spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Orã de muzicã clasicã, la o scoalã din Husi!

- Advertisement -

INTERESANT… “Muzica aceasta aduce liniste si e bunã pentru suflet”, spune Eliza, o fetitã de clasa a VII-a, din Husi, dupã o orã în care profesorul de muzicã a vrut si a reusit sã îi surprindã pe copii cu o lectie despre muzica clasicã. Multi nu au stiut pânã acum nici cine este George Enescu, Mihail Jora sau, de pildã, Johann Sebastian Bach si, cu sigurantã, în lipsa unei îndrumãri anume, nici creatiile acestor muzicieni exceptionali nu ar fi însemnat mare lucru. Dar dacã profesorul Dumitru Sfetcu a venit si le-a spus povestea fiecãruia dintre ei, a muzicii lor, dar si a sentimentelor care sunt aduse o datã cu ea, copiii au rãmas impresionati si le-a plãcut incursiunea aceasta în sfera unei muzici…altfel, decât cea cu care au fost obisnuiti.

Excelentã se dovedeste a fi iniatiativa prin care, în scoli, profesorii de muzicã promoveazã muzica clasicã, deschizând astfel o fereastrã cãtre lumea spectaculoasã a marilor compozitii universale. Educatia, mai ales la vârste fragede, este decisivã în privinta directiei pe care copiii vor merge în viitor, spun dascãlii. Si au dreptate! În lipsa unor lectii la scoalã, multi dintre micuti nu ar sti niciodatã cine este sau ce a creat Mozart, de pildã, sau Vivaldi, Ceaikovski, dar nici George Enescu sau Ciprian Porumbescu. Ieri, la Scoala “Ion Creangã” din municipiul Husi, profesorul de muzicã Dumitru Sfetcu a reusit sã realizeze o orã absolut specialã. Copiii de clasa a VII-a, cu caietele de muzicã în fatã, au avut parte nu de o teorie obisnuitã despre notele muzicale, ci au participat la o micã auditie de muzicã clasicã. Subscriind proiectului “Ascultã 5 minute de muzicã clasicã”, initiat de radioul public, în parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, profesorul Dumitru Sfetcu le-a deschis copiilor “fereastra” cãtre o altfel de muzicã decât cea cu care au fost obisnuiti.

“Profesorul Sfetcu îi încurajeazã sã aibã opinii, sã asculte si sã distingã mesajele fragmentelor muzicale”

Ora trecutã au ascultat povestea si muzica lui Mihail Jora, dar si George Enescu, iar acum a venit rândul lui Paul Constantinescu si Johann Sebastian Bach. Profesorul Sfetcu, în cei peste 30 de ani de muncã la catedrã, stie bine cum sã le explice copiilor povestea sunetelor care îi surprind. Copiii stau atenti si dovedesc faptul cã, de ora trecutã pânã acum, au reusit nu doar sã retinã informatii despre compozitori, dar deja disting nuantele muzicale. “Muzica aceasta seamãnã cu muzica bisericeascã”, spune Stefan. “Iar aceasta seamãnã cu un colind mai vechi”, spune si Oana. Profesorul Sfetcu îi încurajeazã sã aibã opinii, sã asculte si sã distingã mesajele fragmentelor muzicale si se bucurã cã pustii sunt surprinzãtor de interesati de o muzicã pe care, cel putin unii, acasã, nu au ascultat-o deloc. “Din 2014, eu sustin acest proiect cu “5 minute de muzicã clasicã”. Le vorbesc la clasã copiilor despre marii compozitori, despre operele lor si sunt încântat când vãd cum reactioneazã. La Colegiul National “Cuza Vodã”, dar si la Scoala “Anastasie Panu” sunt sisteme audio si, de asemenea, inclusiv în pauze se poate asculta muzicã clasicã. Reactiile lor de la început au fost de mirare, de surprizã, poate si de nedumerire, dar apoi le-a plãcut. E un proiect bun, în care eu cred. Muzica de calitate trebuie promovatã si avem aceastã datorie de a le-o prezenta copiilor nostri”, a spus profesorul de muzicã Dumitru Sfetcu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.