spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Noutãti pentru profesorii titulari: la revedere posturi blocate la nesfârsit

- Advertisement -

PROPUNERE…Cadrele didactice titulare din Vaslui nu mai pot tine blocate posturile pentru perioade lungi de timp dacã aleg sã plece sã predea la altã scoalã sau chiar sã iasã din sistem. O propunere legislativã, semnatã de 41 de deputati si senatori, care se aflã în Senat, reglementeazã detasarea profesorilor, care va fi interzisã pentru o perioadã mai mare de 3 ani, dar si „unele neclaritãti legate de titularizare”. Initiativa este mai ales în folosul elevilor, cunoscut fiind faptul cã rezultatele sunt mai bune dacã nu se schimba profesorii an de an.

Expertii din domeniu spun cã, dacã aceastã mãsurã va fi adoptatã, multi profesori titulari, care pânã acum aveau siguranta postului de titular pentru o perioadã de pânã la zece ani, vor fi nemultumiti. Conform proiectului de lege, pentru cadrele didactice titulare care vor sã plece prin detasare în altã institutie posturile vor rãmâne blocate mai putin timp. De exemplu, un profesor care se detaseazã la o unitate de învãtãmânt dintr-un oras din alt judet, blocându-si postul obtinut într-un sat din Vaslui, de exemplu, va putea preda în acest oras doar trei ani dupã care dascãlul este obligat sã activeze în satul unde a reusit sã se titularizeze, aratã acest proiect de lege. Mãsura este bine-venitã, spun specialistii, pentru cã ar putea diminua numãrul de scoli fãrã cadre didactice. „Fiecare institutie de învãtãmânt îsi doreste cadre didactice stabile, însã din cauzã cã sunt putine catedre unde candidatii se pot titulariza, iar o bunã parte din acestea se aflã în zone din mediul rural sau dezavantajate, se întâmplã des ca, dupã ce posturile vacante sunt ocupate, titularii sã solicite imediat detasarea într-o altã localitate. Astfel, elevii din comunele sau satele mici rãmân fãrã pedagogi pregãtiti, iar scolile de acolo sunt nevoite sã apeleze la suplinitori, pentru ca posturile de unde s-au detasat cadrele didactice dupã examenul de titularizare nu mai sunt vacante si se pot ocupa doar temporar. Nu în putine cazuri detasarea persistã chiar si pentru decenii, iar elevii si institutia sunt vãduviti de posibilitatea de a dispune de personal bine calificat”, a explicat deputatul Szabo Odon, initiatorul proiectului. Legea actualã prevede ca un dascãl detasat, în urma cererii sale sau ca urmare a unei hotãrâri a Inspectoratului scolar, îsi poate tine postul rezervat de-a lungul a zece ani consecutivi.

Detasarea – în defavoarea copiilor din Vaslui

Anul acesta scolar, în luna octombrie, un cadru didactic pensionar din Voinesti, Valeriu Novac, trãgea un semnal de alarmã cã profesorul de matematicã titular la scoala din comunã, originar din Arges, nu s-a prezentat la nicio orã de la începutul anului scolar. Ulterior, acesta a fãcut cerere de detasare în alt judet, iar postul a fost scos la concurs. Cei care au avut de suferit în perioada în care dascãlul, fãrã intentia de a rãmâne în Vaslui, nu s-a prezentat la program au fost chiar elevii. Acesta este si scopul propunerii, crearea unui echilibru pentru copii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.