VESTI…Vasluienii care detin autoturisme cu capacitate cilindricã mare au parte de o veste foarte bunã. Dacã proiectul de lege, care prevede schimbarea metodei de calcul a impozitului, trece de senat, proprietarii autovehiculelor cu o capacitate cilindricã de peste 2000 de cm cubi vor plãti mai putini bani. Asa cum prevede actul normativ, cele mai mari scãderi ale impozitului vor fi la autovehiculele cu o capacitate cilindricã de peste 3.600 de cm cubi, de la peste 5000 de lei la 400 de lei. Aceastã modificare doreste sã stopeze fenomenul înmatriculãrilor în Bulgaria. În momentul de fatã sunt luate în vedere peste 9 categorii de autovehicule, printre care se aflã tractoarele si camioanele.
Proiectul de act normativ, ce se aflã acum în dezbatere, prevede reducerea impozitelor auto plãtite de posesorii de autovehicule cu capacitate cilindricã mare. Dacã va fi aprobatã, propunerea legislativã va modifica modul de calcul al impozitului mijloacelor de transport. Astfel, impozitul ar putea fi calculat prin înmultirea numãrului de centrimetri cubi ai autovehiculului cu o valoare specificã fiecãrei limite a capacitãtii cilindrice (pânã la 2.000 cm cubi, peste 2.001 cm cubi). În momentul de fatã, impozitul se calculeazã prin înmultirea fiecãrei grupe de 200 cm cubi sau fractiune din aceasta cu valoarea corespunzãtoare clasei de capacitate cilindricã (pânã la 1.600 cm cubi, între 1.601 si 2.000 cm cubi). Dupã adoptarea acestei propuneri, valoarea impozitelor auto ar urma sã scadã, dar existã si o exceptie. Este vorba de impozitul pentru autoturismele cu o capacitate cilindricã de pânã la 1.600 de cm cubi, care ar urma sã creascã, dar nu va afecta foarte tare posesorii masinilor cu aceastã motorizare. În schimb, impozitul pentru masinile cu capacitate cilindricã mare se va reduce drastic, cu apropae 90% în unele cazuri. Spre exemplu, pentru un autoturism cu capacitatea cilindricã de 3.600 de cm cubi, impozitul se va reduce de la 5.220 de lei la 432 de lei.
Ce tipuri de autovehicule vor beneficia de aceastã reducere
Proiectul legislativ aduce, pe lângã modificarea impozitelor, si reducerea numãrului claselor de autovehicule supuse impozitãrii. Astfel, vehiculele înmatriculate vor fi grupate în urmãtoarele categorii: motociclete, tricicluri, cvadricicluri; autoturisme cu capacitatea cilindricã de pânã la 2.000 cm cubi, inclusiv; autoturisme cu capacitatea cilindricã de peste 2.001 cm cubi; autobuze, autocare, microbuze; alte vehicule cu tractiune mecanicã cu masa totalã maximã autorizatã de pânã la 12 tone, inclusiv; tractoare înmatriculate. În prezent, autovehiculele sunt grupate în nu mai putin de nouã astfel de categorii. Initiatorii propunerii sunt de pãrere cã mentinerea unui nivel ridicat al impozitãrii auto în România „va încuraja, în continuare, cãutarea unor solutii alternative de înmatriculare, în alte tãri membre ale Uniunii Europene, care vor genera, ca si pânã acum, o diminuare a impozitelor colectate si, foarte important, probleme majore în traficul cotidian”, iar din perspectiva asigurãrilor, „procedura de recuperare a daunelor produse cu autovehicule înmatriculate în alt stat este mult mai anevoioasã decât în cazul accidentelor în care sunt implicate doar autoturisme înmatriculate în România, aceasta în cazul ideal în care utilizatorul vehiculului are încheiatã o asigurare de rãspundere civilã”, declarã initiatorii propunerii. (Andrei Manolachi)