rezolvã anumite probleme la primãrie. Nu aveam luminã, am stat vreo doi ani la opait, treburile se miscau greu si asa ne-am adunat mai multi nemultumiti si am zis ca unul dintre noi sã candideze. Eu intrasem în politicã, în ideea sã schimbãm ceva în bine. Cunoscându-mã oamenii din sat ca tehnician bun si cu suflet pentru ei, am rãmas surprins când m-au votat masiv ca sã le fiu primar. Am gãsit comuna în mare greutate, cu multe, multe lipsuri. Sincer, mi-a fost greu, functionarii mã considerau neinitiat, nestiutor, un rãtãcit prin primãrie, nici nu mã bãgau în seamã. Am avut un dialog cu ei mai dur, ei erau o gascã, dar cu dureri dupã cap, si cu ajutorul lui Dumnezeu, care te asazã în functie, cã El este primul care te asazã, lucrurile au început sã meargã”, a spus primarul Vasile Vânãtoru.
Podul lui Vasile
„Prima lucrare a mea realizatã din fonduri proprii ale Primãriei a fost un pod în zona de unde veneam eu, zona îi zice Pastia, la fosta moarã. Existã un pârâu acolo, iar oamenii nu puteau traversa cã nu era pod. Am fãcut acel pod, care este si acum, chiar oamenii îi zic <<Podul lui Vasile>> – <<drumul merge pe la pod pe la Vasile>>. Am reparat o ravenã (râpã) care izola satul în Banca în douã si am rezolvat problema. Am preluat primul proiect european de la fostul primar, cu asfalt la Banca si Mitoc si l-am dus la bun sfârsit. Am continuat cu alte proiecte de asfaltare la Banca sat, Mitoc , Miclesti, Tifu, am fãcut Centru de zi aici, la Gara Banca, toate prin fonduri europene. Pe Ordonanta 7 am adus apã în trei sate, Gara Banca, Stoiesesti si Sârbi si trei podete la Miclesti, Ghermãnesti si Banca sat. Concomitent am mers si cu cele 10 scoli si 9 grãdinite, le-am reparat capital, le-am consolidat. Acum, prin PNDL 1 am reînceput modernizarea scolilor, cã nu au autorizatie de functionare sanitarã, toate scolile fiind acum un adevãrat santier. Referitor la culturã, la acest capitol am realizat multe, cultura având un buget prioritar. O comunã fãrã un Cãmin Cultural este ca o casã fãrã televizor. Am reparat Cãminele Culturale existente în Tifu, Miclesti, 1 Decembrie, am fãcut unele noi (Gara Banca), mai urmeazã si altele, le-am dotat, am investit în crearea de grupuri folclorice, a unei orchestre, am cumpãrat instrumente, costume, am înfiintat Ansamblul „Alunelu”, Formatia de dansuri „Crãitele”. Concomitent trebuia si educatia ridicatã, asa a luat fiintã Centrul de zi. Cetãtenii comunei au vãzut cã taxele lor se întorc spre binele comunei: au asfalt, au cãmine culturale, au apã, dispensare umane reparate si dotate, avem cabinet de stomatologie, farmacie si mai nou avem si gaz metan”, a spus mândru primarul Vasile Vânãtoru.
Banca are cei mai mari investitori dintre toate comunele judetului
„Pot sã spun cã din punct de vedere financiar stãm bine. Avem investitori puternici în zonã, pentru cã aceastã comunã are drumuri si iesire la drum european. Investitorii îsi achitã taxele si asta e bine pentru bugetul local. Noi ne-am gândit la ei si le-am dat facilitãti. Avem ca cel mai mare investitor aici firma Vanbet, a medicului veterinar Fãnel Bogos, fiu al comunei. Are abator de pãsãri, mai multe ferme de pãsãri, fabricã de lactate, încã un abator de capre, Fabricã de Nutreturi Combinate, tot a doctorului Bogos, avem apoi SC Transmir, cu statia de asfaltare, avem fabricã de conserve, care a fost în insolventã, acum a fost achizitionatã de un investitor din Ardeal. Cel mai important lucru este cã tinerii de la noi au realizat cã trebuie sã munceascã aici, în sat, investind în agriculturã. Au lucrat pe afarã, au fãcut bani si au venit acasã, iar noi le-am dat teren si ei au investit. Si-au fãcut microferme, au accesat fonduri europene, noi le-am creat facilitãti, am chemat consultanti. Avem peste 40 de microferme cu terenuri în arendã, au si cumpãrat teren. Mai avem si fermieri mai vechi, avem o pensiune prin fonduri europene, avem ferme de vaci. Sã nu-l uitãm pe viceprimarul nostru, sportivul de exceptie, Daniel Alexandru, cãruia i se datoreazã prima Galã de K1 din comunã. Am extins reteaua electricã peste tot în comunã, 100% sunt toate casele luminate. Acum am adus si gaz metan. Pe 18 decembrie am încheiat proiectul de mult asteptat si am fãcut receptia finalã la statia de distributie. Deja avem primii 7 cetãteni care s-au racordat la gaz metan. Conducta principalã este fãcutã si urmeazã sã extindem reteaua si pe ulitele din sat, astfel vom racorda pe toatã lumea din Gara Banca care doreste gaz metan”, a mai completat primarul Vasile Vânãtoru.
Apã va fi în toate satele!
INVESTITII…Din cele 11 sate, cele mai multe au apã curentã. „Când am avut bani am întrebat, ce facem cu ei. Îi bãgãm în reteaua de apã sau în asfalt? Asfalt mi s-a spus. Si asfalt am fãcut. Acum au apã câteva sate, iar restul (Banca sat, 1 Decembrie, Ghermãnesti, Sãlcioara, Mitoc sau Strâmtura) vor avea în curând. Si pe partea de comunicatii stãm bine. Avem Internet de mare vitezã, prin RoNet, la Gara Banca, Tifu, Miclesti si Mitoc. Este un lucru extraordinar pentru noi, mai ales cã s-a tras fibrã opticã. Infrastructura rãmâne prioritatea noastrã. Avem proiectul pe axa 7.2, cu fonduri europene cu asfatare la Strâmtura, Gara Banca, Banca Sat, Stoiesesti, Sârbi. Urmeazã canalizarea la Gara Banca, un lucru foarte urgent. Apoi alimentarea cu apã la Banca sat, extinderea alimentãrii cu gaz, alimentare cu apã la Mitoc. Sper ca sã realizez tot ce mi-am propus pentru oamenii din comunã, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu care eu merg înainte. Nu banul stãpâneste, ci Dumnezeu! Dacã el vrea sã fiu primar, voi vi, dacã nu, nu!”, a spus, în încheiere, Vasile Vânãtoru.