spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

„Sãnãtatea populatiei va fi pusã în pericol !”

- Advertisement -

Medicii veterinari din judetul Vaslui avertizeazã

NEMULTUMIRI… Modificãrile pe care Guvernul României vrea sã le aducã legii 160/1998, privind organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, i-au pus în gardã pe tehnicienii veterinari din judetul Vaslui. Acestia atrag atentia cã prin schimbãrile aduse legii sãnãtatea populatiei va fi pusã în pericol, iar profesia de medic veterinar va fi „distrusã”.

Pentru a evita sanctiuni din partea Uniunii Europene, Guvernul României a publicat în Monitorul Oficial, Ordonanta de Urgentã 70/2017 privind modificarea si completarea Legii 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar. Aceastã ordonantã a adus o serie de schimbãri care i-a nemultumit pe toti medicii veterinari din tarã, inclusiv pe cei din Vaslui.

Oricine va putea sã comercializeze produse medicale veterinare

Acestia spun cã noua lege 160 va pune în pericol sãnãtatea populatiei, iar profesia de medic veterinar va deveni mai putin atractivã. „Profesia de medic veterinar va deveni mai putin atractivã pentru tineri si va creste dorinta absolventilor de a imigra în alte state membre. România a devenit singura tarã din UE în care se poate realiza comercializarea cu amãnuntul al produselor biologice si ca urmare va creste riscul expunerii proprietarilor de animale la efectele secundare, va creste rata de ineficientã a acestora prin nerespectarea conditiilor de pãstrare si utilizare (pãstrarea obligatorie la 2-8 grade Celsius), va diminua veniturile unitãtilor de asistentã medicalã veterinarã, va diminua rata promovãrii vaccinãrii de cãtre medicii veterinari în detrimentul folosirii antibioticele, creeazã confuzie în ceea ce priveste utilizarea retetelor veterinare. Vaccinarea animalelor de companie sau de fermã este un act medical, este inadmisil sã credem cã un medic veterinar va emite o retetã unui proprietar de animale pentru ca apoi acesta sã meargã sã cumpere vaccinul de la farmacie. Vã imaginati un crescãtor de animale care sã meargã cu reteta si termosul la farmacia veterinarã sã cumpere un vaccin si sã-l transporte în conditii optime de temperaturã, apoi sã-l pãstreze în frigider, sã cheme medicul veterinar pentru administrare?”, se întreabã medicii veterinari vasluieni.

Modificãrile aduse legii vor creste riscul consumului de produse alimentare provenite de la animale tratate fãrã respectarea timpului de asteptare

Proiectul de lege urmeazã sã fie transmis pentru dezbatere si aprobare în plenul Camerei Deputatilor. Forma ce urmeazã a fi transmisa plenului cuprinde urmãtoarele prevederi care afecteazã exercitarea profesiei de medic veterinar si sãnãtatea publicã: eliminã dreptul exclusiv al medicului veterinar de a comercializa cu amãnuntul si de a utiliza produsele medicinale veterinare; eliminã dreptul exclusiv al medicului veterinar de a înfiinta farmacii veterinare si puncte farmaceutice veterinare. Orice persoanã, indiferent de calificare, poate înfiinta farmacii si puncte farmaceutice veterinare; eliminã obligativitatea ca medicul veterinar sã fie prezent în farmacie sau punctul farmaceutic veterinar; eliminã interdictia de a comercializa prin farmaciile veterinare produsele biologice; creeazã posibilitatea ca farmaciile si punctele farmaceutice veterinare sã vândã orice produs medicinal veterinar autorizat deoarece prin lege nu este interzis nimic. Interdictiile sunt prin ordine ale ANSVSA care devin caduce dupã aprobarea legii; creeazã posibilitatea functionãrii farmaciilor si punctelor farmaceutice veterinare doar în baza autorizatieii/înregistrãrii emise de cãtre DSVSA; creeazã posibilitatea ca tehnicienii si asistentii veterinari sã poata utiliza si administra produse stupefiante si psihotrope, în contradictie cu Legea 339/2005; creeazã posibilitatea proprietarilor de animale sã cumpere, sã detinã si sã administreze medicamente si produse biologice la animale; reglementeazã confuz comertul online cu produse medicinale veterinare si dã posibilitatea oricãrei entitãti înregistrate la registrul comertului si fiscal sã poata desfãsura astfel de activitãti. Nu se precizeazã cã doar farmaciile si punctele farmaceutice veterinare pot efectua comert online. Conform Directivei 2001/82 considerentul (2), „Obiectivul esential al normelor ce reglementeazã productia si distributia produselor medicamentoase veterinare trebuie sã fie protectia sãnãtãtii publice.” Ori modificãrile aduse Legii 160/1998 vor avea ca rezultat tocmai opusul Directivei 2001/82, în sensul cã va creste riscul utilizãrii produselor medicinale fãrã responsabilitatea medicului veterinar, va creste riscul consumului de produse alimentare provenite de la animale tratate fãrã respectarea timpului de asteptare, va creste numãrul reactiilor adverse în rândul proprietarilor de animale, va creste riscul antibiorezistentei, va creste consumul de antimicrobiene în detrimentul vaccinurilor etc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.