- Advertisement -
Coadă în fața microbuzelor care aduc pachete pentru copiii cu părinți plecați în străinătate!
TRIST….Coadă în fața microbuzelor care transportă pachete din străinătate. Sute de vasluieni plecați peste hotare au trimis, săptămâna această, cadouri pentru cei dragi. Dulciuri, hăinuțe, jucării sau multe alte daruri. Niciunul din aceste cadouri nu poate înlocui tristețea din sufletul copiilor cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Pentru ei, Crăciunul reprezintă cea mai grea perioadă. In timp ce unii copii îmbodobesc bradul împreună cu părinții, stau alături de ei la masa de Crăciun și îi îmbrățișează, acești copii sunt nevoiți să petreacă sărbătoarea Nașterii Domnului alături de rudele în grija cărora au rămas, adică cu un gol în suflet și cu gândul la momentul revederii. Motivele pentru care o parte din vasluienii plecați la muncă nu pot reveni acasă sunt diferite de la un caz la altul, însă majoritatea țin de situația financiară și teama pierderii locului de muncă din țara gazdă.
In județul Vaslui sunt peste 5.000 de copii care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Rămași acasă, aceștia se confruntă cu numeroase probleme, de la depresii și abandon școlar până la abuzuri fizice, sexuale și infracțiuni. Într-un interviu acordat cotidianului nostru, în urmă cu ceva timp, psihologul clinician și psihoterapeutul Genoveva Zavate a explicat consecințele migrației părinților la muncă în străinătate: „există riscul ca plecarea pe termen lung a ambilor părinți, mai ales la cei care vin rar acasă, să redefinească relația părinte-copil în sensul în care copiii nu-i mai percep ca părinți din punct de vedere afectiv. Ajung să confunde afecțiunea cu partea materială care, treptat, pare să nu mai fie suficientă, indiferent de valoarea din ce în ce mai mare. Însă, la orice suferință a persoanei de îngrijire (bunică, bunic, mătușă, soră, frate etc.), reacționează emoțional, iar când se mai întâmplă să se îmbolnăvească grav sau chiar să moară, durerea este cea similară pierderii unui părinte. În situația în care mama este cea plecată în străinătate, riscurile sunt mai mari. În primul rând, mama este principala persoană de atașament. Apoi, relația dintre părinți este mai des afectată, ajungându-se la distanțare, separare sau chiar divorț. Uneori, plecarea la muncă reprezintă și un mod de rezolvare a problemelor de cuplu. Nu de puține ori, un tată rămas cu copiii după ce a fost părăsit de soție poate prezenta atitudini sau comportamente inadecvate sau chiar abuzive față de copii. Însă, în munca cu oamenii, nu există adevăruri absolute. Deși statisticile arată un anumit model de comportament specific copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, există destule excepții de la tipare”.
„Fiți sinceri cu copiii dumneavoastră și nu le înșelați așteptările!”
Potrivit psihologului, „până la 3 ani, copilul resimte o teamă puternică la separarea de părinți, care conduce adesea la dezvoltarea unei tulburări de atașament, iar absența prelungită a mamei nu poate fi tolerată fără o suferință profundă emoțională și psihologică. Spre 5-6 ani apare vina că ar fi făcut ei ceva greșit, iar frica de abandon se poate menține în alte forme și în viața de adult. La vârste mai mari, apar conflicte de loialitate, tendința de a se alia cu unul dintre părinți, mai ales atunci când nu există o bună comunicare între părinți. Va încerca să-și protejeze părintele rămas, arătând în exterior doar puțin din durerile sale sufletești. Am cunoscut și copii care, deși erau afectați de absența părinților, se mobilizau spre autoperfecționare, compensând lipsa afecțiunii cu performanța școlară ridicată. Asta nu înseamnă că nu este nevoie de consiliere psihologică și la această categorie de copii”.
Sfatul psihologului, pentru toți cei care și-au lăsat copii în țară și au plecat la muncă în străinătate sau au de gând să facă asta: „O familie este un sistem. Dacă o „piesă” nu funcționează corect, întreg sistemul este afectat. Fiți sinceri cu copiii dumneavoastră și nu le înșelați așteptările!”.
(Simona Danda)
- Advertisement -