spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Povesti de priveghi cu Regele Mihai, la Dumesti

- Advertisement -

România în doliu

ISTORIE…Singura vizitã a Regelui Mihai în Vaslui a fost, în 1943, la Dumesti, la funeraliile maresalului Constantin Prezan

DOLIU… Odatã cu moartea Regelui Mihai dispare si ultimul sef de stat din timpul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial. În acea perioadã, mai exact în 1943, Majestatea Sa a fost si în Vaslui, mai precis în satul Schinetea, comuna Dumesti, acolo unde a avut loc înmormântarea maresalului Constantin Prezan. Avea atunci 22 ani si era însotit de generalul Ion Antonescu. Profesorul pensionar, Vasile Horobet, îsi amineste si astãzi cã bunicul sãu l-a luat sã vadã funeraliile. „Aveam doar patru ani. Tin minte cã era multã lume, nu întelegeam eu foarte multe la acea vârstã, dar bunicu’ m-a luat si m-a ridicat în brate ca sã vãd ce se întâmpla. Erau multe capete încoronate. S-a fãcut un arc de flori, iar din Drumul National, unde este statuia maresalului astãzi, un convoi de soldati se întindea pânã la conacul maresalului Constantin Prezan. Se tineau de mânã si formau un lant uman urias de-a lungul drumului. Ar trebui ca mãcar acum, în anul centenarului, sã se asfalteze acest drum, pe care a pãsit regele Mihai. Am înteles cã a fost inclus într-un proiect, deci sã nu ne pierdem speranta. Îmi amintesc cã atunci s-a fãcut o cupolã mare de flori, acolo unde s-a tinut slujba. Toate gardurile din Dumesti erau acoperite cu covoare. Era o mare onoare cã în micuta noastrã localitate sã fie atât de multã lume. Si ce lume, regele Mihai cu toatã suita sa si tot guvernul condus de maresalul Antonescu „, ne-a povestit profesorul Horobet.

Vizita Regelui Mihai în Schinetea este cunoscutã si profesorului Dan Ravaru. „Au participat trei mii de ofiteri, care au fãcut un lant uman. Deasupra survolau avioane, ca sã nu bombardeze zona, pentru cã era toatã conducerea tãrii acolo si noi ne aflam în rãzboi. Este ultimul conducãtor de stat din timpul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial. Nu mai e niciunul în lume care sã trãiascã. Regele Mihai are un mare merit: în 1943 a salvat posibilitatea ca România sã fie împãrtitã. Sigur, a fost o trãdare, moral nu a fost în regulã sã întorci armele si sã-l arestezi pe generalul Antonescu, dar era singura solutia ca tara sã nu disparã ca stat. Era în plan sã fie împãrtitã în bucãti: Moldova trebuia sã fie alipitã Republicii Moldova, Dobrogea sã ajungã la bulgari, Banatul – la sârbi, Ardealul – la unguri. Rãmânea doar Muntenia. A fost constrâns de împrejurãri. La fel si în 1947, când a abdicat. Atunci a fost santajat. O multime de studenti fuseserã arestati si i se spusese cã vor fi masacrati dacã nu semneazã abdicarea”, ne-a explicat profesorul Dan Ravaru.

Înmormântarea Regelui Mihai va avea loc la Curtea de Arges

Regele Mihai a încetat din viatã, ieri, la resedinta sa din Elvetia. Avea 96 ani si se confrunta, de un an jumãtate, cu mari probleme de sãnãtate, fapt ce îl determinase, de altfel, sã se si retragã din viata publicã. Trupul neînsufletit al regelui va fi adus în tarã cu o aeronavã a Ministerului Apãrãrii, a confirmat, la Digi24, ministrul Mihai Fifor. El a explicat cã existã un protocol între MApN si Casa Regalã a României, iar ministerul se va implica în organizarea funeraliilor, dupã ce va avea o discutie cu reprezentantii familiei regale. Regele Mihai va fi dus la Castelul Peles si va fi depus în Holul de Onoare. Ulterior, va fi transportat la Palatul Regal din Calea Victoriei, unde va rãmâne pentru douã zile în Sala Tronului. Înmormântarea va avea loc, la Curtea de Arges, în Noua Catedralã Arhiepiscopalã si Regalã. Programul exact al funeraliilor va fi anuntat miercuri. Începând de miercuri, pentru 40 de zile, vor fi deschise cãrti de condoleante la Castelul Peles, la Palatul Regal si la Palatul Elisabeta. Condoleantele pot fi transmise online si la adresa http://familiaregala.ro/mesaje. Toti cei care doresc sã depunã flori, jerbe sau coroane sunt invitati sã o facã, începând de miercuri, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în fata intrãrii principale.

„Sper ca Majestatea Sa sã-i ierte pe toti românii”

DECLARATIE…”Mã simt legat de ideea de monarhie si mi-am asumat public acest rol. Este un moment foarte trist pentru mine, pentru toti românii. România a pierdut mai mult decât un fost monarh, a pierdut un simbol al modestiei, a avut, în aceeasi mãsurã, si un destin tragic si unul mãret. Regele Mihai a ajutat România în perioadele în care tara noastrã îl tinea pe afarã. Este trist cã nu am stiut sã pretuim personalitatea Regelui si a Casei Regale. Sunt foarte multi dintre cei care îi puneau arma în piept, pe vremuri, iar acum îl plâng. Sper ca, acolo unde este acum, Regele Mihai sã-i ierte pe toti românii. Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!” – este mesajul fostului deputat PNL de Vaslui, Florin Ciurariu, cel care a participat, alãturi de Regele Mihai, la majoritatea evenimentelor organizate, dupã 2004, în România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.